Obavijesti

News

Komentari 3

Patsy osjetila opasnost, otrčala je po ovce i spasila ih od vatre

Patsy osjetila opasnost, otrčala je po ovce i spasila ih od vatre
1

POŽARI U AUSTRALIJI Vlasnici su uspjeli spasiti gotovo sve ovce, kuću, štalu, bale sijena te hranu za životinje. Zahvaljujući hrabroj kujici Patsy čije su fotografije osvojile svijet

VIDEO

Šest godina stara kujica Patsy postala je prava internet zvijezda. Kada je primijetila da se požar sve više približava imanju, učinila je nešto nevjerojatno. Okupila je sve ovce oko sebe i odvela ih na sigurno, prenosi Camberra Times. 

Zbog njezinog herojskog čina i alarma koji je poslala vlasnicima, imanje je ostalo gotovo netaknuto.

POGLEDAJTE VIDEO

Allow me to introduce Patsy the wonder dog. In the early hours of 31 December 2019, while fire in Corryong was bearing down them, she and my brother rounded up the sheep and brought them to the safest paddock on the farm. She then found a safe spot while my brother fought the fire with a tractor and a tank of water. Almost all sheep are safe, along with the hay bales and silage, the shearing shed, and both farm houses. My brother doesn’t do social media, but Patsy does. Great job little girl 🙂 Update 7 January 2020 - Patsy and her family are busy cleaning up the farm and helping others get sorted out. You can help too! They would love you to donate to these bushfire relief fundraising collections: https://www.wildlifevictoria.org.au/?view=article&id=145:helping-wildlife-during-bushfires&catid=11:wildlife-information https://blazeaid.com.au/donations/how-donate/ https://www.redcross.org.au/campaigns/disaster-relief-and-recovery-donate Update 5 January 2020 - Patsy is now on Instagram! https://www.instagram.com/p/B67HA-xHJSH/?igshid=126abkbj2hytc #patsythecorryongwonderdog #strongincorryong Update 4 January 2020 - Patsy’s story is spreading, so for those people who would like to donate funds to help the Upper Murray community, please support these links which are confirmed to be genuine and keep sharing Patsy’s post 🙂 https://www.parksideproduce.net.au/products/feed-for-fire-gift-voucher https://www.gofundme.com/f/xycjem-cudgewa-has-burnt?utm_source=customer&utm_medium=copy_link&utm_campaign=p_cp+share-sheet https://www.gofundme.com/f/a-little-town-and-its-community-need-some-help?utm_source=customer&utm_medium=copy_link&utm_campaign=p_cp+share-sheet

Objavljuje Cath Hill u Petak, 3. siječnja 2020.

Vlasnici su uspjeli spasiti gotovo sve ovce, kuću, štalu, bale sijena te hranu za životinje.

Uspjeli su spasiti gotovo sve što imaju zahvaljujući ovoj hrabroj kujici čije su fotografije osvojile svijet.

Fotografije je na Instagramu objavila Cath Hill, sestra vlasnika imanja, a na njima se vidi gusti dim, hrabra kujica i spašene životinje.

Patsy su napravili i njen Instagram profil na kojem ima skoro 5000 pratitelja.

Hill je izjavila kako su ovih dana imali sreće jer hladnije vrijeme usporava širenje požara.

Dom koala prije i poslije požara - pakao ga je potpuno izbrisao
Dom koala prije i poslije požara - pakao ga je potpuno izbrisao

Od četvrtka ponovno počinje topliji val, a stanovnici se nadaju čudu. 

Stotine milijuna životinja uginule su ili gladuju, izgubile su stanište i preseljene su zbog stotina požara koji tjednima haraju istočnom i južnom Australijom.

U proteklim danima snimke žednih i iscrpljenih koala kojima vodu daju biciklisti ili vozači pobudile su ogroman interes za posljedice požara po životinje. 

- Najgore je onima koje vidite kako potpuno ukočene sjede na zemlji - rekao je John Grant, glasnogovornik organizacije Wildlife Information, Rescue and Education Service (WIRES) koja ima 2600 volontera. 

Dim od australskih požara je stigao sve do Južne Amerike
Dim od australskih požara je stigao sve do Južne Amerike

- Neće se oporaviti jer su udahnuli puno vrućeg zraka i dima. Nisu mrtve, ali neće ni preživjeti - objasnio je. 

Do sada je preko sedam milijuna hektara zemlje, što je površina Češke, izgorjelo u Australiji tijekom požarne sezone. 

Preko 800 milijuna domaćih životinja poginulo je ili na neki drugi način pogođeno požarima u Novom Južnom Walesu, saveznoj državi u kojoj je situacija najgora, navodi profesor ekologije sa Sveučilišta u Sidneyu Chris Dickman. 

U državi Victoria, gdje je spaljeno preko milijun hektara zemlje, procjenjuje se da je do 500 milijuna životinja, uključujući ugrožene vrste, skončalo u požarima.

Sue Ashton, ravnateljica jedine bolnice za koale u Port Macquarieu, koji je isto pogođen požarima, procjenjuje da su umrle desetine tisuća koala. 

- Samo u našem području umrle su stotine koala. U jednom malom području koje proučavamo već dugo vremena, 350 koala uginulo je, odnosno dvije trećine ukupne populacije - rekla je Ashton za dpa i istaknula da čine sve što je u njihovoj moći da pomognu životinjama.

- Vidimo životinje koje pate od dehidracije, iscrpljenosti i opeklina - kazala je.

Volonteri WIRES-a udomili su tisuće ptica koje često padaju na tlo zbog vrućeg zraka, ali su udomili i klokane, zdepaše, koale i oposume.

Mnoge majke odbacuju mladunce kako bi se spasile, rekao je Grant.

Euan Ritchie, profesor ekologije na Sveučilištu Deakin kaže da je "prerano procijeniti potpuni utjecaj požara na vrste (životinjske)". 

- Međutim, uzimajući u obzir veliku rasprostranjenost i snagu požara, već ugrožene vrste možda su na putu prema izumiranju, a nekoć relativno česte i brojne vrste sada su možda ranjive - kazao je. 

Hrvatice iz paklene Australije: 'Pored nas su bila mrtva tijela'
Hrvatice iz paklene Australije: 'Pored nas su bila mrtva tijela'

- Strahujemo za mnoge prašumske vrste koje uobičajeno ne dolaze u doticaj s vatrom i zbog toga nisu naročito otporne - dodao je. 

Preko 150 hektara zemlje već je izgorjelo na otoku Kangaroo na jugu Australije, a vlasti procjenjuju da je tamo uginula, ili će uginuli, polovica životinja, uključujući koale.

Jedino koale na tom otoku, gdje ih je živilo oko 50 tisuća, nisu pogođene spolno prenosivom bakterijom klamidijom, kojom je zaražena preko polovica populacije koala drugdje u Australiji. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"