News

Komentari 47

Par mjesecima pljačkao staricu u Zagrebu, susjedi su ih viđali: 'Rekli su nam da joj nose juhicu'

Par mjesecima pljačkao staricu u Zagrebu, susjedi su ih viđali: 'Rekli su nam da joj nose juhicu'

Nećak žrtve je ispričao kako su u studenom primijetili da je na vratima stana promijenjena brava. Kucali su dva sata, no nitko nije otvarao, pa je bravar, prema nalogu policije, obio vrata

Susjedu smo rijetko viđali. Znam da je vrlo slabo čula, zbog čega obično ne bi pozdravila, a mislim da je bila i pomalo dementna, kaže susjeda starice (89).  

Zagrebačka policija ovih je dana objavila kako je prijavila troje ljudi, dvije žene te muškarca, koje sumnjiče za više kaznenih djela. Kako doznajemo, J. D. (58) i D. C. (64) nevjenčani su supružnici i susjedi nesretne starice, koji su je navodno pokušali prevariti, a I. M. (38) liječnica je za koju sumnjaju da je krivotvorila njezinu liječničku dokumentaciju.

Cilj im je, sumnja se, bio domoći se njezina stana i ušteđevine, no u tome ih je spriječila policijska istraga. Za baku se do prošle godine brinula njezina sestra, inače časna sestra, kažu nam drugi susjedi iz ulaza u kojem je stanovala na području zagrebačkog Medveščaka. 

Nakon što je ona lani iznenada preminula, u priču ulaze izvanbračni supružnici, koji su, smatra policija, očito “nanjušili” priliku da se materijalno okoriste na račun žrtve.

Nećak joj našao dom

Policija sumnja da je od srpnja do kraja studenog 2020. godine osumnjičena J. D. staricu, protivno njezinoj volji, više puta zaključavala u stan i onemogućavala joj kontakt s bližnjima. Potom je, u dogovoru s D. C., a u namjeri da prevare oštećenu i steknu protupravnu imovinsku korist, iskoristila njenu dob i zdravstveno stanje predočavajući joj lažno da će se brinuti o njoj.

- Baka ima i nećaka koji živi u Bjelovaru, ali ga iz nekog razloga nije voljela. Sad je navodno u domu koji joj je nećak pronašao - kaže naša sugovornica. 

Supružnici su pred drugim stanarima ostavljali dojam brižnih “skrbnika”. Govorili su kako baki nose juhice, vode je van u šetnju i kod frizera te se brinu za to da bakici ništa ne nedostaje.

Starica im je potom ustupila svoje dokumente i bankovne kartice te potpisala punomoć za raspolaganje novcem na njenom bankovnom računu. Bez njenog znanja i suglasnosti, smatra policija, kupovali su razne proizvode i s njenih bankovnih računa podizali novac koji su koristili za vlastite potrebe.

Muškarac je starici lažno predočio da će kupiti njezin stan na području Medveščaka te je s njom sačinio i ugovor o kupnji nekretnine. Međutim, dogovorenu kupoprodajnu cijenu nikad joj nije isplatio, a iz za sada neutvrđenog razloga, navodi policija, prijenos vlasništva na nekretnini nije realizirao. Bez znanja i dopuštenja žrtve, muškarac je krajem studenog prošle godine uzeo i njezine zdravstvene dokumente te se lažno predstavio kao njezin sin, sve kako bi joj promijenio liječnika primarne medicine.

U tome mu je pomogla liječnica, koja je na temelju krivotvorenih isprava, sačinila medicinsku dokumentaciju i konstatirala lažnu dijagnozu iako starica od nje nije bolovala niti ju je ikad pregledala.

Staricu su prevaranti ukupno oštetili za 30.800 kuna. 

Nećak žrtve za Jutarnji list je ispričao kako su u studenom primijetili da je na vratima njezina stana promijenjena brava. Kucali su i lupali dva sata, no nitko nije otvarao, pa je bravar, prema nalogu policije, obio vrata.

- Čuo se krik. Teta je sjedila vidno uplašena, a kraj nje je bila nepoznata žena. Tek kad smo je smjestili u dom, shvatili smo da nema nikakve dokumente, a našli smo i kopiju kupoprodajnog ugovora - rekao im je nećak.

Susjedi nam nisu znali reći otkad je baka u domu, no čuli su galamu kad su došli po nju.

- Vikala je: ‘Neću, neću u dom’!, no svejedno su je odveli - kazao nam je jedan od susjeda.

Najčitaniji članci