News

Komentari 32

Pet dana nakon poraza Kolinda potpisala još jedno pomilovanje

Pet dana nakon poraza Kolinda potpisala još jedno pomilovanje

Iako je njezin predsjednički potez formalno zakonit, ustavnopravni stručnjak navodi da je moralno i politički upitan, naročito jer novi predsjednik tu odluku ne može opozvati

Pet dana nakon gubitka izbora Kolinda Grabar-Kitarović potpisala je pomilovanje zagrebačkog taksista Darka Barjaktarevića, osuđenog na zatvorsku kaznu od osam mjeseci, uvjetno na dvije godine, zbog kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz članka 227. st. 1. i 2. Kaznenog zakona, otkriva Index.

U odluci objavljenoj u Narodnim novinama stoji da "ova Odluka stupa na snagu danom donošenja", a to je 10. siječnja.

Drugi krug predsjedničkih izbora održan je 5. siječnja, što znači da je predsjedničina odluka o pomilovanju počela proizvoditi pravne učinke nakon što je postalo jasno da su njezini dani na Pantovčaku odbrojani.

- Potez je formalno u redu, ali moralno-politički gledano nije u skladu s onim na što bi se trebao ograničiti predsjednik ili vršitelj bilo koje druge dužnosti koji je izgubio izbore - rekao je za Index Branko Smerdel, ustavno-pravni stručnjak.

Barjaktarević je na Općinskom kaznenom sudu kažnjen spomenutom uvjetnom kaznom koju je zagrebački Županijski sud potvrdio u svibnju 2016. godine pa je tada postala pravomoćna.

Istekla je u svibnju 2018. godine, ali kada je Barjaktarević pokušao produžiti taksi dozvolu, imao je probleme u Gradu Zagrebu, jer mu nadležni "nisu htjeli dati dozvolu još dvije godine nakon isteka uvjetne".

Zbog toga, ali i dojma da je prestrogo kažnjen, njegova je žena pisala Ministarstvu pravosuđa. I, na koncu, predsjednica je potpisala pomilovanje.

Najčitaniji članci