Obavijesti

News

Komentari 108

Peruško ima 4 mjeseca za spas Agrokora: Ničiji, tih, nije bahat

Peruško ima 4 mjeseca za spas Agrokora: Ničiji, tih, nije bahat
3

Za Fabrisa Peruška kažu da ne pripada ni jednoj struji. Novi povjerenik i njegova zamjenica Irena Weber mogli bi primati 71.395 kuna mjesečno. Donosimo sedam problema koje hitno trebaju riješiti

VIDEO

Vrlo brzo je s ostalima u upravi uspio konsolidirati Tisak, zaista je stručan, ali i ugodan čovjek te vrstan stručnjak za financije.
Tako Fabrisa Peruška opisuje čovjek koji je s njim imao prilku raditi u Tisku. Jedan drugi sugovornik koji je s njim surađivao kaže da je Peruško, za razliku od menadžera Ivice Todorića u Tisku koji su bili bahati, čista suprotnost. 

Agrokor će preuzeti Peruško i Weber: 'Imaju naše povjerenje'
Agrokor će preuzeti Peruško i Weber: 'Imaju naše povjerenje'

Peruška je Vlada izabrala da umjesto Ante Ramljaka vodi Agrokor u završnoj i iznimno teškoj fazi nakon koje bi cijelo Todorićevo carstvo trebali preuzeti oni kojima je ostao dužan više od 56 milijardi kuna. Za to mu je krajnji rok 10. srpnja, tako da novu izvanrednu upravu čekaju mjeseci paklenog rada. Vlada je odlučila da, sad novi povjerenik, za razliku od Ramljaka, ima i zamjenicu. Za nju su predložili Irenu Weber, ekonomisticu koja je najdulje radila u nekadašnjoj Hypo banci, a savjetovala je i ranije Vladu u procesu restrukturiranja i privatizacije brodogradilišta. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vlada odlučila: Fabris Peruško je novi povjerenik za Agrokor, Irena Weber je zamjenica Više na bit.ly/2CmjTNz Reporter: Snježana Krnetić

Posted by 24sata on 27. veljače 2018

Peruško je prvo u Ljubljani završio Fakultet elektrotehnike i računarstva, magistrirao je i ekonomiju u Ljubljani i nastavio školovanje u Bostonu. Radio je u uglednoj konzultantskoj kući McKinsey i bio menadžer u velikom online lancu za modu Global Fashion Group. U Tisak je došao u svibnju, a iako je rezultat i u studenom tog maloprodajnog lanca negativan, uvjeravaju nas da je postavio tvrtku na zdrave temelje, a da su minusi rezultat prvih pet lanjskih mjeseci. 

- Situacija s Agrokorom je previše ozbiljna kako biste odbili ponudu da budete povjerenik - rekao je na predstavljanju Peruško. 

Neće angažirati svoju tvrtku

Peruško je zamolio vremena za većinu ostalih pitanja, od toga kako će se postaviti prema kreditorima, a kako dobavljačima, hoće li smanjiti naknade bivšoj Ramljakovoj tvrtki Texo menagment... 

Prema našim informacijama, glavni savjetnici i dalje ostaju Alix Partneri koje je angažirao Ramljak, a oni njegovu bivšu tvrtku. Kad bi Peruško promijenio savjetničku kuću i uzeo McKinsey, upao bi u isti sukob interesa kao i Ramljak. 

- Neću ih angažirati - rekao je novi povjerenik. 

Je li ga birao Jandroković?

Za razliku od Ramljaka, njega nije izabrala i predložila Martina Dalić. Iako su se pojavile informacije da je on čovjek predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, upućeni u proces izbora kažu da je Jandroković priznao da ga poznaje, ali da bi pretjerano bilo reći da je to njegov izbor. 

Todorić: 'Plenković nije uništio samo moju obitelj, već tisuće'
Todorić: 'Plenković nije uništio samo moju obitelj, već tisuće'

- Peruško je imao najbolje reference u životopisu i to je presudilo. Ne pripada ni jednoj interesnoj klici i mreži. To mu je u ovoj situaciji prednost - kaže nam dobro upućeni sugovornik zašto je izabran i moli da mu se da vremena da se dokaže. 

