News

Komentari 2

Papa osudio zakon kojim bi se legalizirala eutanazija u Italiji

Papa osudio zakon kojim bi se legalizirala eutanazija u Italiji

Papa Franjo osudio je u srijedu potpomognuto samoubojstvo kao neprihvatljivo odstupanje od medicinske etike, u vrijeme kada talijanski parlament nastavlja s raspravom o zakonu kojim bi se ono reguliralo

Papa je, govoreći na općoj audijenciji, naprotiv, pohvalio palijativnu skrb, čija je svrha pomoći smrtno bolesnim pacijentima da ostatak života prožive udobno i humano koliko god je to moguće.

„No, moramo biti oprezni da ne pomiješamo takvu vrstu pomoći s neprihvatljivim devijacijama koje vode do ubojstava”, rekao je i dodao da smrt valja tek pratiti, „a ne izazivati je ili pomagati bilo kakvu vrstu samoubojstva”.

Talijanski ustavni sud je 2019. godine djelomično dekriminalizirao potpomognuto samoubojstvo pod određenim uvjetima ako ga odobre lokalne zdravstvene vlasti i etički odbor.

No, sud je također rekao da bi parlament trebao donijeti zakon kojim će se ono regulirati.

Nacrt zakona o kojem parlament treba početi raspravljati u srijedu popodne, dozvolio bi na smrt bolesnim pacijentima da zatraže potpomognuto samoubojstvo kroz nacionalni zdravstveni sustav.

Njime bi se također zaštitilo liječnike od bilo kakvih tužbi.

Međutim, talijanske političke stranke ostaju po tom pitanju duboko podijeljene, pri čemu lijevi centar uglavnom podržava takav zakon, a desni centar mu se protivi.

Zagovaratelji kažu da bi potpomognuto samoubojstvo trebalo biti dozvoljeno za pacijente s neizlječivim bolestima, koji trpe nepodnošljivu bol i koji su već koristili palijativnu skrb.

Senatorica male demokršćanske stranke Paola Binetti je kazala da zakon ne bi samo kršio kršćanska načela, već i Hipokratovu zakletvu koju su položili liječnici i kojom su se obvezali da će liječiti bolesne.

Zagovornici prava na smrt prošle su godine sakupili gotovo trostruko više od 500.000 potpisa potrebnih da visoki sud odobri raspisivanje referenduma o tom pitanju.

Potpisi i pravni argumenti dostavljeni su sudu ovog tjedna. Očekuje se da će sud s raspravama započeti 15. veljače.

Anketa koju je 2019. godine provela istraživačka skupina SWG pokazala je da je 92 posto Talijana za dopuštanje potpomognutog samoubojstva i eutanazije, s time da je dio za opću legalizaciju, a dio bi potpomognuto samoubojstvo dozvolilo tek u određenim situacijama.

Najčitaniji članci