Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Paralizirali Hong Kong: Traže ostavku i povlačenje zakona

Organizatori očekuju da će prosvjedima nastaviti pritisak na šeficu propekinške vlade u Hong Kongu Carrie Lam koja je u subotu odgodila na neodređeno vrijeme nacrt zakona o izručenju

Foto: Reuters
24 komentara

Deseci tisuća ljudi odjevenih u crno ponovno su izašli u nedjelju na ulice Hong Konga, iako je dan šefica tamošnje vlade Carrie Lam odgodila donošenje zakona o izručenju čiju su najavu bili popratili najnasilniji prosvjedi u zadnjih nekoliko desetljeća. 

Prosvjednici su izašli na ulice po paklenoj vrućini kako bi krenuli s povorkom od parka Victoria to glavnog vladinog ureda u Hong Kongu.

- Reakcija Carrie Lam nije bila iskrena, zbog toga danas prosvjedujem - rekao je Terence Shek (39) koji je došao na prosvjed.  

Organizatori očekuju da će prosvjedima nastaviti pritisak na šeficu propekinške vlade u Hong Kongu Carrie Lam koja je u subotu odgodila na neodređeno vrijeme nacrt zakona o izručenju kojim bi se stanovnici Hong Konga mogli slati u Kinu na suđenje te izrazila "duboko žaljenje i ispriku".

Demonstration demanding Hong Kong's leaders to step down and withdraw the extradition bill, in Hong Kong | Autor: JORGE SILVA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: JORGE SILVA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Međutim, prosvjednici traže potpuno povlačenje zakona: "Povucite pogubni zakon", skandirali su oni.

Neki žele i da ona podnese ostavku u slučaju da nema namjeru povući zakon.

Po kritičarima najavljenog zakona, on bi stavio stanovništvo Hong Konga, bivše britanske kolonije, na milost i nemilost pravosudnog sustava u Kini, vrlo netransparentnog i pod utjecajem Komunističke partije.

Kritičari naglašavaju i da bi zakon o izručenju mogao naštetiti vladavini prava u Hong Kongu i njegovoj međunarodnoj reputaciji kao azijskog financijskog centra. Neki hongkonški tajkuni su već počeli prebacivati svoje bogatstvo u inozemstvo.

Zakon je jedan od najznačajnijih političkih preokreta vlade Hong Konga otkako ga je Britanija vratila Kini 1997., a on je zadržao status posebne upravne regije.

Demonstration demanding Hong Kong's leaders to step down and withdraw the extradition bill, in Hong Kong | Autor: TYRONE SIU/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: TYRONE SIU/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

"Nisam planirao doći danas ovdje, no kada sam vidio što se događa u srijedu, uistinu me zaboljelo i morao sam doći", rekao je Matt Chan.

Nasilni sukobi koji su u srijedu nastupili kada je policija počela ispaljivati gumene metke i suzavac na prosvjednike nedaleko središta samog financijskog centra, punili su svjetske naslovnice te su prisilili neke banke, poput HSBC-a, da zatvore svoje podružnice. 

Organizatori prosvjeda nadaju se da će u nedjelju okupiti više od milijun ljudi, što bi bila slična brojka onoj koju su procijenili prošlu nedjelju kada je održan prosvjed protiv zakona o izručenju. Policija je rekla da je bilo 240.000 ljudi. 

Nemiri u Hong Kongu događaju se u teškom vremenu za Peking, koji se suočava s trgovinskim ratom s SAD-om, padom gospodarstva i napetostima na Južnokineskom moru. 

Možda vas zanima i ovo:
Message