Obavijesti

News

Komentari 119

Panika zbog ebole: Zatvaraju granice, zaraženi i Amerikanci

Panika zbog ebole:  Zatvaraju granice, zaraženi i Amerikanci
6

Liberijska vlada je u nedjelju zatvorila sve granične prijelaze, ograničila okupljanja i uvela stroge zdravstvene mjere. Do sada je zaražen 1201 čovjek, umrlo ih je 672

VIDEO

Kako bi pokušala suzbiti epidemiju smrtonosnog virusa ebole, koja je do sada u toj afričkoj regiji već uzela najmanje 660 života i zarazila trojicu liječnika , liberijska vlada je u nedjelju zatvorila sve granične prijelaze , ograničila okupljanja i uvela stroge zdravstvene mjere, javlja Reuters .

Sa zarazom bore se Sijera Leone, Liberija i Gvineja, ali i Nigerija , koja je objavila da je u petak u Lagosu preminuo jedan muškarac od ebole. Riječ je o Liberijcu koji je nedavno doputovao iz Monrovije, glavnog grada Liberije.

Sve liberijske granice bit će zatvorene, osim glavnih ulaznih točaka. Na tim točkama uspostavit ćemo centre za prevenciju i testiranje, a stroge preventivne mjere provodit će se bez obzira na sve, rekla je liberijska predsjednica

Liberijska predsjednica Ellen Johnson Sirleaf kazala je da Vlada radi sve što je u njenoj moći kako bi se suzbio virus, uključujući pregledavanje i testiranje svih odlazećih i dolazećih putnika.

- Sve liberijske granice bit će zatvorene, osim glavnih ulaznih točaka. Na tim točkama uspostavit ćemo centre za prevenciju i testiranje, a stroge preventivne mjere provodit će se bez obzira na sve - rekla je Sirleaf.

U Liberiji je od ebole preminuo jedan od najcjenjenijih liberijskih liječnika  Samuel Brisbane , a drugi liječnik,  Sheikh Umar Khan , vodeći stručnjak za ebolu u Sijera Leoneu, liječi se u klinici Liječnika bez granica (MSF) i prognoze su da će preživjeti.

VIDEO

Brisbane je u najvećoj bolnici u zemlji u Monroviji liječio zaražene pacijente, kada se i sam razbolio. Preminuo je u subotu.

Zaraženi i Amerikanci: Liječnik i misionarka

Virusom ebole zaraženo je i dvoje Amerikanca, javlja Washington Post . Riječ je o liječniku Kentu Brantlyju (33) , koji je došao u Liberiju upravo kako bi pomogao u suzbijanju zaraze.

Samaritan's Purse, kršćanska karitativna udruga, rekla je da je Brantly smješten u karantenu u bolnici ELWA u Monroviji, a prema informacijama koje stižu njegovo je stanje stabilno .

- Nadamo se najboljem, ali još se nije izvukao - rekla je glasnogovornica udruge.

Ebolom se zarazila i misionarka Nancy Writebol . Njezin muž David rekao je da je teško bolesna i u izolaciji u Monroviji .

Taj bračni par misionara u Liberiji boravi već godinu dana, te su inzistirali da ostanu u zemlji unatoč prijetnji ebole.

Najsmrtonosniji virus: Lijeka nema, a ubija do 90% zaraženih

Ebola je jedan od najsmrtonosnijih virusa na svijetu , a lijek ne postoji. U bija i do 90 posto oboljelih , iako je stopa smrtnosti u najnovijoj epidemiji oko 60 posto. Virus je iznimno zarazan , posebice u kasnoj fazi, a simptomi uključuju povraćanje, proljev te unutarnje i vanjsko krvarenje . Prenosi se krvlju i drugim tjelesnim tekućinama.

Do sada 1201 zaražen, umrlo ih 672

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u Liberiji, Sijera Leoneu i Gvineji do sada je ebolom zaražen najmanje 1201 čovjek, od čega ih je 672 umrlo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 119
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili
Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje
MORH PRIOPĆIO

Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, priopćio je MORH