Obavijesti

News

Komentari 0

Parlament BiH zbog opstrukcije srpskih zastupnika bez izjave o osudi ruske agresije u Ukrajini

Parlament BiH zbog opstrukcije srpskih zastupnika bez izjave o osudi ruske agresije u Ukrajini

Zastupnički dom parlamenta BiH u petak zbog opstrukcije srpskih zastupnika nije uspio usvojiti izjavu kojom bi se osudila agresiju Rusije na Ukrajinu

No tijekom rasprave čule su se brojne poruke solidarnosti s ukrajinskim narodom i optužbe na račun agresivne politike Moskve.

Izvanredna sjednica Zastupničkog doma sazvana je na zahtjev skupine zastupnika iz stranaka sa sjedištem u Sarajevu, koji su željeli obvezati tijela izvršne vlasti da osiguraju svaku moguću pomoć ukrajinskom narodu, ali i inicirati suspenziju sudjelovanja Rusije u Vijeću za provedbu mira u BiH koje nadzire provedbu i poštivanje Daytonskog sporazuma.

Vijeće za provedbu mira u BiH, uspostavljeno u prosincu 1995., trenutačno broji 43 države-članice, uključujući Hrvatsku, a članovi su još dvadesetak različitih međunarodnih organizacija, uključujući NATO. Upravni odbor čini osam najvažnijih zapadnih država, Europska unija, Rusija te Turska koja predstavlja Organizaciju islamske konferencije (OIC).

Zoran Milanović pozvao Dodika da se predstavnici RS-a vrate u institucije Bosne i Hercegovine
Zoran Milanović pozvao Dodika da se predstavnici RS-a vrate u institucije Bosne i Hercegovine

Rusija već godinama pokušava blokirati donošenje odluka u Upravnom odboru PIC-u koje idu u prilog očuvanju BiH kao jedinstvene države i nekritički brani postupke vlasti Republike Srpske.

Prijedlog za suspenziju Rusije dala je zastupnica Saveza za bolju budućnost (SBB) Edita Đapo obrazloživši ga konstatacijom kako se ne može očekivati da država koja je bezobzirno napala Ukrajinu bude jamac provedbe Daytonskog sporazuma.

“Rusija je nasrnula na Ukrajinu, Rusija godinama nasrće na BiH, na njen EU i NATO put. Kako agresor može raditi na implementaciji mira u BiH? Izbacite agresora iz Vijeća za provedbu mira", kazala je tijekom emotivnog istupa Đapo.

Predsjedatelj Zastupničkog doma Denis Zvizdić kazao je kako je jasno da je ono što Rusija radi u Ukrajini ničim izazvan agresija dodajući kako prizori koji pristižu iz Kijeva nevjerojatno podsjećaju na rat u BiH i na opsadu Sarajeva.

Borrell: 'Rusija bi mogla krenuti s procesom destabilizacije BiH'
Borrell: 'Rusija bi mogla krenuti s procesom destabilizacije BiH'

Zastupnik Naše stranke (NS) Predrag Kojović upozorio je kako u ovoj situaciji nema i ne može biti neutralnih, a njegov stranački kolega Damir Arnaut predložio je suspenziju bezviznog režima predviđenog za ruske diplomate.

Sjednicu Zastupničkog doma bojkotirali su zastupnici iz stranaka sa srpskim predznakom uz formalno obrazloženje da parlament nema ovlasti raspravljati o vanjskopolitičkim pitanjima.

"Uvjereni smo da je ta sjednica zakazana da bi produbila podjele i izazivala sukobe u BiH, uvlačeći nas u raspravu o sukobima u Ukrajini", stoji u zajedničkoj izjavi srpskih zastupnika objavljenoj uoči rasprave.

Zastupnik SDP BiH Saša Magazinović ocijenio je kako se srpski zastupnici zapravo boje reći što misle pa su odlučili uopće ne sudjelovati u raspravi. "Tužno što u BiH ima ljudi i političkih projekata koji se svrstavaju u manjinu nespremnu reći da je Rusija napala Ukrajinu", kazao je Magazinović.

Predsjednik kluba zastupnika HDZ BiH Nikola Lovrinović kazao je kako treba dati jasnu potporu ukrajinskom narodu koji strada, ali je izrazio žaljenje jer nisu došli svi zastupnici. "Mi smo mala država. Nisam siguran koliko možemo pomoći ali je važno da imamo stav o ovome", kazao je Lovrinović.

Plenković i Čović o Ukrajini, jugoistoku Europe i BiH
Plenković i Čović o Ukrajini, jugoistoku Europe i BiH

Zastupnici HDZ-a BiH bili su uglavnom suzdržani kada se glasalo o predloženim zaključcima.

Zbog komplicirane procedure donošenja odluka u tijelima vlasti na državnoj razini Zastupnički dom nije mogao donijeti niti jedan formalni zaključak, jer je uvjet za to da za odluke glasa barem trećina zastupnika iz svakog od dva entiteta. Glasanje će se stoga ponoviti na narednoj sjednici.

<<< LIVE događanja i bitku za Kijev pratite OVDJE