News

Komentari 44

Pao u provaliju na Plitvicama: 'Može zahvaliti grani što je živ'

Pao u provaliju na Plitvicama: 'Može zahvaliti grani što je živ'

Mladić (20) prešao je drvenu ogradu kod Velikog slapa na Plitvicama. Pad u provaliju dubine 75 metara ublažila je grana. Ima višestruke prijelome i ozljede unutarnjih organa

J. S. (20) iz Zagreba u četvrtak je oko 19 sati u Nacionalnom parku Plitvička jezera tražio dobro mjesto za selfie. No pao je s vidikovca u provaliju duboku 75 metara i teško se ozlijedio. Pad mu je ublažila grana za koju je zapeo.

Mladić je na vidikovcu iznad Velikog slapa tražio najbolji kadar kako bi se fotografirao. Prešao je preko drvene zaštitne ograde. Izgubio je ravnotežu i pao u provaliju.

- Odmah mu je na mjestu pružena liječnička pomoć te je odvezen u bolnicu u Zadar - kazala je Maja Brozičević, glasnogovornica PU ličko-senjske.

U bolnici u Zadru ustanovljeni su mu višestruki prijelomi i ozljede unutarnjih organa.

- Stanje pacijenta je stablino i nadamo se da ćemo ga već danas pustiti s Jedinice intenzivnog liječenja na odjel. Zadobio je višestruke prijelome i višestruke ozljede unutarnjih organa. Unatoč tome, nije podvrgnut operacijskom zahvatu jer se očekuje spontano zacjeljivanje - kazao nam je dr. Edi Karuc s Jedinice intenzivnog liječenja zadarske Opće bolnice, u kojoj je mladić smješten. Pri strašnom padu pretrpio je i potres mozga, a navodno još nije u mogućnosti suvislo komunicirati. Inače, prelaženje zaštitnih ograda i obilježenih staza, unatoč strogim zabranama, zbog fotografiranja jedinstvenoga krajolika Plitvičkih jezera tijekom posljednjih godina odnijelo je već nekoliko života, a nekoliko posjetitelja imalo je sreće i preživjeli su kobni pad. Tako su u rujnu 2015. tri Korejke (57, 57 i 64), prekoračile obilježenu stazu. Zagrljene su htjele snimiti selfie s Velikim slapom u pozadini. No izgubile su ravnotežu, pale u dubinu pet metara, nakon čega su se kotrljale niz padinu od 30 do 40 metara. Jedna od njih je lakše ozlijeđena, a dvije su imale prijelome, nagnječenja i ogrebotine.

Prije dvije godine sreće je imao i turist (24) iz Japana. Pao je u provaliju kod Velikog slapa, a spasio se tako što se uhvatio za stablo koje je raslo iz stijene te je na njemu dočekao spasioce. Nažalost, sreću nije imala Slovakinja (54) koja je 2015. u kolovozu pala u provaliju i preminula, pred očima svoje osmeročlane obitelji. Ona se nalazila na području izvan označenih staza, kod Donjih jezera, gdje se popela na stijenu kako bi fotografirala prirodu i slapove, no pod nogama joj se odlomila stijena i ona je pala 70 metara niže u jezero.     

Najčitaniji članci