News

Komentari 5

Pčele u Međimurju su otrovane: 'Ministrica je obećala pomoć'

Pčele u Međimurju su otrovane: 'Ministrica je obećala pomoć'

Po riječima gospođe Pepelko, rezultati analiza još uvijek se čekaju, a inspektori su uzeli uzorke meda iz košnica, s okolnih polja koja su navodno prskana insekticidima, ali i mrtve pčele

Tijekom današnjeg razgovora s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković rečeno mi je da će ministarstvo sve učiniti da se za trovanje pčela u Međimurju utvrde sve činjenice, kazala nam je u srijedu Ana Pepelko, koja je jedna od najagilnija pčelara u traženju istine oko neviđenog pomora u kojem je stradalo oko 1150 pčelinjih košnica sa jakim društvima. Stručnjaci s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu su potvrdili da se radi o trovanju pčela, a da nije uzrok variola, kako su krenule neke priče.

Pčele izumiru, pogledajte video: 

No, problem je što se u našoj zemlji ne može niti u jednom laboratoriju obdukcijom utvrditi o kojoj se vrsti otrova, odnosno insekticida, kako se pretpostavlja, radi. Neslužbeno doznajemo kako postoji laboratorij u susjednoj Sloveniji, konkretno u Mariboru, koji bi mogao napraviti obdukciju. Dok se ne utvrde sve relevantne činjenice istraga se ne može dovršiti.

Po riječima gospođe Pepelko, rezultati analiza još uvijek se čekaju, a inspektori su uzeli uzorke meda iz košnica, s okolnih polja koja su navodno prskana insekticidima, ali i mrtve pčele.

Na nekim poljima su pronađeni tragovi insekticida, kao i u medu i u košnicama. Nakon što se napravi obdukcija pčela sve će postati jasno, potvrdila nam je Ana Pepelko kojoj je stradala gotovo sva društva iz svih 20 košnica koliko ih drži u vrtu, u što smo se i sami uvjerili za posjete prije nekoliko dana. Prepričavajući razgovor s ministricom Vučković, Pepelko nam je rekla kako je stekla dojam da se može očekivati pomoć i od Ministarstva, ali je za to neophodna potvrdi iz koje bi se vidjelo koji je insekticid uzrok trovanju oko 60 milijuna pčela u Međimurju. Sve je počeo prošlog utorka i to kako se sumnja nakon što je navodno jedan poljoprivrednik špricao sjemensku repicu Raolu na svojim površinama.

Neslužbeno smo doznali da se ne radi samo kako smo u prvi tren saznali o trovanju pčela u trokutu od nekoliko kilometara između naselja Gardinovec, Domašinec, Sivica, Podturen, Ferketinec i Dekanovec, već je dio pčela otrovan i u Regionalnom parku prirode Drava – Mura. Naime u tom dijelu je stacioniran veliki broj košnica i za sada nije potvrđeno, jesu li se pčele otrovale u blizini košnica ili dalje od parka. Ukoliko je insekticid „doletio“ do Regionalnog parka onda su razmjeri štete daleko veći, jer je ugrožen i park prirode.

Najčitaniji članci