Papa Franjo: Protiv brutalnog nasilja koristite oružje ljubavi | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 207

Papa Franjo: Protiv brutalnog nasilja koristite oružje ljubavi

Papa Franjo: Protiv brutalnog nasilja koristite oružje ljubavi
5

Papa Franjo, poglavar Katoličke crkve pozvao je ljude da usmjere svoju uskrsnu nadu kako bi "pobijedili zlo koje čini upravlja životima toliko mnogo ljudi"

VIDEO

Papa Franjo pozvao je u nedjelju svijet, u svojoj uskrsnoj poruci Urbi et orbi, da koristi "oružje ljubavi" kako bi se suprotstavio zlu "slijepog i brutalnog nasilja", aludirajući na nedavne terorističke napade u Bruxellesu. 

U svojoj tradicionalnoj poruci Urbi et orbi , koju upućuje dvaput godišnje, Papa je govorio o nasilju, nepravdi i prijetnjama miru u mnogim dijelovima svijeta.

- Neka nas on (uskrsli Isus) na blagdan Uskrsa još više približi žrtvama terorizma, te slijepe i brutalne forme nasilja koje nastavlja izazivati krvoproliće u različitim dijelovima svijeta - kazao je papa Franjo govoreći s balkona Bazilike sv. Petra, na kojemu se prvi put pojavio u noći njegova izbora za Papu 13. ožujka 2013.

Spominjući u svojoj poruci napade na Belgiju, u kojima je stradala 31 osoba, kao i nasilje u Turskoj, Nigeriji, Čadu, Kamerunu, Obali Bjelokosti i Iraku, Papa je kazao kako je "s oružjem ljubavi Bog pobijedio sebičnost i smrt".   

Sedamdesetdevetogodišnji poglavar Katoličke crkve pozvao je ljude da usmjere svoju uskrsnu nadu kako bi "pobijedili zlo koje čini upravlja životima toliko mnogo ljudi".

Papa je u više navrata proteklog tjedna osudio terorističke napade u Bruxellesu, a posebno u misi na Veliki petak kada je rekao da sljedbenici religija koji izvode akte fundamentalizma i terorizma zapravo profaniraju Božje ime. 

'Ne zaboravite one koji bježe od rata, gladi, siromaštva i socijalne nepravde'

Papa Franjo osudio je u uskrsnoj poruci ponašanje svih onih u zapadnim zemljama koji su bili u mogućnosti ponuditi pomoć i prihvatiti izbjeglice i migrante, no to su odbili. Pozvao je Europu "da ne zaboravi one muškarce i žene koji traže bolju budućnost, te još više enorman broj migranata i izbjeglica, uključujući i brojnu djecu, koji bježe od rata, gladi, siromaštva i socijalne nepravde".

"Naša braća i sestre vrlo se često na tom putu susreću sa smrću ili s odbacivanjem onih koji bi im mogli pomoći i primiti ih", kazao je Papa, ponovno pozivajući čelnike razvijenih zemalja, osobito europskih, da ne zatvaraju svoje granice.

Franjo je također izrazio nadu da će posljednji pregovori dovesti do rješavanja sukoba u Siriji kako bi se zaustavio "tužan trag destrukcije i smrti, prijezir prema humanitarnom pravu i slom građanskog društva". Jorge Bergoglio izrazio je punu potporu pregovorima koji se vode u Ženevi. "Neka Gospodin otvori puteve nade za voljenu Siriju, zemlju koju razdire dugi sukob...Ufamo se da će snaga Gospodinova uskrsnuti razgovore u tijeku..., kako bi se na kraju pobrali plodovi mira", kazao je Papa.

