Obavijesti

News

Komentari 671

Hadžić bi za vikend mogao ići u Haag, a prvo će biti s obitelji

Hadžić bi za vikend mogao ići u Haag, a prvo će biti s obitelji
26

Hadžić je suca na ispitivanju zatražio da vidi svoju obitelj, što su mu i odobrili. Ne moram da budem košarkaš da vidim da je lopta prošla kroz obruč, rekao je Hadžić

VIDEO

TIJEK UHIĆENJA - Goran Hadžić vjerojatno će dva dana provesti sa svojom obitelji, kako je i zatražio, a već za vikend bi mogao biti u Haagu. Ispunjeni su svi uvjeti za njegovo izručenje. Njegov odvjetnik Toma Fila kazao je za B92 kako neće postupak izručenja odugovlačiti žalbom. Pretpostavlja se kako je haaški optuženik neko vrijeme proveo u Rusiji te da se vratio zbog nedostatka novca, na što je Rusija komentirala kako nemaju informacija o njegovom boravku u toj zemlji. Predsjednik savjeta za suradnju s haaškim tribunalom Rasim Ljajić kazao je kako će istražiti sve detalje o kretanju Hadžića dok je bio u bijegu, a Hadžić ni pod koju cijenu nije želio otkriti tko mu je pomagao u bijegu.

23.07 - Hadžić je u sudnici u srijedu bio pet minuta, a ni pod koju cijenu nije želio otkriti tko mu je pomagao u bijegu, javljaju Večernje novosti. Istaknuo je kako su ga policajci nakon uhićenja 'dobro čuvali'.

20.28 - Predsjednik savjeta za suradnju s haaškim tribunalom Rasim Ljajić kazao je kako će se pokrenuti istraga o kretanju i mreži pomagača haaškog optuženika Gorana Hadžića. Istaknuo je kako je najvažnije da su ga uhitili te da će sve detalje istražiti.

19.59 - Hadžićev odvjetnik Toma Fila istaknuo je za B92 kako neće odugovlačiti postupak izručenja žalbom. Istaknuo je kako imaju obećanje da će Hadžić prvo vidjeti obitelj s kojom će vjerojatno biti dva dana, a od vikenda je moguć njegov transfer u Haag. Fila je ponovio kako je Hadžić bio u inozemstvu te da se vratio zbog nedostatka novca. Kazao je kako haaški optuženici nisu narko dileri da imaju kofere pune novca.

18.56 - Rusko ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo je kako ne raspolažu informacijama o tome da se haaški optuženik skrivao na području Rusije. List Pravda ranije je pisao kako postoji mogućnost da je Hadžić bio u Rusiji tijekom svog bijega.

18.18 - Predsjednici stranaka u nizozemskom parlamentu pozdravili su uhićenje Gorana Hadžića, ali su istaknuli kako to nije 'besplatna karta Srbiji za Europsku uniju'. Istaknuli su kako je to još jedna 'ohrabrujuća' vijest. 

16.54 - Istražni sudac Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu donio je u srijedu rješenje, kojim je utvrdio kako su ispunjeni uvjeti za izručenje Gorana Hadžića sudu u Haagu. Donio je i rješenje kojim mu je određen pritvor.

16.32 - Mještanima Krušedola uhićenje Hadžića nije bilo veliko iznenađenje. Kazali su kako su policiju viđali već tri dana u selu, a i ranije su čuli glasine da se haaški bjegunac krije ondje.

15.52 - Odvjetnik Toma Fila je izjavio kako Hadžića neće moći zastupati u Haagu zbog sukoba interesa. Pred tim je sudom branio Slavka Dokmanovića, a Hadžić je u tom postupku bio svjedok. U posjet ratnom zločincu u četvrtak će iz Novog sada doputovati njegova obitelj.

15.31 - Srpski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić izjavio je kako je Srbija uhićenjem Gorana Hadžića poslije 20 godina izašla iz tamnice i zatvora. Dodao je da je sada Srbija ispunila međunarodne obveze prema Haaškom sudu. Ministar nije htio o detaljima akcije uhićenja.

TIJEK UHIĆENJA - Posljednjeg haaškog optuženika, Gorana Hadžića (52) uhitili su u srijedu u 8.24 sati na Fruškoj gori kraj sela Krušedol. Presreli su ga u trenutku dok se nalazio s doušnikom koji mu je trebao dostaviti novac. Koristio se lažnim identitetom, a prilikom uhićenja odmah je priznao tko je. Kod sebe je imao pištolj, a s njim su uhitili i njegova pomagača. Kontaktirao je tek nekoliko prijatelja obzirom da je bio vrlo nepovjerljiv prema ljudima. S prijateljima je komunicirao preko medija gdje su mu oni slali poruke. Akcijski tim mu se približio jer su saznali kako želi prodati sliku Amedea Modiglijanija jer je ostao bez novca. Vijest o njegovom uhićenju potvrdio je i srbijanski predsjednik Boris Tadić. Prevezli su ga na Specijalni sud u Beograd gdje su ga ispitali. Od suca je zatražio da vidi obitelj što mu je ovaj dozvolio. Njegov odvjetnik Toma Fila kazao je kako se njegov klijent neće žaliti na izručenje Haagu. Fila je kazao da se Hadžić većinom skrivao izvan Srbije. Pred Haaškim tribunalom mogao bi se naći već za tri dana. Do izručenja će biti u pritvoru u kojem su bili i Ratko Mladić te Radovan Karadžić.

