News

Komentari 1

Patentirao svoj hobi: Jedini u Hrvatskoj radi 3D razglednice

Patentirao svoj hobi: Jedini u Hrvatskoj radi 3D razglednice

Vinkovčanin Krunoslav Soldić (58), umirovljeni građevinski tehničar, jedini u Hrvatskoj izrađuje 3D razglednice. Jednu je posvetio vukovarskom Vodotornju

Kada je prije par godina dobio srčani udar, Vinkovčanin Krunoslav Soldić (58) shvatio je da mu život poručuje da mora usporiti tempo. Nakon privatnog obrta u kojemu se bavio izradom stolarije, ovaj sada umirovljeni građevinski tehničar okrenuo se nečemu posve drugom. Jedini u Hrvatskoj izrađuje 3D razglednice.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

"Sve je počelo početkom ove godine kada sam dobio 3D razglednicu pariške katedrale. To mi je izgledalo odlično i odlučio sam istražiti kako se to izrađuje. Na internetu sam našao da je to origami tehnika izrade skulptura i sve sam to proučio. Primio sam se konca i papira, jer se to od toga izrađuje, sve sam nacrtao, nabavio program za lasersko printanje i izrezivanje papira i pokušao napraviti sam. Kako inače imam dosta strpljenja za takve pipkave poslove, veoma brzo napravio sam par varijanti čestitke i to skulpturu slavonske kočije, jedrenjaka, a sada i vukovarskog Vodotornja sa svim njegovim ranama. Pokazao sam to prijateljima, oduševili su se i odlučio sam se sada time baviti", kaže Krunoslav koji je svoje 3D razglednice već i patentirao, odnosno zaštitio u Zavodu za intelektualno vlasništvo gdje su mu također rekli da se radi o sjajnoj ideji.

Čestitka izvana izgleda kao i svaka druga, a kada je otvorite iz njenog središta se uzvine malena papirnata skulptura. Ovih dana Soldić ubrzano radi na izradi većeg broja čestitki sa vukovarskim Vodotornjem jer planira za dan sjećanja na pad Vukovara plasirati u prodaju prvih nekoliko stotina čestitki.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

"Zamislio sam izradili oko 500-tinjak i dati ih u prodaju za 20 kuna. Dio zarađenog novca donirat ću gradu Vukovaru za obnovu Vodotornja. Grad mi je dao prodajni štand pa će razglednice u Vukovaru moći vidjeti svi koji to žele", kaže Soldić koji je izradio i prigodne 3D zahvalnice za sve koji doniraju novac za obnovu Vodotornja.

Njegova skulptura Vodotornja sastoji se od 14 malenih papirnatih dijelova koje potom, polako i oprezno, ručno sastavlja, a zatim povezuje koncem za korice čestitke. To je ujedno i najzahtjevniji posao jer ako se tu pogriješi, 3D konstrukcija se neće podići prilikom otvaranja čestitke. Skulpture mogu biti više ili manje zahtjevne, ovisno o tome koliko detalja ima sama građevina, zato će, kaže Soldić, uskoro početi izrađivati i neke hrvatske katedrale, a na njima će imati daleko više posla. Te će razglednice pokušati plasirati po cijeloj Hrvatskoj.