News

Komentari 26

Papa nezadovoljan jaslicama u Vatikanu: 'Konzumerizam je oteo Božić, sjetite se potrebitih'

Papa nezadovoljan jaslicama u Vatikanu: 'Konzumerizam je oteo Božić, sjetite se potrebitih'

Hvalio je jaslice van Trga svetog Petra, a ignorirao one koje su postavljene nasred Vatikana, a radi se o izložbi s figurama većima od ljudskih, koje uključuju astronauta i figuru sličnu Darth Vaderu

Papa Franjo suptilno je svoje nezadovoljstvo s neuobičajenim jaslicama koje su se pojavile nasred Trga svetog Petra u nedjelju, javlja FOX.

FILE PHOTO: Pope Francis conducts a Mass on the feast day of Our Lady of Guadalupe, in Vatican City

Papi se očito toliko nisu svidjele pošto je posjetiteljima tijekom svog posljednjeg nedjeljnog blagoslova prije Božića poručio da bi trebali posjetiti drugu izložbu jaslica koja se nalazi ivan Trga, a tamo je postavljeno oko stotinjak tradicionalnih prikaza jaslica.

Kako prenosi Reuters, Franjo je rekao da su te izložbe način umjetničkog prikazivanja Isusovog rođenja i da su edukacija o našoj vjeri.

December 13, 2020 : Inauguration of the 100 nativity scenes exhibition in the Vatican, promoted by the Pontifical Council for the New Evangelization, in the Colonnade of St. Peter

Nije uopće spominjao jaslice koje su postavljene nasred Vatikana, a radi se o izložbi s figurama većima od ljudskih, koje uključuju astronauta i figuru koja podsjeća na zlikovca iz serijala Star Wars, Dartha Vadera.

An astronaut figurine stands among the nativity scene display at the Vatican

Franjo je upozorio da je konzumerizam oteo Božić i podsjetio ljude da se sjete onih koji nemaju ništa. 

- Konzumerizam nam je oteo Božić. On ne postoji u Betlehemu. U Betlehemu postoji realnost, siromaštvo i ljubav - rekao je Franjo koji je ranije u prosincu podsjetio da Božićno doba daje razloge za nadu u teškim vremenima pandemije korona virusa, i pozvao sve da se prisjete pravog značenja Božića - Isusovog rođenja, te pruže ruku onima kojima je najpotrebnije.

Nativity scene figurines are seen displayed at the Vatican

Vatikan svake godine stavlja drukčiji prikaz jaslica koji im je doniran, a ovogodišnje jaslice izazvale su kritike mnogih. Te jaslice napravljene su između 1965. i 1975. od strane učenika i učitelja u Castelliju, talijanskom gradu poznatom po izradi keramike. Astronaut bi trebao predstavljati slijetanja na Mjesec u tom periodu.

 

Najčitaniji članci