News

Komentari 199

Još malo povlastica: Za plaću Kolindi otići će čak 361.000 kn

Još malo povlastica: Za plaću Kolindi otići će čak 361.000 kn

Kolinda Grabar Kitarović će pet godina imati pravo na ured koji joj mora osigurati Vlada. Uz taj ured idu i dva službenika, automobil i vozač, a može tražiti i zaštitu

Do sredine kolovoza će svaki mjesec Kolinda Grabar Kitarović dobivati još 24.376 kuna mjesečno.

Nakon toga će još šest mjeseci primati pola tog iznosa plaće. Ukupno s porezom i doprinosima porezni obveznici će samo za njezinu plaću izdvojiti više od 361.000 kuna. I to zato što je predsjednica potvrdila da će koristiti svoje pravo da nakon odlaska s Pantovčaka ima još šest mjeseci punu plaću, a šest mjeseci pola.

Ali ni to nije sve.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Iako je ranije govorila da je u slučaju gubitka izbora čekaju razne mogućnosti posla, ona će koristiti i drugo pravo. Pet godina će imati pravo na ured koji joj mora osigurati Vlada. Uz taj ured idu i dva službenika, automobil i vozač, a može tražiti i zaštitu. Bivši predsjednik Stjepan Mesić je u tri godine potrošio gotovo četiri milijuna kuna. Kolinda ima pravo pet godina na ured.

Ono što je apsurd je da je zakon pisan za Mesića koji je imao mirovinu pa se tako, primjerice, uopće ne navodi da predsjednica ima pravo na plaću nakon isteka prava “6+6”. Zakon će se tu morati promijeniti, osim ako Kolinda možda ne odluči da će volontirati.

Po zakonu o pravima bivšeg predsjednika, uopće se ne spominje neka obveza, pa čak ni da podnosi izvješća o svojem radu ili da je podložan reviziji troškova. Mesić je imao svoju internetsku stranicu na kojoj je izvještavao s kim se sastajao.

Predsjednica je poručila da bi joj ured trebao biti baza za ozbiljan posao te da će se baviti brendiranjem zemlje i rješavanjem društvenih problema.

Najčitaniji članci