Pčele u veš-mašini: Slavonski pčelar radi jedinstvene košnice | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 43

Pčele u veš-mašini: Slavonski pčelar radi jedinstvene košnice

Pčele u veš-mašini: Slavonski pčelar radi jedinstvene košnice
16

Vlasnik je jedinstvenog, kako ga sam naziva, sunčanog topionika za pčelinji vosak. Ovisno o vanjskoj temperaturi, dnevno na njemu istopi po 60 okvira voska, pa i mnogo više

VIDEO

Nisam završio potrebnu školu da bih konstruirao uređaje, ali to me nije spriječilo da ih naučim napraviti, kaže nam Ivan Miličević (81). Ovaj Slavonac iz sela Vesela kod Pleternice više od 30 godina stvara različite uređaje za poljoprivredu, voćarstvo i pčelarstvo.

Pokretanje videa...

04:40

Vlasnik je jedinstvenog, kako ga sam naziva, sunčanog topionika za pčelinji vosak. Ovisno o vanjskoj temperaturi, dnevno na njemu istopi po 60 okvira voska, pa i mnogo više.

- Pčelarstvom se bavim 40 godina, ali nigdje nisam čuo ili vidio nešto slično. Ideja mi je došla sasvim slučajno jer me živciralo što je u svim ostalim načinima dobivanja vosak uvijek bio svakakve, pa i crne boje. U mom topioniku je svaki put zlatnožut i sigurno se radi o najboljem pčelinjem vosku. Med se bez problema odvaja od voska i uživam u pogledu na njega - opisao nam je svoj izum Ivan, koji je i svojim pčelama sastavio neuobičajene košnice. Neke od njih 120 smjestio je na brdu iznad travnjaka obiteljske kuće u stare hladnjake, televizore, štednjake i perilice rublja, pa s pravom kaže da su jedinstvene. Godinama skuplja stare kućanske aparate, koji, kaže, imaju izvrsnu izolaciju.

- Pčelama sam sagradio zidani objekt, za koji u šali volim reći da je njihov hotel. Košnice sam u njemu smjestio u zidove, pa se zimi ne smrznu i ne nastradaju matice jer im palim peć kojom se griju. Jednu košnicu sam postavio čak na vrh oraha jer želim vidjeti hoće li tako med biti još kvalitetniji - ispričao nam je.

Njegove dosadašnje ideje pokazale su se odličnima jer mu se stalno povećava količina dobivenog meda. Miličević godišnje dobije oko tonu i pol meda, od kojeg ispeče i 50 litara rakije jačine 40 stupnjeva. Rakiju proizvodi u kotlu kapaciteta 110 litara. I njega je sam konstruirao od dijelova koji su trebali završiti na smetlištu, ali im je našao drugu svrhu. A na imanju kreativnog pčelara još je mnogo jedinstvenih pomagala. Jedno od njih je vrcalica za med, koju je izradio prema vlastitim nacrtima. Tu je i dizalica za košnice jer su mu postale preteške.

- Volim reći da sam samouki majstor izumitelj. Od 1982., kad sam otišao u mirovinu, stalno nešto radim i dorađujem na svojim strojevima. Od jutra do mraka sam u radionici ili u voćnjaku - zaključuje Slavonac.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 43

VIDEO

Vapaj brata poginulih Katarine i Stjepana: 'Zašto je Albanka iz zatvora puštena uz jamčevinu?'
POKRENULI PETICIJU

Vapaj brata poginulih Katarine i Stjepana: 'Zašto je Albanka iz zatvora puštena uz jamčevinu?'

Ovaj tragičan događaj ne smije proći neopaženo i bez pravedne kazne! Tražimo pravdu za naše najmilije, poručio je Viktor Đerek koji je u tragičnoj nesreći u travnju ostao bez brata i sestre