Obavijesti

News

Komentari 66

Pernar: 'Javnost o tom ne zna, a imamo očiti slučaj pedofilije..'

Pernar: 'Javnost o tom ne zna, a imamo očiti slučaj pedofilije..'

Prije nekoliko dana u emisiji Provjereno bila je priča o šokantnom slučaju o svećeniku koji je sodomizirao dječaka i pritom ga rezao žiletom. Svećenik je osuđen na samo godinu dana zatvora, kazao je

VIDEO

Saborski zastupnici će danas u Saboru raspravljati o prijedlogu Zakona o pravobranitelju za djecu koji je Vlada prošlog tjedan uputila u saborsku proceduru po hitnom postupku. 

Zakon je, podsjetimo, podigao buru u javnosti i saborskoj oporbi koja ističe da se njime želi smijeniti pravobraniteljica Ivana Milas Klarić prije isteka mandata samo zato što nije članica HDZ-a. 

HNS-ova zastupnica Marija Puh najavila je kako će HNS na prijedlog Zakona podnijeti amandmane kojima žele osigurati stabilnost i jaču neovisnost pravobraniteljice za djecu. Osim toga traže i da pravobraniteljica ima uvid u tajne podatke, kao i da pravobraniteljica matičnom Odboru dostavlja godišnji plan i program kako bi se izbjegle političke konotacije. Kako je Puh istaknula, HNS je sve dogovorio sa svojim partnerom HDZ-om. 

Ministrica demografije Nada Murganić istaknula je novinarima u Saboru kako je rasprava o Zakonu skrenula u vode u koje nije trebala. 

- Ovaj Zakon smo morali donijeti po hitnoj proceduri iz razloga što je Ustavni sud dosadašnji Zakon proglasio nevažećim, čisto iz formalnih razloga zbog toga što nije kod glasovanja bila dovoljna pravovaljana većina potrebna za donošenje Zakona. Mi smo u sadržajnom smislu uglavnom ostavili isti Zakon - poručila je ministrica dodavši kako se "kod nas sve pretvori u političke rasprave koje skreću pozornost sa onoga što je važno."

Istaknula je kako u Zakonu nisu mijenjane odredbe da pravobraniteljica ima svoju samostalnost te da se uvažava njen stručni rad.

Na pitanje novinara planira li Vlada smijeniti pravobraniteljicu Milas Klarić, Murganić je citirala odredbu Zakona. 

- U nacrtu prijedloga Zakona stoji u prvom stavku članka 28, da od dana stupanja na snagu Zakona u roku od 90 dana će se izvršiti izbor pravobraniteljice, ali isključivo iz razloga što bi proisteklo da odluka o imenovanju, a koja je bila u skladu nevažećeg Zakona, isto tako je nevažeća. Čisto iz formalno pravnih razloga. I ne radi se uopće o imenu gospođe Milas Klarić niti o bilo kojoj osobi, jednostavno predlažemo Zakon i odredbe Zakona - rekla je.

Ivan Pernar: 'Milas Klarić ne zanima zlostavljanje djece'

Ivan Pernar iz Živog zida zatražio je u Saboru stanku kako bi progovorio o seksualnom zlostavljanju djece od strane svećenika o kojemu, kako je istaknuo, pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić šuti.
 
- Prije nekoliko dana u emisiji Provjereno bila je priča o šokantnom slučaju o svećeniku koji je sodomizirao dječaka i pritom ga rezao žiletom. Svećenik je osuđen na samo godinu dana zatvora, a potom dolazi i dodatna pljuska kad mu se kazna zamjenjuje godinom dana rada za opće dobro. Imamo očiti slučaj pedofilije, a javnost o tome ne zna. Svećenik nije ni maknut iz službe, samo je premješten u drugu Župu gdje je nastavio sa zlostavljanjem djece - započeo je Pernar pa se upitao zašto se umjesto državnih institucija takvim slučajevima bave istraživačke emisije.

- Za svećenike je to uobičajena praksa, no šokantno je da državne institucije šute o tome. Pravobraniteljica Ivana Milas Klarić do danas se nije oglasila o tome, o ozbiljnom kršenju prava djece. Umjesto o takvim slučajevima, ona se bavi time je li se Pernar slikao s nekim djetetom. U isto to vrijeme svećenik sodomizira djecu, a Milas Klarić uopće ne zanima zlostavljanje djece - rekao je Pernar dodavši kako pravobraniteljica Ivana Milas Klarić misli samo na svoje osobne interese.

- Ona bi prva o takvim slučajevima trebala progovoriti, ali interesi djece njoj nisu na prvom mjestu. Iskorištava djecu kako bi iskoristila svoje osobne interese. Bavi se Milanom Popovićem i Pernarom samo da bi stvorila privid da nešto radi - poručio je Pernar.

Pozvao je zastupnike da glasaju za njezinu smjenu.

- Njoj više nije mjesto tu. Ona je nesposobna i neodgovorna ili korumpirana - zaključio je.

