News

Komentari 14

Pametna reciklaža: Bečani se protiv otpada bore - buvljacima

Pametna reciklaža: Bečani se protiv otpada bore - buvljacima

Primjer iz Austrije koji navodimo u članku mogao bi poslužiti kao osnova promišljanja vrijednosti otpada i njegove reciklaže i u našoj regiji

Prenosimo u cjelosti članak s portala Pogledaj.to

Beč bi (ne samo) Zagrebu, koji se trenutačno bori s problemom zbrinjavanja glomaznog otpada, mogao poslužiti kao uzor. U Beču se naime iskoristive stare stvari poput namještaja, elektronskih uređaja, odjeće, knjiga i posuđa odlažu na posebno označena mjesta u reciklažnim dvorištima te se potom po pristupačnim cijenama prodaju na buvljacima. 

Buvljak bečkog gradskog poduzeća za zbrinjavane otpada MA48 postoji još od 1989. godine, a godišnje ga posjeti i do 30.000 ljudi. Od 2011. godine se na buvljaku prodaju isključivo prekontrolirani elektronski uređaji, na koje se dobije čak i jednogodišnja garancija.

Gradske vlasti na ovaj način žele osvijestiti građana Beče da stvari koje više ne trebaju ne moraju nužno završiti u smeću, nego da mogu poslužiti drugima. Na taj se način ujedno i godišnja količina otpada smanjuje za čak 720 tona jer od 800 tona stvari koje godišnje završe na odlagalištu s oznakom „Roba za buvljak“ čak 90 % može biti prodano. Svih 19 bečkih reciklažnih dvorišta zaprima stare stvari, a tjedno ih se prikupi i do 16 tona.

Nedavno je održan specijalizirani buvljak posvećen kuhinjskim potrepštinama i posuđu, a naredni će se održati od 26. studenog do 21. prosinca i posvećen je, kako godišnjem dobu i priliči, božićnoj dekoraciji.

Pratite nas i našoj Facebook stranici!

Najčitaniji članci