Obavijesti

News

Komentari 2

Peović: 'Hoće li službenicima biti plaćeni dani u štrajku?', odgovor od Malenice nije dobila

Peović: 'Hoće li službenicima biti plaćeni dani u štrajku?', odgovor od Malenice nije dobila

O Zakonu o plaćama se govori još od kad ste vi počeli radnu karijeru i vjerojatno imali više kose na glavi, poručila je ministru zastupnica Nađ tijekom rasprave o izmjenama Zakona o sudskom registru

VIDEO

Ministre, tko će provoditi ove odluke? Sudovi su vam blokirani već dva tjedna, zašto odugovlačite s ponudom povećanja plaće državnim namještenicima i službenicima koji imaju bijedne plaće? Pokušajte vi živjeti s 600 eura mjesečno. Sucima ste dali povišicu nakon samo par dana bijelog štrajka, zar vas nije sram da još tražite provjeru zakonske prihvatljivosti štrajka? Ljudi s pravom štrajkaju, kada ćete im dati ponudu umjesto powerpoint prezentacije i da li mislite platiti dane u štrajku, upitala je ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenicu zastupnica Radničke fronte Katarina Peović tijekom rasprave o izmjenama Zakona o sudskom registru. 

No, ministar na konkretno pitanje nije odgovorio. 

Pravosudni djelatnici i dalje u štrajku: Sastanak s ministrom Malenicom nije bio uspješan
Pravosudni djelatnici i dalje u štrajku: Sastanak s ministrom Malenicom nije bio uspješan

- U samo posljednjih mjesec dana smo imali četiri ili pet sastanaka s predstavnicima Sindikata državnih i lokalnih službenika. Što se tiče koeficijenata službenika i namještenika u pravosuđu, veći dio je povećan 2019., ono što nije tada povećano je 2022., do određene kategorije povećani su i ove godine. Dodatak koji je Vlada pripremila za određene kategorije koji imaju najniže plaće predstavlja povećanje od 18 posto. Činjenica je da su to i dalje male plaće i mi nastavljamo s izradom uredbi od 1. siječnja - ponovio je Malenica ono što je već rečeno ovih dana, no da li će službenicima u pravosuđu koji su u štrajku biti i plaćeni ti dani, nije odgovorio. 

Orešković: 'Sustav pravosuđa je u kolapsu i to je vaša odgovornost'

I ostali iz oporbe su naglasak stavili na tu temu. Zastupnica Centra Dalija Orešković podsjetila ga je kako ga je upravo za plaće pitala i prošli put kad je bio u Saboru, a kada je on poručio da će to riješiti. 

- Niste riješili. Sustav pravosuđa je pred kolapsom i to je vaša odgovornost. Postajete tragično nemoćan ministar, očito Andrej Plenković čeka da pokaže kako je  on glavni baja u ovoj državi. Upozoravala sam kada smo raspravljali o izvješću predsjednika Vrhovnog suda da u njemu piše da je stanje u sustavu pravosuđa alarmantno baš zbog potplaćenosti i odljeva kadrova. Sprdate se namjerno, HDZ-u je u interesu da pravosuđe bude zadnja rupa na svirali - naglasila je.

Prvi čovjek Vrhovnog suda: 'Treba osjetno povećati plaće na sudovima, inače se sudovi gase'
Prvi čovjek Vrhovnog suda: 'Treba osjetno povećati plaće na sudovima, inače se sudovi gase'

Ministar je opetovao kako je Vlada povećanju plaća u državnim i javnim službama pristupila sveobuhvatno, a ne samo za one u pravosuđu. 

- I ono što smo prezentirali sindikatu ovoj tjedan je to povećanje u dva koraka - prvi je ovo povećanje sada kroz dodatke, koji za veći dio službenika i namještenika znači povećanje od 15 do 20 posto, a drugi su uredbe na kojima radimo gdje će dodatno doći do povećanja plaća, koje će kad uredbe stupe na snagu početkom godine predstavljati veliko povećanje i poboljšanje materijalnog statusa službenika i namještenika u pravosudnim tijelima. To smo prezentirali, sindikat inzistira da to ide trenutno, no na uredbama se radi i sindikat će biti uključen - poručio je dodavši kako se donosi i Zakon o plaćama u državnim i javnim službama, a koji stupa na snagu od 1. siječnja iduće godine. 

