Obavijesti

News

Komentari 18

'Papa je oduševljen suživotom muslimana i kršćana u RH'

'Papa je oduševljen suživotom muslimana i kršćana u RH'
1

Odlukom Hrvatskog sabora iz 1916. islamu je priznat ravnopravan status s drugim religijama, bez obzira na broj muslimana kojih danas u Hrvatskoj ima svega 1,5 posto

VIDEO

Otvarajući konferenciju "Muslimanske zajednice u Europi - prava i dužnosti", muftija Aziz Hasanović u utorak je istaknuo da Islamska zajednica u Hrvatskoj godinama promovira ideju koja može poslužiti kao model u rješavanju muslimanskog pitanja u Europi, ali i kršćanskih manjina u islamskom svijetu s kojom, kako je rekao, oduševljenje nije krio ni papa Franjo. 

"Pred cijelom Europom pa i pred nama su veliki izazovi s kojima se susrećemo. Kao odgovorni ljudi, čelnici svojih zajednica, moramo pronaći najbolje putove kojima ćemo voditi naše zajednice. Vrlo važna su pozitivna iskustva, kvalitetni pravni okviri djelovanja muslimanskih, a možemo kazati i svih vjerskih zajednica. Stoga ćemo biti slobodni predstaviti model Republike Hrvatske koji izjednačava sve vjerske zajednice pred zakonom, jača međusobno povjerenje, potiče dijalog i suradnju vjerskih zajednica i omogućava institucionalnu izobrazbu svih uzrasta", kazao je muftija Hasanović u pozdravnom govoru.

"Kroz kvalitetnu edukaciju putem školskog vjeronauka razbijaju se predrasude o islamu, preveniraju zastranjivanja u vjeri kao i svi oblici ekstremizma koji predstavljaju najveće zlo za mir i sigurnost građana. Želimo naglasiti i pozitivnu ulogu muslimanskih zajednica i islamskih centara u Europi i svojim promišljanjem i zaključcima pomoći nekima da usklade svoje djelovanje s principima vjere islama i da na taj način budu od koristi, a ne štete islamu kao i društvu u cjelini", dodao je.

"Konstruktivno promatrajući poziciju islama i muslimana na ovim prostorima, neophodno je da zemlje koje nisu priznale status islamu kao ravnopravnoj vjeri u svojim zakonodavnim okvirima, da to što prije učine. Time će pomoći i sebi i muslimanskim zajednicama. Mi smo u više navrata ponudili naš model u rješavanju ovog važnog pitanja muslimanskih zajednica u Europi, ali smo također naglasili da isti model može poslužiti za rješavanje kršćanskih manjina u muslimanskim zemljama", zaključio je Hasanović, dodavši kako je tu ideju prezentirao i papi Franji koji, prema muftinijin riječima, nije krio oduševljenje.

Bošnjaković: Sloboda vjeroispovijesti jedna od temeljnih vrijednosti hrvatskog Ustava

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković koji je ujedno i predsjednik Komisije za odnose s vjerskim zajednicama kazao je da je jako važno da se konferencija o položaju muslimana u Europi održava upravo u Hrvatskoj.    

"Hrvatska je dobro mjesto za življenje gdje sve skupine vrlo lijepo žive i ono što je jedna od temeljnih vrijednosti našeg Ustava jest sloboda savjesti i vjeroispovijesti. Odnos s islamskom zajednicom je jako dobar i ne bih rekao da imamo bilo kakvih otvorenih pitanja. Živimo na ovim prostorima zajedno. Bez obzira na razlike koje imamo, mi smo zapravo jedno i naši su životi isprepleteni. Probleme koje imamo dijelimo, zajedno ih pokušavamo rješavati i mislim da smo u jednoj zaista lijepoj zajednici koju treba i dalje graditi i vrednovati", zaključio je Bošnjaković.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić naglasio je kako su muslimani sastavni dio multikulturalnog Zagreba, grada koji potiče najrazličitije oblike koegzistencije kultura naroda i religije.

Jedinstven primjer suradnje

"Multikulturalnost, multietičnost i multikonfesionalnost su vrijednosti koje se žive u Zagrebu od kojeg u Europi mogu učiti kako se ta multikulturalnost i multietičnost živi", kazao je Bandić.

Konferenciju u zagrebačkom Islamskom centru organiziraju Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj i Svjetsko vijeće muslimanskih zajednica.

Republika Hrvatska je jedinstven primjer u Europi kada je u pitanju suradnja Vlade s vjerskim zajednicama pa tako i s Islamskom zajednicom. Odlukom Hrvatskog sabora iz 1916. islamu je priznat ravnopravan status s drugim religijama, bez obzira na broj muslimana kojih danas u Hrvatskoj ima svega 1,5 posto.

Islamska zajednica u Hrvatskoj je 2002. godine, zajedno s ostalim vjerskim zajednicama, potpisala Ugovor s Vladom RH o pitanjima od zajedničkog interesa čime su uređena prava i obveze, ali i prepoznata povijesna i civilizacijska uloga islama i muslimana u Hrvatskoj, kao i njihova uloga u društvu. Potpisom Ugovora Islamska zajednica u Hrvatskoj zadržala je status jedine i neovisne vjerske institucije.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.