Sabina Glasovac: SDP je protiv Zakona o pravobranitelju za djecu

SDP-ova Sabina Glasovac poručila je kako je Klub SDP-a protiv Zakona o pravobranitelju za djecu stoga su uputili dva amandmana. Istaknula je kako nikad u povijesti Republike Hrvatske nijedan pravobranitelj nije smijenjen prije isteka mandata.

- Prvi amandman želi spriječiti da se omogući vrlo brza smjena pravobraniteljice šest godina prije isteka mandata, koji traje osam godina. Nikad u povijesti Republike Hrvatske nijedan pravobranitelj nije smijenjen prije isteka mandata. Drugim amandmanom želimo spriječiti da neprihvaćanjem izvješća može prestati mandat pravobranitelja. Mislimo da je to nelogičan prijedlog - istaknula je Glasovac dodavši kako pravobraniteljica jednom godišnje izvještava Sabor o stanju prava djece u Republici Hrvatskoj, što se učinilo, gdje su propusti, što mijenjati, iz čega bi Sabor trebao izvući zaključke što se treba popraviti.

- Ako će se kažnjavati pravobraniteljicu zbog izvješća o realnom stanju u zemlji, to je nelogično i bojimo se da bi na taj način politika mogla zloupotrijebiti većinsku snagu u Saboru i obračunati se s onima koji su nepodobni. To je korak natrag - naglasila je Glasovac.
 
Ukazala je na činjenicu da su Izvješća Ivane Milas Klarić sve do prošle godine uvijek dobivala zeleno svjetlo te da je upravo to mogao biti alarm što se sprema.

- Dokle smo spremni ići da je Hrvatska takav plijen, da kad dobijete vlast morate posmjenjivati sve s kojima se ne slažete?

Mislim da je to testiranje političke snage i shvaćanje Hrvatske kao plijen po pitanju pravobraniteljica kao nacionalnih institucija nešto što je neprihvatljivo nama, svim građanima i Europskoj komisiji - rekla je Glasovac.

HDZ-ovcima je poručila da pravobranitelji nisu produžene ruke Vlade.
 
- Ako HDZ i partneri smatraju da bi pravobraniteljice trebale biti produžene ruke ili državne agencije onda neka napišu to u Zakonu, da njihov mandat traje koliko traje vlada i neka kažu javnosti da žele od javnih institucija stvoriti svoje servise. Ali oni to ne smiju napraviti, jer bi doživjeli penale od Europe koja zna što znači neovisnost institucija - zaključila je Glasovac.

Pametno: Institut pravobranitelja za djecu treba biti neovisan

Iz stranke Pametno u utorak su nedopustivom ocijenili smjenu pravobranitelja za djecu zbog neprihvaćanja izvješća i da Sabor traži izvještaj kad god se sjeti, stoga predlažu da se pravobranitelji imenuju temeljem javnog poziva, kao i pučka pravobraniteljica, a ne odlukom Vlade kao do sada, i da se mogućnost smjene prije isteka mandata zbog neprihvaćanja izvješća ukloni iz prijedloga Zakona.

Hrvatski Sabor uskoro će, po hitnoj proceduri, glasati o novom Zakonu o pravobranitelju za djecu, a sve zbog odluke Ustavnog suda da je aktualni Zakon izglasan običnom, a ne natpolovičnom većinom, koja je potrebna za organske zakone poput ovoga.

Pametno u priopćenju spornim ocjenjuje sadržaj Zakona koji ne ukida sporni članak smjene pravobranitelja temeljem neprihvaćanja godišnjeg izvješća. 

"U hrvatskoj političkoj praksi neprihvaćanje izvješća redovito je način za smjenu politički nepodobnih vršitelja funkcija imenovanih od prethodnih Vlada. Ova loša praksa bitno dovodi u pitanje neovisnost instituta pravobranitelja koji nema gotovo nikakve ovlasti ", upozorava predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak.  Naglašava da, iako zemlje EU imaju dosta različitu praksu po pitanju instituta pravobranitelja, svima je zajedničko da je institut u visokom stupnju neovisan o odlukama Vlade i raznih ideoloških grupa za pritisak na Vladu.

Spominje se i objedinjavanje pravobraniteljstava, kao razlog smanjenja troškova ogromnog i neefikasnog aparata samostalnih pravobranitelja, za što navode primjer Francuske gdje je temeljni institut Pučki pravobranitelj, a njegovi zamjenici su pravobranitelji za pojedine skupine u društvu. Iz stranke stoga ističu da je u francuskom zakonu jasno naglašena neovisnost pravobranitelja o administraciji i Vladi. Mandat pravobranitelja traje šest godina, a može biti prekinut samo ako zbog ozbiljnih i nepredviđenih okolnosti najviša sudska tijela donesu takvu odluku.

"Stoga bi izmjene Zakona o pravobranitelju za djecu trebale u potpunosti slijediti primjer države na koju se pojedini predlagatelji i zagovornici objedinjavanja pozivaju. Ukoliko će pravobranitelji ostati u svojstvu samostalnih ureda, nedopustivo je da ih se smijeni zbog neprihvaćanja izvješća, kao i da Sabor traži izvještaj kad god se sjeti", poručuju iz Pametno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke