Obavijesti

News

Komentari 28

Pejčinović Burić: 'Most izmišlja aferu, ne popuštamo Srbiji'

Pejčinović Burić: 'Most izmišlja aferu, ne popuštamo Srbiji'
1

Most je optužio Vladu za izdaju nacionalnih interesa u pogledu orivedbe mjera za pristupanje Srbije EU. Ministrica vanjskih poslova Majda Pejčinović Burić odgovorila je da' Most izmišlja aferu'

VIDEO

Srbija mora ispuniti sve kriterije i tu nema popuštanja, a Most izmišlja aferu, rekla je na konferenciji za novinare u petak, ministrica vanjskih i europskih poslova Majda Pejčinović Burić nakon što je stranka Most optužila hrvatsku vladu za izdaju nacionalnih interesa glede provedbe mjerila za pristupanje Srbije Europskoj uniji.

- Jasan i nedvosmislen stav Hrvatske je da Srbija kao kandidatkinja za članstvo mora ispuniti sva mjerila i sve kriterije kako bi dobila naše zeleno svjetlo. Tu moramo biti jasni: nema popuštanja. Dakle, svi kriteriji i sva mjerila moraju biti ispunjena - rekla je Pejčinović Burić na konferenciji za novinare.

Ranije u petak je Most nezavisnih lista optužio vladu za izdaju nacionalnih interesa glede praćenja provedbe mjerila u pregovorima Srbije za pristupanje Europskoj uniji, a predsjednik stranke Božo Petrov rekao je da se otvara mogućnost sukoba interesa sadašnje ministrice vanjskih poslova Pejčinović Burić koja je 2013. bila savjetnica tadašnjem premijeru Srbije kako bi se Srbija lakše približila EU.

Most optužio ministarstvo za korupciju

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- U isto to vrijeme naše ministarstvo vanjskih poslova je trebalo rješavati teška pitanja u pregovorima sa Srbijom - od nestalih osoba, kulturnog blaga pa i zakona o univerzalnoj jurisdikciji - rekao je Petrov.

- Most očigledno ponovo po istom obrascu pokušava generirati novu aferu i izmišlja ju. Potpuna je neistina da sam ja ikad bila angažirana od strane srbijanske vlade ili od bilo kojeg srbijanskog ministra. Radila sam na projektu Europske unije čija je zadaća bila pružiti tehničku pomoć vezanu uz prilagodbu zakonodavstva - rekla je Pejčinović Burić.

Također, iz Mosta su upozorili na, kako tvrde, korupciju u ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

- Most već godinu dana zlonamjerno manipulira činjenicama o navodnoj korupciji u ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Vezano na to mogu ponoviti kako je ministarstvo vanjskih i europskih poslova i ja osobno napravilo sve da se po zaprimljenoj predstavci prošle godine, odmah istraže sve okolnosti te da je DORH u rujnu ove godine odbacio kaznenu prijavu u tom slučaju i utvrdio da nije bilo nikakve štete počinjene po državni proračun. Time je taj slučaj zatvoren - ustvrdila je Pejčinović Burić.

Petrov je na današnjoj konferenciji za novinare upitao tko je ukinuo Povjerenstvo za praćenje provedbe prijelaznih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23. i 24. o pristupanju Srbije Europskoj uniji.

- Javnost treba znati da se Povjerenstvo vlade, koje je trebalo utvrditi poduzima li Srbija sve korake kako bi se kaznili ratni zločinci koji su počinili zločine u RH te kako bi se obeštetile žrtve, uopće ne sastaje. Po javnim podacima, to se povjerenstvo sastalo dva puta, no niti jednom u mandatu sadašnje ministrice vanjskih poslova i potpredsjednice Vlade Marije Pejčinović Burić - rekao je Petrov.

'Povjerenstvo nije neophodno'

Pejčinović Burić je istaknula kako je sadašnja vlada 'potaknula oživljavanje rada svih mehanizama za rješavanje otvorenih pitanja sa Srbijom, s posebnim naglaskom na rješavanju pitanja nestalih'.

- Ova vlada i ministarstvo vanjskih i europskih poslova aktivno rade na rješavanju svih otvorenih pitanja s Republikom Srbijom, s naglaskom na pitanje nestalih kao ključno pitanje koje je na prvom mjestu po svojoj važnosti u odnosima dviju država - dodala je ministrica.

Na pitanje o tome postoji li povjerenstvo, Pejčinović Burić je odgovorila da je sadašnja vlada vlada zaključila da takvo povjerenstvo 'nije neophodno da bi se rješavala pitanja'.

- Sve što je bilo zamišljeno da to povjerenstvo radi, se radi, što kroz redovne aktivnosti, kroz redovne mehanizme koje ima vlada na raspolaganju, što kroz posebna međudržavna povjerenstva koja smo uspostavili. Dakle, nema ničega što je trebalo raditi to povjerenstvo, što ova vlada nije počela raditi. Dapače, višestruko na tim i drugim pitanjima započela raditi u odnosima sa Srbijom - poručila je Pejčinović Burić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.