Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
94 komentara

Paralizirali Francusku: Ovakvi prosvjedi ne pamte se od 1968.

Više od pola milijuna Francuza izašlo je na ulice kako bi prosvjedovali protiv mirovinske reforme. Zbog iste je 1995. zemlja bila paralizirana na mjesec dana

Foto: PIXSELL
94 komentara

Više od pola milijuna ljudi prosvjedovalo je u četvrtak diljem Francuske u sklopu masovnog štrajka protiv mirovinske reforme, ključnog obećanja petogodišnjeg mandata Emmanuela Macrona.

Štrajk se masovno provodi u svim sektorima, prijevozu, obrazovanju, policiji, kulturi i više od 510.000 ljudi, prema privremenim podacima agencije France presse, izašlo je na ulice oko 70 gradova kako bi upozorili na tu reformu koju je obećao francuski predsjednik. Među tih 510.000 nisu ubrojeni sudionici pariške manifestacije, na kojoj je sudjelovalo oko 250.000 osoba, prema podacima sindikata CGT.

FRANCUSKA Zbog masovnog štrajka muzej Orsay i Eiffelov toranj zatvorili

To je goruće pitanje u Francuskoj, koja je 1995. bila oko mjesec dana paralizirana zbog mirovinske reforme. Cilj najavljene reforme je eliminiranje posebnih programa i osnivanje univerzalnog mirovinskog sustava, a zbiva se u jako napetom socijalnom kontekstu u nekoliko sektora (bolnice, studenti) u zemlji koju godinu dana potresaju prosvjedi 'žutih prsluka'.

'Bez mirovine, bez planeta, što nam ostaje?', 'Mirovina po bodovima, jako daleka mirovina, mirovina bez ičega', pisalo je na transparentima prosvjednika.

Foto: PIXSELL

Jedan pariški prosvjednik je rekao da ga masovno sudjelovanje u prosvjedu podsjeća na prosvjede 1968. U Parizu je povorku pratio oko 6000 policajaca.

Nedaleko Trga Republike izbili su sukobi između nasilnih prosvjednika i policajaca. Prevrnuta je i zapaljena građevinska prikolica i nekoliko izloga je razbijeno dok su policajci suzavcem odgovarali na bacanje projektila. Krajem poslijepodneva policija je privela 87 osoba.

Premijer Edouard Philippe je ipak pohvalio sindikate i primijetio da su u 'velikom broju gradova prosvjedi dobro protekli jer su bili dobro organizirani'.

Foto: PIXSELL

Radikalni ljevičar Jean-Luc Melenchon je ocijenio da će ovaj 5. prosinca biti zapamćen u socijalnoj povijesti zemlje i dodao da odmjeravanje snaga tek počinje. Pokret se produžuje u pariškom javnom prijevozu, gdje će 10 metro linija od ukupno 14 u petak ponovo biti zatvoreno i u željezničkom gdje je tvrtka SNCF najavila da se ukida 90 posto linija brzog vlaka i 70 posto prometa regionalnih vlakova. Međunarodni promet (Eurostar, Thalys) će također pretrpjeti poremećaje.

U zračnom prometu Air France je otkazao 30 posto unutrašnih letova, a uprava civilnog zrakoplovstva je pozvala zrakoplovne kompanije da za 20 posto smanje programe letova u petak. Pokret zahvaća i nastavnike, umirovljenike, studente, odvjetnike, sektor energetike i policajce.

Foto: PIXSELL

Štrajk je pokrenut protiv budućeg 'univerzalnog bodovnog mirovinskog sustava', koji bi trebao zamijeniti postojećih 42 režima mirovina (za dužnosnike, djelatnike privatnog sektora, djelatnike posebnih režima itd.)

Vlada obećava da će uvesti sustav koji će biti 'čitkiji' i 'pravedniji', no protivnici reforme ne misle tako i očekuju da će sustav voditi 'prekarnosti' umirovljenika.

Foto: PIXSELL

Suočen s pokretom, francuski predsjednik Emmanuel Macron je 'miran i odlučan uz osluškivanja i savjetovanja provesti tu reformu', navela je Elizejska palača i precizirala da će premijer sredinom sljedećeg tjedna predstaviti opću arhitekturu reforme.

Foto: PIXSELL

Nekoliko nedavnih anketa pokazuju da Francuzi uglavnom podržavaju pokret.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message