News

Komentari 3

Papa se sastao s kanadskim kardinalima nakon otkrića masovne grobnice s 215 djece

Papa se sastao s kanadskim kardinalima nakon otkrića masovne grobnice s 215 djece

Premijer Kanade Justin Trudeau u petak je kazao da Katolička Crkva mora preuzeti odgovornost za upravljanje brojnim školama za asimilaciju autohtonog stanovništva

Papa Franjo sastao se u subotu s dvojicom kanadskih kardinala dok se njihova država suočava s otkrićem o posmrtnim ostacima 215 djece zakopanima na mjestu nekadašnje škole za domorodačku djecu koju je otvorila Katolička Crkva.

Papa je zasebno razgovarao s kardinalom Michaelom Czernyem i Marcom Quelletom, priopćio je Vatikan. 

Mnogi Kanađani su pozvali papu da se ispriča zbog uloge Katoličke Crkve u djelovanju rezidencijalnih škola između 1831. i 1996. koje su vodile kršćanske crkve u ime državne vlasti. 

Papa se već ispričao zbog uloge Crkve u doba kolonijalizma u Americi, ali takve isprike inače upućuje tijekom posjeta državama. Papin posjet Kanadi još nije zakazan. 

Premijer Kanade Justin Trudeau u petak je kazao da Katolička Crkva mora preuzeti odgovornost za upravljanje brojnim školama za asimilaciju autohtonog stanovništva.

Tadašnji kanadski sistem rezidencijalnih škola silom je odvojio oko 150.000 djece iz njihovih domova. Mnogi od njih su bili maltretirani, silovani i neuhranjeni. Istraga je 2015. utvrdila da je takav sustav predstavljao “kulturni genocid”.

Prošlomjesečno otkriće masovne grobnice s ostacima djece koja su pohađala rezidencijalnu školu u Britanskoj Kolumbiji, zatvorenu 1978. godine, potaknulo je bijes Kanađana zbog nedostatka informacija i izbjegavanja preuzimanja odgovornosti. 

Trudeau je u petak izjavio da se mnogi “pitaju zašto Katolička Crkva u Kanadi šuti i ne istupa”.

Najčitaniji članci