Obavijesti

News

Komentari 157

Past će do pola metra snijega, ali zimska služba je spremna!

Past će do pola metra snijega, ali zimska služba je spremna!
12

Snijeg koji je DHMZ najavio do kraja vikenda, digao je na noge cijelu zagrebačku Zimsku službu. U pripravnosti je svih 227 ekipa koje su raspoređene u 14 baza

VIDEO

I najnovije prognoze potvrđuju najave novih obilnijih oborina, kiše i snijega , ponegdje već danas, te posebice u četvrtak i petak . A osim snježnog pokrivača, nevolje u prometu nekima će prouzročiti i jak vjetar.

U većem dijelu zemlje u srijedu će biti oblačno, na Jadranu povremeno s kišom, ponegdje i grmljavinom , a u unutrašnjosti mjestimice moguća susnježica i snijeg. Susnježice i snijega može biti i uz obalu sjevernog Jadrana, javlja DHMZ.

Pokretanje videa...

24sataTV 01:10

Sunčana razdoblja moguća su u istočnoj Slavoniji i Dalmaciji . Vjetar slab do umjeren, u gorju i jak sjeveroistočni. Na sjevernom Jadranu puhat će umjerena i jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, u Dalmaciji umjereno i jako, na udare olujno jugo u okretanju na jugozapadnjak , prema kraju dana u slabljenju. Najviša dnevna temperatura zraka između 0 i 5, na Jadranu od 7 do 13 °C.

M eteoalarm

Sljedeća dva dana 30 do 50 cm snijega

U sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti tijekom četvrtka očekuje se stvaranje znatnijeg snježnog pokrivača, ponegdje i većeg od 30, a u Lici i Gorskom kotaru i 50 cm , a mjestimice su mogući i snježni zapusi . Susnježice i snijega može biti i na sjevernom Jadranu.

Najmanja vjerojatnost snijega je u istočnoj Hrvatskoj, posebice u Podunavlju, gdje bi snijeg čak mjestimice mogao i sasvim izostati, kao i u nizinama unutrašnjosti Dalmacije, dok će ga na njezinim višim nadmorskim visinama vrlo vjerojatno biti.

Meteoalarm izdao upozorenje

Meteoalarm je za sutra izdao upozorenja za cijelu Hrvatsku. Najveća opasnost prema tome prijeti Gorskom kotaru, Lici i dijelu središnje Hrvatske , gdje je izdano crveno upozorenje , što znači da je vrijeme izuzetno opasno. Sljedeći najjači stupanj, narančasti, izdan je za Istru, sjevernu jadransku obalu i sam jug Jadrana te središnji dio Hrvatske, dok je žuto upozorenje izdano za istočnu Hrvatsku i Dalmaciju.

M eteoalarm

U Dalmaciji obilna kiša i grmljavina

Obilnija kiša, ponegdje uz izraženije pljuskove s grmljavinom očekuje se  u četvrtak ponajprije u Dalmaciji. U unutrašnjosti će puhati umjeren i jak sjeveroistočnjak, na sjevernom Jadranu jaka i olujna bura , u Dalmaciji jugo. Temperatura zraka u unutrašnjosti uglavnom između -2 i 4, na sjevernom Jadranu od 3 do 8, a u Dalmaciji između 9 i 14 °C.

U noći na petak novi snježni pokrivač

U noći na petak i u petak u zapadnim i gorskim predjelima zapadat će obilan snijeg, mjestimice novih 20-40 cm . U Slavoniji će biti kiše i snijega. Popodne i navečer oborine će polako slabiti. Puhat će sjeveroistočnjak uz temperaturu na zapadu i u gorju od -2 do 1, na istoku možda i do 4 ili 5°C.

Nikola Cutuk/PIXSELL

Na sjevernom Jadranu bit će djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom, u većini predjela suho, a podno Velebita moguć je slab snijeg. U Dalmaciji promjenjivo oblačno uz kraća sunčana razdoblja, povremeno uz kišu, a u dijelu Zagore moguće je spuštanje snježne granica do nižih predjela. Umjerena do jaka bura sa sjevernog Jadrana će se proširiti na dio srednjeg, a drugdje još veći dio dana jugo koje će zamjetno oslabiti u odnosu na prethodne dane. Temperature na sjevernom Jadranu bez veće promjene, u Dalmaciji malo niže, osobito u Zagori, javlja Crometeo.

Oborine će oslabiti, ali bit će hladno

U subotu će oborine uglavnom oslabiti. Tijekom vikenda, uz manje oblačne noći najniža će se temperatura u većini krajeva unutrašnjosti spuštati na oko -5°C, početkom sljedećega tjedna u mnogim mjestima vjerojatno i ispod -10°C, osobito u gorju. I na Jadranu će biti minusa, već tijekom vikenda na sjevernom dijelu, a zatim i ponegdje na dalmatinskoj obali, javlja prognostičar Zoran Vakula za HRT.

Zimski uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru i Lici

U Gorskom kotaru, Lici i središnjoj Hrvatskoj te unutrašnjosti Dalmacije povremeno i mjestimice pada snijeg. U Slavoniji, Baranji i ostatku Dalmacije kolnici su mokri i skliski od kiše . U priobalju puše jak vjetar . Mogući su odroni zemlje i kamenja te poledica , posebice na mostovima i nadvožnjacima.

HAK upozorava vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zimski su uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru i Lici, uključujući dionicu autoceste A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva 1, staru cestu kroz Gorski kotar DC3 između Karlovca i Kikovice te dionicu državne ceste DC1 Karlovac-Slunj-Gračac-Knin. Zimski su uvjeti i na svim državnim, županijskim i lokalnim cestama na području Siska, Petrinje, Gline, Hrvatske Kostajnice, Dvora i Sunje. Zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema.

Zbog bure, na Krčkom mostu i dionici Jadranske magistrale (DC8) između Senja i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila), a od Bakra do Senja i od Karlobaga do Svete Marije Magdalene dodatno za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Jak vjetar puše na riječkoj obilaznici na mostu Rječina.

Na autocesti A1 između čvorova Karlovac i Bosiljevo 2 na 51.+300 km u smjeru Zagreba promet teče usporeno, zaustavnim trakom, zbog prometne nezgode.

Za novi snijeg spremno svih 227 ekipa Zimske službe

Snijeg koji je DHMZ najavio do kraja vikenda digao je na noge cijelu zagrebačku Zimsku službu. U pripravnosti je, kako su za Večernji list rekli, svih 227 ekipa koje su raspoređene u 14 baza.

- Kod nas je na snazi treći stupanj pripravnosti što znači da smo svi spremni. Nadoknađene su i količine soli koje su potrošene i sada imamo u skladištu 13.500 tona soli - kazao je Vlado Suša, glasnogovornik Zagrebačkih cesta. Apelira na sve koji mogu da se koriste javnim gradskim prijevozom kako bi bilo što manje gužvi na cestama. Zimske službe će najviše raditi u poslijepodnevnim satima i noću kada na cestama nema automobila.

Nikola Cutuk/PIXSELL

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 157
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)