- Zaista će se te male plaće popraviti - istaknuo je. 

Nađ ministru: 'O Zakonu o plaćama se govori još od vremena kad ste vi počeli svoju radnu karijeru i vjerojatno imali više kose na glavi'

Zastupnica Socijaldemokrata Vesna Nađ također je izrazila zabrinutost kako sada funkcioniraju trgovački sudovi i sudski registar kada službeni štrajkaju. 

- Ako budu čekali Zakon o plaćama, onda će se stvarno načekati jer koliko ja znam o njemu se govori još od vremena kad ste vi počeli svoju radnu karijeru i vjerojatno imali više kose na glavi - konstatirala je, a ministar se nasmijao. 

- Pozdravljam vaš smisao za humor. Zakon o plaćama je na javnom savjetovanju, ako niste vidjeli, dočekali smo ga i izradili, vjerujem da ćete i vi dati doprinos obzirom na vaš staž u državnoj službi pa možete vidjeti koje koristi imamo od njega - rekao je. 

No, reagirao je predsjedavajući Željko Reiner. 

Sindikat pravosudnih policajaca objavio: Ne idemo u štrajk, prihvatili smo ponudu Vlade
Sindikat pravosudnih policajaca objavio: Ne idemo u štrajk, prihvatili smo ponudu Vlade

- Zanimalo bi me kakva bi bila reakcija da je na mjestu ministra neka kolegica ministrica, a da je neki zastupnik komentirao njen izgled. Očito su kriteriji prilično različiti - poručio je. 

Marijana Puljak, zastupnica Centra, osvrnula se na dio u Zakonu koji kaže da tvrtke ne mogu osnovati oni koji su imali dugove. 

- Čini se da oduzimamo ljudima pravo na pogrešku. Što s onima koji rade pošteno, oni koji rade maliciozno uvijek će naći načina da to zaobiđu, nekoga da na njega otvore firmu, ali što s onima koji rade pošteno, upadnu u stečaj jer im netko nije platio i u tom slučaju neće moći otvoriti firmu - pitala je, a ministar istaknuo kako su kod stečaja stavili rok od godinu dana kada prestaje prepreka za osnivanje trgovačkih društava. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Dirljive slike: Ovo je bebica koju su našli u košu za smeće, drži je doktor po kojem je dobila ime
ČUDO NA SVETOM DUHU

Dirljive slike: Ovo je bebica koju su našli u košu za smeće, drži je doktor po kojem je dobila ime

Iako beba službeno nema ime, dr. Alfirević nam je otkrio kako dječačića zovu Ivan, po doktoru koji ga je zaprimio te noći

Dječak koji je pronašao bebu u košu u Zaprešiću: 'Pomislili smo da je mačka, šokirali smo se...'
EKSKLUZIVNO ZA 24SATA

Dječak koji je pronašao bebu u košu u Zaprešiću: 'Pomislili smo da je mačka, šokirali smo se...'

Dječak koji je pronašao dijete u košu za smeće u Zaprešiću ekskluzivno je otkrio detalje strave te večeri za 24sata
Nikola u Zagrebu išao po kćer u vrtić  i nestao. Iz vrtića su zvali obitelj. Uključila se i policija
'NIKAD JE NE BI OSTAVIO'

Nikola u Zagrebu išao po kćer u vrtić i nestao. Iz vrtića su zvali obitelj. Uključila se i policija

Za nestanak je obitelj saznala kad su ih nazvali iz vrtića da nitko nije došao po djevojčicu. U sve se uključila i policija. Obitelj moli, ako ga je netko vidio da javi njima na broj 097/670-1528 ili policiji na 192