Pedijatar Richter: Prijavio sam zlostavljanje nad djetetom i nitko me kasnije nije nazvao | 24sata
Obavijesti

News

Pedijatar Richter: Prijavio sam zlostavljanje nad djetetom i nitko me kasnije nije nazvao

Pedijatar Richter: Prijavio sam zlostavljanje nad djetetom i nitko me kasnije nije nazvao

Pedijatar treba posumnjati u sve promjene na djetetu koje nisu u skladu s onim što roditelj govori, napominje dr. Richter. Dobro pamti slučaj kada je 2002. pregledavao dojenče s modricama i oteklim laktom

VIDEO

U pedijatriji se uči o ozljedama zlostavljanja djeteta i svaki ih pedijatar treba prepoznati i prijaviti.

Kaže to iskusni pedijatar dr. Darko Richter, od lani u mirovini, dodajući kako su ozljede zlostavljanja u stručnoj literaturi davno opisane i definirane. Među njima su najčešće povrede na kostima, modrice, ozljede od gašenja cigareta na koži, kao i “shaken baby” simptomi trešnje djeteta.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

Spotpight Burazer 02:44

- Kao u prometnoj nesreći, takva trešnja može kod djeteta izazvati moždanu smrt. Na nju upućuje krvarenje na mrežnici oka. Nekoliko sam puta oživljavao ‘shaken baby’ djecu. Pedijatar treba posumnjati u sve promjene na djetetu koje nisu u skladu s onim što roditelj govori - napominje dr. Richter. Jako dobro pamti slučaj iz vlastitog iskustva, kad je 2002. pregledavao dojenče s oteklim laktom, modricama i povredama na zubnome mesu, nastalima od nasilnog hranjenja metalnom žlicom.

- Reumatolozi u bolnici su mislili da je nešto iz njihove domene, a ja sam prepoznao zlostavljanje zavrtanjem ruke. Prijavio sam to Centru za socijalnu skrb, ali me nikad nitko poslije o tome nije kontaktirao. Kad sam se za nekoliko godina raspitao o tom slučaju, doznao sam da dotad još ničeg nije bilo. Očito mi nisu vjerovali, nisu sebi vjerovali, nikome - kaže pedijatar. Liječnik ipak sve sumnjivo mora prijaviti kako nasilje ne bi završilo kao u slučaju djevojčice iz Nove Gradiške. Liječnici sumnjaju da je i ona bila okrenuta naglavačke, da je se treslo i vitlalo zrakom.

Malenu Nikoll će sahraniti sutra na groblju u Novoj Gradiški
Malenu Nikoll će sahraniti sutra na groblju u Novoj Gradiški

U sustavu je i Nicole Kwiatkowski, odvjetnica na listi opunomoćenika oštećene djece u kaznenom postupku.

- Realno, ne znam zašto sam tamo jer nemam nikakve ovlasti. Ne mogu, kao prvo, uopće popričati s tim djetetom. Mogu se javiti majci ili skrbniku, Centru, štitim prava djeteta, a Državno odvjetništvo to već čini. Sustav je posložen tako da forma bude zadovoljena, a novca nema. U njemu su ljudi koji rade jako ozbiljan i važan posao - socijalni radnici, psiholozi, suci i drugi, ali su istodobno marginalizirani. Kad se roditelji razvode, djeca imaju svog opunomoćenika, kojih je, primjerice, u Zagrebu ukupno pet, i imaju jedan automobil s kojim moraju stići na sve rasprave - navodi odvjetnica. Jedan socijalni radnik, dodaje, vodi i 200 obitelji.

- Najvažnije je pitanje za sustav kako problematična obitelj nastaje, na toj točki treba najviše djelovati i prevenirati najgore - zaključuje Kwiatkowski.

Sve rupe sustava u kojem umiru djeca: 'Ostajemo pognute glave pred licem ugasle djevojčice'
Sve rupe sustava u kojem umiru djeca: 'Ostajemo pognute glave pred licem ugasle djevojčice'

Odgajateljice u vrtićima kažu da surađuju sa socijalnom skrbi, ako je u pitanju obitelj pod nadzorom, i prijavljuju im ponašanje djeteta te sve sumnje. Svega se, dodaju, naslušaju i nagledaju, dobivaju i prijetnje roditelja zbog kojih im nije svejedno.

'Dijete treba hospitalizirati' 

Zlostavljanje je pedijatrijska činjenica, i bit će ga i dalje, kao i čedomorstva, kaže pedijatar u mirovini, dr. Darko Richter. No prijava će možda spriječiti smrtne posljedice, dodaje. Djetetov liječnik treba malu žrtvu hospitalizirati, ali pritom ne reći roditelju da sumnja na nasilje.

Milanović o tragičnoj smrti djevojčice: Ovaj strašan slučaj traži neodgodivu intervenciju
Milanović o tragičnoj smrti djevojčice: Ovaj strašan slučaj traži neodgodivu intervenciju

- Treba naći neko drugo opravdanje za hospitalizaciju, primjerice upalu grla, zbog koje su došli, a sve i prijaviti - kaže.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

VIDEO Zloglasni Giljo ugostio Golubovića pa se potukao na rivi: 'Utoku san ostavia doma'
OKRŠAJ NA HVARU

VIDEO Zloglasni Giljo ugostio Golubovića pa se potukao na rivi: 'Utoku san ostavia doma'

Nakon kratkog naguravanja pred većim brojem turista na samom šetalištu, dvojac se potukao šakama. Sukob je navodno krenuo zbog svađe oko veza za brodove, a sve je smirivao Kristijan Golubović

Nacional: Penava poznaje lika u Ferrariju. Penava  za 24sata: Ne znam mu ime, ali evo tko zna...
RAT U DOMOVINSKOM POKRETU

Nacional: Penava poznaje lika u Ferrariju. Penava za 24sata: Ne znam mu ime, ali evo tko zna...

Nacional je objavio izjave visokog izvora iz DP-a da je Penava često bio u restoranu kod osuđenog vlasnika. Penava: Znam tko je taj visoki izvor, on je htio da u tom restoranu dočekamo rezultate, ali sam to uspio spriječiti...
Preminulo troje pacijenata od zaraze legionelom na Rebru, kažu da su poduzeli sve mjere
DRAMA U ZAGREBU

Preminulo troje pacijenata od zaraze legionelom na Rebru, kažu da su poduzeli sve mjere

Pet pacijenata hospitaliziranih u bolnici Rebro KBC-a Zagreb zarazilo se legionelom. Troje ih je umrlo