News

Komentari 0

Papa Franjo doputovao u Irak

Papa Franjo doputovao u Irak

Papa Franjo doputovao je u petak u Bagdad, u prvi posjet jednog pape Iraku, a to je ujedno i njegovo prvo putovanje u inozemstvo od izbijanja pandemije covida-19.

"Sretan sam što sam nastavio putovati" nakon 15 mjeseci, rekao je argentinski papa tijekom leta za Bagdad. "Ovo povijesno putovanje je dužnost prema zemlji koja je već niz godina mučenička", rekao je Sveti Otac.

Tijekom trodnevnog posjeta zemlji, argentinski Papa (84) izrazit će potporu kršćanskoj zajednici, ali će se i sastati s najvišim šijitskim muslimanskim klerikom, 90-ogodišnjim velikim ajatolahom Alijem al-Sistanijem.

Pope Francis visits Iraq

Radi se o najriskantnijem stranom putovanju pape Franje od njegovog izbora 2012. i prvom posjetu jednog pape toj zemlji, ocjenjuje Reuters.

Avionom Alitalije s Papom su doputovali i njegovi najbliži suradnici, pripadnici sigurnosti i oko 75 novinara.

Irak će rasporediti tisuće dodatnih pripadnika sigurnosnih snaga kako bi se zaštitio Papa tijekom posjeta do kojeg dolazi nakon raketnih i samoubilačkih napada koji su potaknuli zabrinutost za njegovu sigurnost.

U srijedu ujutro 10 raketa palo je na zračnu bazu u kojoj se nalaze američke i iračke snage i snage koalicije.

Pope Francis visits Iraq

Nekoliko sati nakon tog napada, poglavar Katoličke Crkve je potvrdio da odlazi u Irak.

Papa će u nedjelju slaviti misu na stadionu u Erbilu, u iračkom Kurdistanu, a posjetit će i Mosul koji je bivša prijestolnica Islamske države.

Papa Franjo je u četvrtak, uoči svog pohoda Iraku, uputio poruku Iračanima da dolazi "kao hodočasnik mira (...) nakon godina rata i terorizma".

Iraqis wait for the arrival of Pope Francis

"Dolazim kao hodočasnik moliti Gospodina oprost i mir nakon godina rata i terorizma (...) i dolazim k vama kao hodočasnik mira", rekao je Papa u videoporuci objavljenoj dan uoči odlaska.

"Napokon dolazim k vama. Toliko se želim susresti s vama, vidjeti vaša lica, posjetiti vašu zemlju, drevnu i iznimnu kolijevku kulture", dodao je Papa.

Ovo je putovanje Papino je 33. izvan Italije, a treba se vratiti u Rim u ponedjeljak ujutro.