Papa je također pozvao na dijalog između Izraelaca i Palestinaca i rješavanje sukoba i političkih napetosti u Jemenu, Libiji, Burundiju, Mozambiku, Demokratskoj Republici Kongo, Južnom Sudanu i Ukrajini. Moleći se za sudionike sukoba u Iraku, Jemenu, Libiji te u izraelsko-palestinskom sukobu, Papa je istaknuo kako nazire nadu kada je riječ o građanskim ratovima koji se vode u Burundiju, Mozambiku, Kongu i Južnom Sudanu te također izrazio želju da se uspostavi dijalog i suradnja sviju u Venezueli.

Provjeravali vjernike prije dolaska na trg

Papina nedjeljna poruka završni je čin obilježavanja Svetog tjedna, tjedna uoči najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa, koji protiče uz jake mjere sigurnosti za okupljene desetke tisuća ljudi na Trgu sv. Petra, ukrašenom s više od 35.000 cvjetova i biljki koje je ovom prigodom donirala Nizozemska. Policija je po nekoliko puta na više kontrolnih točaka provjeravala vjernike prilikom njihova dolaska na trg, provjeravajući njihove torbe i pregledavajući ih detektorima metala. Sigurnosni izvori priopćili su da su policijska pojačanja pristigla iz drugih talijanskih gradova.

 Militanti Islamske države zaprijetili su katoličkim ciljevima u Rimu. Prošle je godine na stranici koju koriste militanti osvanula fotomontaža koja prikazuje crnu zastavu ovog pokreta kako se vije na obelisku u središtu Trga sv. Petra.     

 

 

 

Papa Franjo u nedjelju je podsjetio na stradanja žrtava terorizma i migranata i pozvao na okončanje ratova u svijetu u tradicionalnoj uskrsnoj poruci gradu i svijetu (Urbi et orbi).

S balkona na Trgu svetog Petra papa je podsjetio na nedavne terorističke napade u Belgiji, Turskoj, Nigeriji, Čadu, Kamerunu, Obali Bjelokosti i Iraku.

Pozvao je katolike da ne zaborave "one muškarce i žene koji tragaju za boljom budućnošću i još brojnije migrante i izbjeglice od kojih su mnogi djeca, a koji bježe od rata, gladi, siromaštva i društvenih nepravdi".

Poglavar Katoličke Crkve pozvao je na globalni mir i podsjetio na ratom pogođene zemlje poput Sirije, Iraka, Ukrajine, Jemena, Izraela i  Palestinskih područja, Južnog Sudana, Burundija, Mozambika i Venezuele.

Nakon terorističkih napada na Bruxelles pojačan je policijski nadzor u Vatikanu gdje su vjernici prolazili kroz metal detektore prije ulaska na trg.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 207

VIDEO

VIDEO Zloglasni Giljo ugostio Golubovića pa se potukao na rivi: 'Utoku san ostavia doma'
OKRŠAJ NA HVARU

VIDEO Zloglasni Giljo ugostio Golubovića pa se potukao na rivi: 'Utoku san ostavia doma'

Nakon kratkog naguravanja pred većim brojem turista na samom šetalištu, dvojac se potukao šakama. Sukob je navodno krenuo zbog svađe oko veza za brodove, a sve je smirivao Kristijan Golubović

Nacional: Penava poznaje lika u Ferrariju. Penava  za 24sata: Ne znam mu ime, ali evo tko zna...
RAT U DOMOVINSKOM POKRETU

Nacional: Penava poznaje lika u Ferrariju. Penava za 24sata: Ne znam mu ime, ali evo tko zna...

Nacional je objavio izjave visokog izvora iz DP-a da je Penava često bio u restoranu kod osuđenog vlasnika. Penava: Znam tko je taj visoki izvor, on je htio da u tom restoranu dočekamo rezultate, ali sam to uspio spriječiti...
Preminulo troje pacijenata od zaraze legionelom na Rebru, kažu da su poduzeli sve mjere
DRAMA U ZAGREBU

Preminulo troje pacijenata od zaraze legionelom na Rebru, kažu da su poduzeli sve mjere

Pet pacijenata hospitaliziranih u bolnici Rebro KBC-a Zagreb zarazilo se legionelom. Troje ih je umrlo