15.00 - Blic piše da se Hadžić na sudu predstavio kao ekonomist.

14.44 - Toma Fila, Hadžićev odvjetnik, kazao je kako se njegov klijent dobar dio vremena skrivao izvan Srbije. Dodao je kako su ga uhitili u 8.40, a ne u 8.24 te da kod sebe nije imao nikakve dokumente i da nije bio naoružan.

14.31 - Odvjetnik ratnog zločinca kazao je kako se neće žaliti na odluku suda u Beogradu da se Gorana Hadžića izruči Haagu. Stoga bi on već za tri dana mogao biti u Haagu.

14.20 - Poslije saslušanja Hadžića su smjestili u pritvor Specijalnog suda gdje su prije izručenja Haagu bili i Ratko Mladić i Radovan Karadžić.

14.11 - Završilo je saslušanje Hadžića na Specijalnom sudu. Blic javlja kako je spreman na suradnju te da je primio optužnicu. Tražio je da vidi obitelj, što mu je sudac dozvolio pa će se s njima vidjeti u četvrtak. 

- Ne moram da budem košarkaš da vidim da je lopta prošla kroz obruč - rekao je Hadžić.

13.45 - Prilikom ulaska u Specijalni sud Hadžić je bio blijed. Hodao je uspravno, a bio je odjeven u sivu majicu i sivo-zelene hlače. Bio je u pratnji specijalaca iz BIA-e. Počelo je saslušanje na sudu. Odvjetnik Toma Fila je izjavio kako je imenovan jer ga je Hadžić to tražio

- Ja ne bih ulagao žalbu, osim ako Hadžić ne bude inzistirao. To je samo formalnost. Hadžić i ja surađivali smo i ranije. On je bio glavni svjedok kada sam branio Slavka Dokmanovića - kazao je odvjetnik. 

13.30 - Novinari koji su vidjeli Gorana Hadžića dok su ga privodili na Specijalni sud kažu kako se udebljao, proćelav je te ima brkove i bradu od tri dana. Ističu kako nimalo ne liči onom čovjeku kojeg su mediji prikazivali svih ovih godina, javlja Blic. Priveli su ga u sivoj majici.

13.28 - Hadžić je tijekom bijega bio vrlo nepovjerljiv pa je komunicirao sa svega nekoliko ljudi. Akcijski tim mu se približio jer su saznali kako želi prodati sliku Amedea Modiglijanija jer je ostao bez novca, tvrdi Vukčević.

12.55 - Gorana Hadžića doveli su na Specijalni sud u Beogradu. Branit će ga odvjetnik Toma Fila.

12.54 - Prema Vukčevićevim riječima Hadžićevi prijatelji su puštali dezinformacije u javnost i napadali institucije koje su radile na uhićenju. Htjeli su mu poslati poruku da ode iz zemlje, ali su to srpske vlasti spriječile, tvrdi tužitelj, u suradnji sa stranim sigurnosnim službama.

12.45 - Vukčević je kazao kako su mu pomagači preko medija slali poruke da mu se sprema uhićenje. Spomenuti sastanak s jatakom Hadžić je zato pomaknuo za 24 sata jer su u medijima u ponedjeljak i utorak bile objavljene spekulacije o uhićenju.

- Tada smo ga čekali, ali je odustao od sastanka te sada provjeravamo tko je pustio glasine o uhićenju - rekao je tužitelj. 

S Hadžićem su priveli i muškarca koji mu je donio novac. Sigurnosne službe Srbije provjeravaju i navode je li bjegunac bio u kontaktu sa pojedinim svećenicima u tom kraju.

12.38 - Srpski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević objavio je neke detalje uhićenja. Hadžić je živio pored sela Krušedol i imao je lažni identitet. Bio je u kontaktu s nekoliko ljudi, a BIA je imala informaciju kako se ratni zločina treba naći s jatakom koji će mu predati novac. Vukčević je istaknuo kako je u trenutku uhićenja Hadžić imao brkove i bradu od tri dana. Kod sebe je imao pištolj, ali nije pružao otpor, javlja Blic.

12.18 - B92 doznaje da će Hadžića u 13 sati saslušati na Specijalnom sudu

11.39 - B92 javlja kako je Hadžić prilikom uhićenja bio bez brade. Priveli su ga u trenutku dok je krenuo podići novac. Blic javlja kao je bjegunac imao lažni identitet zbog kojeg se mogao slobodno kretati. Policajcima koji su ga došli privesti odmah je rekao tko je. Izgledao je neprepoznatljivo, javlja Blic

11.36 - Hadžićeva obitelj je u šoku, više čitajte OVDJE.

