Obavijesti

News

Komentari 443

Očajni vapaji iz Mariupolja: 'Pomozite nam, uništavaju nas'

Očajni vapaji iz Mariupolja: 'Pomozite nam, uništavaju nas'

Deveti je dan ruske invazije na Ukrajinu. Rusi su zauzeli Herson i nuklearnu elektranu Zaporožje, a Ujedinjeni narodi očekuju da će zbog rata Ukrajinu napustiti čak 10 milijuna ljudi

Najbitniji događaji 

PRATITE UŽIVO:

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Rat u Ukrajini 9. dan invazije , 4. ožujka
Sortiranje događaja
23.29

VIDEO Pogledajte štetu koju su ruske vojne snage granatiranjem ostavile na nuklearnoj elektrani u Zaporižju

Video koji pokazuje razmjere štete ruskog granatiranja nuklearne elektrane Zaporižja kod grada Energodara objavio je urednik NPR Sciencea Geoff Brumfiel na Twitteru te naglasio da je snimku dobio od Energoatoma, tvrtke koja upravlja svim nuklearnim elektranama u Ukrajini.

Podsjetimo, Rusi su granatirali najveću nuklearnu elektranu Zaporižja kod grada Energodara, nakon čega je izbio veliki požar u administrativnim zgradama, dalje od nuklearnih reaktora. Ruske vojne snage uspjele su zauzeti nuklearku.

- Ruska vojska sa svih strana puca na Zaporišku nuklearku, najveću nuklearnu elektranu u Europi. Požar je već izbio. Ako eksplodira, bit će 10 puta veći od Černobila! Rusi moraju ODMAH prekinuti vatru, dopustiti vatrogasce, uspostaviti sigurnosnu zonu - napisao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitri Kuleba na svojem Twitteru ranije.

23.10

G7 osudio napade na civile u Ukrajini, traži odgovornost za ratne zločine

Ministri vanjskih poslova zemalja članica G7 u petak su kazali kako su „izrazito zabrinuti“ zbog „konstantnih ruskih napada“ na ukrajinske civile i dodali da će oni koji čine ratne zločine za njih odgovarati.

„Podsjećamo da su neselektivni napadi po međunarodnom humanitarnom pravu zabranjeni. Držat ćemo odgovornim sve koji počine ratne zločine, jedan od kojih je i neselektivno korištenje oružja protiv civila.

Ministri vanjskih poslova Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, UK-a i SAD-a pozvali su Rusiju da zaustavi napade u „blizini ukrajinskih nuklearnih elektrana“.

Ruske snage u petak su u Ukrajini zauzele najveću nuklearnu elektranu u Europi i diljem svijeta uzrokovale paniku. Iz Washingtona su poručili kako je postojao rizik od katastrofe, iako su službenici kasnije kazali kako je postrojenje ipak sigurno.

Ministri vanjskih poslova zemalja G7 također su dodali da će njihove zemlje nastaviti sa sankcijama koje su odgovor na rusku agresiju u kojoj, kažu, sudjeluje i Bjelorusija.

„Predsjednik Putin, njegova vlada i glasači, ali i Lukašenkov režim, snose punu odgovornost za ekonomske i društvene posljedice tih sankcija“, kazali su ministri u zajedničkoj izjavi.

Članice G7 obvezale su se i na povećanje humanitarne potpore Ukrajini.

22.53

Biden: Spremni smo pomoći Finskoj

Predsjednik SAD-a Joe Biden u petak je kazao da je spreman Finskoj pružiti pomoć u obrani. Ruska invazija na Ukrajinu izazvala je zabrinutost drugih europskih zemlja i povećala izglede da Finska, susjedna država Rusije, sklopi bliski savez s NATO-om.

22.52

Ukrajinac iz Lavova: 'Pomažem izbjeglicama da se spase'

U Lavovu je još relativno mirno, ali prijatelji mi svakodnevno šalju fotografije iz napadnutih dijelova Ukrajine, ispričao nam je Ukrajinac Oleksandr koji se trenutno nalazi u Lavovu, gradu na zapadu Ukrajine u koji svakog dana dolaze izbjeglice iz ratom zahvaćenih područja. 

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

22.49

Zelenskij: Zabranite letenje nad Ukrajinom

"Nuklearni terorizm zahtijeva odgovor u vidu odlučne akcije. Na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a zatražili smo zatvaranje neba nad Ukrajinom i pokretanje operacije za održavanje mira i sigurnosti. Cilj je zaštita potencijalno opasnih postrojenja. Svijet ne smije gledati, mora pomoći!", napisao je ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenskij na Twitteru.

Komentari 443