- Peruško i Weber su oboje upoznati s procesom i dolaze iz sustava pa će se brzo snaći. Dobili su i potporu vjerovnika. Smatram da će moći kvalitetno voditi proces - poručio je premijer Andrej Plenković. 

Kreditori koji su dali 1,06 milijardi eura kredita mogli su blokirati izbor povjerenika, ali su prihvatili Peruško i Weber kao pozitivan izbor. Domaći dobavljači, čini se, i nisu toliko sretni, ali nikakve službene reakcije nije bilo. 

Imat će plaće veće od 71.000 kuna

Izborom Peruška smanjen je utjecaj Martine Dalić u Agrokoru, ali ipak ostaje upravo preko Weber, koja je dugogodišnja suradnica Ante Ramljaka. Potpredsjednica Dalić zasad ipak ostaje u Vladi, navodno sigurno do završetka nagodbe u srpnju. Ona je i jučer poručila Mostu i SDP-u, koji će pokrenuti njezin opoziv, da ih uopće nije briga za Agrokor i da su njihovi prijedlozi jedno veliko ništa.

- Mogu zapaliti svijeću na Kamenitim vratima što oni nisu morali rješavati problem Agrokora. Ne bi bilo ove kompanije - poručila je Dalić. 

Oporba će ipak pokrenuti njezin opoziv i onda će se vidjeti kako oko nje dišu i HDZ-ovci i njihovi manji partneri. 

U Vladi su opovrgnuli i da je Milorad Pupovac postavio bilo kakav ultimatum da Dalić mora otići ako želi nastavak potpore SDSS-ova tri zastupnika. I Pupovac je rekao da su njegove riječi izvučene iz konteksta, ali očito će još biti svađa oko Dalić. 

Upravo ona mora odrediti koliku će plaću imati Peruško i Weber. Oboje bi mogli imati po 71.395 kuna mjesečno jer to “lex Agrokor” dopušta kao prosjek plaća bivše uprave. Toliko je imao i Ante Ramljak. Ali Dalić može odrediti i niži iznos.

Problemi koje hitno trebaju riješiti Peruško i zamjenica Weber: 

1. Izmijeniti nacrt nagodbe tako da domaći dobavljači nemaju enormne otpise duga.

2. Pravedno popuniti predstavnicima vjerovnika novo vjerovničko vijeće koje odlučuje  o nagodbi za Agrokor.

3. Pripremiti sezonu za Uskrs u Konzumu i stvoriti pretpostavke za bolje rezultate ostalih tvrtki.

4. Biti transparentniji: objaviti kome je koliko starog duga isplaćeno od sedam milijardi.

5. Završiti pregovore sa Sberbankom i izbjeći tužbe jer je njihova milijarda eura kredita zasad nepriznata.

6. Nagodbu i sastav vjerovnika prilagoditi kako ne bi bilo tužbi koje će platiti građani.

7. Dogovoriti s Ramljakovom bivšom tvrtkom Texo niže naknade kako bi politički zadovoljili Plenkovića i HDZ.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 108
VIDEO

'Čekalo se da Knighthead kupi obveznice i odbili Sber banku'
TODORIĆ NA BLOGU

'Čekalo se da Knighthead kupi obveznice i odbili Sber banku'

Ivica Todorić na blogu tvrdi da je Knighthead kupovao obveznice i nakon 9. travnja, a da je na sastanku u travnju odbijena Sber banka, jer se čekalo da Knighthead kupi potrebnu količinu obveznica

NOVA OBJAVA NA BLOGU

Ivica Todorić: Koga zastupa Dolički, Agrokor i Knighthead?

Todorić piše kako pod pritiskom javnosti Dolički brani svoj ugovor i svoj roll up, "zanemarujući činjenicu da se, kao i njegov poslodavac Ramljak, nalazi u neviđenom konfliktu interesa"
DORH izdao europski uhidbeni nalog protiv Ivice Todorića
traži ga policija

DORH izdao europski uhidbeni nalog protiv Ivice Todorića

Sukladno Zakonu o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, DORH je izdao europski uhidbeni nalog protiv prvookrivljenog hrvatskog državljanina, priopćili su