11.20 - Istraga će pokazati tko mu je pomagao u bijegu, kazao je Tadić

11.18 - Naglasio je i kako Srbija nije znala gdje se Hadžić krije

11.14 - Tadić je demantirao navode da je Hadžić uhićen u manastiru ili obližnjem objektu Vojske Srbije. Dodao je da su ga uhitili jutros u 8.24 sata

11.00 - Počela je izvanredna konferencija za novinare predsjednika Srbije Borisa Tadića

10.20 - Kako javlja agencija Beta, Hadžića su jutros uhitili u blizini sela Krušedol te su ga odmah prebacili u pritvor u Beogradu. U blizini sela je i istoimeni manastir te objekt srpske vojke. Tamošnji mediji još od ponedjeljka nagađaju da je Hadžić tamo uhićen, no dužnosnici su to demantirali, piše Blic

9.55 - Hadžićev odvjetnik Toma Fila kazao je kako će njegovo izručenje Haagu teći kao i u slučaju Ratka Mladića. Prvo će ga identificirati u pritvorskoj jedinici, zatim će ga upoznati s optužnicom, a nakon što sudsko vijeće donese odluku o njegovom izručenju, Hadžić će krenuti put Haaga.

9.30 - Posljednjeg haaškog bjegunca Gorana Hadžića (53) uhitili su na Fruškoj gori nakon sedam godina skrivanja, javlja B92. Fruška gora dijelom se nalazi u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Hadžića su našli u šumi između dva objekta. U 11 sati novinarima će se obratit i srpski predsjednik Boris Tadić. Na izvanrednoj konferenciji bi trebao iznijeti detalje uhićenja. 

Optužen za zločine protiv čovječnosti u Vukovaru i okolici

Ovaj ratni zločinac optužen je u više točaka za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata u Vukovaru i vukovarskoj okolici. Goran Hadžić optužen je za zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja. Optužnica ga tereti 'za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu u Hrvatskoj od lipnja 1991. do prosinca 1993. na čijem čelu je bio Slobodan Milošević, a čiji je cilj bio prisilno i trajno uklanjanje nesrpskog stanovništva s približno trećine teritorija Hrvatske, i progone i ubojstva Hrvata i drugih ne-Srba u Vukovaru, Dalju, Erdutu, Lovasu i selu Klisa'. 

Za zločin u Tenji osuđen je u odsutnosti, a za zločine u Vukovaru optužnica je podignuta još u prosincu 2002. godine. Goran Hadžić je na Županijskome sudu u Osijeku 1999. godine osuđen na osam godina zatvora, među ostalim, zbog poticanja na zločin, ubojstva, rušenja katoličke crkve i miniranja nesrpskih kuća u Tenji, u blizini Osijeka, od 1. srpnja 1991. do 20. travnja 1992. U Tenji je ubijeno 23 ljudi.

Protiv njega i još 17 najodgovornijih iz bivše JNA i paravojnih postrojba Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru diglo je optužnicu za zločine u Vukovaru i za 1292 ljudi nesrpske nacionalnosti ubijene u Osijeku, Vukovaru, Vinkovcima, Županji i Bjelovaru od 1. kolovoza 1991. do 3. siječnja 1992. Optužnica se odnosi i na 250 ubijenih Hrvata na Ovčari.

Hadžića je također u odsutnosti 1995. Šibenski županijski sud osudio na 20 godina zatvora zbog prekomjernog granatiranja šibenskoga i vodičkog područja zabranjenim ognjevima i orkanima 1992. i 1993. godine.

Goran Hadžić rođen je u Vinkovcima 7. rujna 1958. godine. Prije Domovinskog rata radio je u VUPIK-ovom pogonu u Vukovaru. Nakon što je Hrvatska proglasila neovisnost 25. lipnja 1991. godine, Hadžić je imenovan za predsjednika vlade samoproglašene Srpske autonomne oblasti Slavonija, Baranja i zapadni Srijem. On je 26. veljače 1992. godine izabran za predsjednika takozvane Republike Srpske Krajine. Na toj dužnosti ostao je do prosinca 1993. godine. 

UN-ovi tužitelji optužili su ga po osam točaka za zločine protiv humanosti, a po šest točaka za kršenje zakona i običaja ratovanja, zbog njegove navodne umiješanosti u progon, istrebljenje, ubojstva, zarobljavanje, mučenje, nehumano postupanje, okrutan tretman, deportiranje i bezobzirno uništavanje i pljačkanje javne i privatne imovine. 

Hadžić je uz Ratka Mladića bio jedan od najtraženijih bjegunaca za kojim je tragao Haaški tribunal. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 671
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C