Obavijesti

News

Komentari 206

Putin nakon Prigožinova marša: 'Dan počinjem i završavam specijalnom vojnom operacijom'

Putin nakon Prigožinova marša: 'Dan počinjem i završavam specijalnom vojnom operacijom'

Dugotrajna borba za vlast između Prigožina i ruskog vojnog vrha iznenada je u petak eskalirala u sveobuhvatnu pobunu, kada je šef Wagnera najavio "marš pravde" na Moskvu

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
20.25

Što slijedi nakon puča?

Specijalna vojna operacija u Ukrajini moj je prioritet. Dan počinjem time i time ga završavam, u stalnom sam stalnom kontaktu s Ministarstvom obrane, govori ruski predsjednika Vladimir Putin na državnoj televiziji, koja je pustila njegov govor koji je snimljen prije pokušaja državnog udara.

Nakon što su borci plaćeničke skupine Wagner pod vodstvom Jevgenija Prigožina u subotu zauzeli dva ruska grada, Rostov na Donu i Voronjež te krenuli prema Moskvi Putin je bio oštriji i najavljivao da će sve kazniti, ali je u međuvremenu svima ponudio amnestiju.

- Ovo je zločinačka kampanja. Jednaka je oružanoj pobuni. Rusija će se braniti. Borimo se za život i sigurnost naših građana i naš teritorijalni integritet. To je pokušaj podmetanja iznutra. To je izdaja. Borimo se protiv anarhije i kapitulacije. Ova unutarnja pobuna je za nas smrtni udarac. Činim sve da odbijem ovaj napad. Osobni interesi su doveli do izdaje naše zemlje i uzroka zbog kojeg se bore naše oružane snage. Svi koji su krenuli putem izdaje bit će kažnjeni i za to će odgovarati - govorio je Putin da bi nekoliko sati nakon toga nestao, a njegov avion misteriozno poletio iz Moskve.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

20:24

Analitičar: Putin nije kontrolirao situaciju. Očito tamo postoje neki ozbiljni igrači

Profesor Goran Bandov, pravnik i politolog, izvanredni profesor i prodekan Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld, odgovarao je u Dnevniku HTV-a na pitanja koje su slabosti ruskog sigrurnosnog sustava, je li i koliko je oslabljen Vladimir Putin te kako bi se marš Wagnerovih plaćenika na Moskvu mogao odraziti na rat u Ukrajini.

Za pobunu paravojske Wagner i njezina vođe Jevgenija Prigožina protiv vlastitog ruskog državnog vodstva Goran Bandov je kazao kako mu se čini "da se radi o jednom običnom igrokazu samo što nismo sigurni da li svi sudionici svjesni da su sudjelovali - u igrokazu".

"Mislim da sam Prigožin nije u ovu priču ušao potpuno svjestan o tome što mu se sve zapravo događa. S druge strane nisam siguran ni da je predsjednik Putin u potpunosti svjestan i da je u potpuno kontrolirao ovu situaciju. Očito postoje još neki ozbiljniji igrači u Rusiji koji su uspjeli ovo iskontrolirati", kazao je.

Ponovio je da su Amerikanci i Britanci znali što će se dogoditi, što znači da je to znao i Putin. Pitanje je zašto se Wagnerov pohod na Moskvu nije spriječio ranije, nego tek u momentu kad je potpuno eskalirao.

16.46

Dan nakon pobune Wagnera promet južno od Moskve otežan, Crveni trg zatvoren

Dan nakon završetka napredovanja motoriziranih postrojbi ruske plaćeničke skupine Wagner prema Moskvi iz Rostova na Donu, Crveni trg u nedjelju ostaje zatvoren za javnost, a promet na autocesti južno od glavnog grada još uvijek se odvija uz prepreke.

Prepreke postoje u moskovskoj regiji i regiji Tula južno od prijestolnice, napisala je u nedjelju na Telegramu državna uprava za nadzor cesta Avtodor.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

14.57

Putin: 'Dan počinje i završava sa specijalnom vojnom operacijom'

24sata

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da ima nadzor nad stanjem stvari tijekom specijalne operacije danonoćno. O tome je govorio u eteru državne televizije Rossiya-1.

- Naravno, obraćam primarnu pozornost - odgovorio je na pitanje novinara o tome koliko vremena posvećuje tijeku NWO-a. 

Izjava je snimljena prije nego što su Wagnerovi plaćenici zauzeli Rostov na Donu.

- Dan počinje i završava s ovim - naglasio je Putin.

Odgovarajući na pitanje može li dobiti izvješće o važnim temama, primjerice, u tri ujutro, predsjednik je rekao da "u posljednje vrijeme ostaje dosta dugo budan". 

- Naravno, uvijek moram biti u kontaktu. I tako to biva. Uvijek, uvijek u kontaktu sa mnom. U blizini - zaključio je. 
 

14.41

Američki institut: Pobuna Wagnera u jeku rata ukazuje na ozbiljne ruske slabosti

24sata

Pobuna paravojske Wagner i njenog vođe Jevgenija Prigožina protiv vlastitog ruskog državnog vodstva u jeku rata protiv Ukrajine razotkrila je "ozbiljne slabosti" ruskog sigurnosnog sustava, smatraju zapadni stručnjaci.

Više pročitajte OVDJE.

Komentari 206