News

Komentari 0

Od 15. lipnja gledatelji će moći na utakmice, otvaraju se i pomorski granični prijelazi

Od 15. lipnja gledatelji će moći na utakmice, otvaraju se i pomorski granični prijelazi

Od početka lipnja, istaknuo je u srijedu državni tajnik Tomislav Dulibić, u Hrvatskoj je zabilježen samo jedan slučaj zaraze korona virusom. Posjetitelji će moći u bolnice pacijentima, gledatelji na tribine

Prvi slučaj zaraze korona virusom u Hrvatskoj smo zabilježili prije 107 dana, a kako je istaknuo u srijedu na sjednici Vlade državni tajnik Ministarstva zdravstva, Tomislav Dulibić, već pet dana zaredom nismo imali novozaraženih.

- Jednako dobra vijest je i činjenica da je postotak oporavljenih u odnosu na oboljele dosegnuo 95 posto.  Od 69.115 testiranih osoba, 2247 je bilo pozitivno. Oporavljenih je 2130, a trenutno je 11 aktivnih slučajeva - istaknuo je dodavši kako smo od početka lipnja zabilježili samo jedan pozitivan slučaj.

- Nastavljamo s odličnim rezultatima, ali ipak nova žarišta te neočekivan rast novooboljelih u našem okruženju podsjećaju da je virus među nama i da je nužno da i dalje ostanemo oprezni i odgovorni - rekao je.

Ministarstvo zdravstva, dodao je, uputilo je zdravstvenim ustanovama preporuke za posjete pacijentima.

- U skladu s povoljnom epidemiološkom situacijom, bolničke ustanove postupno povećavaju broj pregleda i zahvata, reaktivirano je 60 posto bolničkog sustava do sad. Ovaj zadovoljavajući trend ostvaren je radom u dvije smjene i vikendom - rekao je. 

Državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova, Terezija Gras, podsjetila je kako je Stožer civilne zaštite zbog izvrsne epidemiološke situacije ukinuo pauzu u trgovinama između dvije smjene te ograničenja društvenih okupljanja. A istaknula je i novost.

- Omogućava se od 15. lipnja održavanje sportskih natjecanja uz prisustvo gledatelja. Budući da je još uvijek potreban oprez, HZJZ je izdao preporuku o načinu na koji će gledatelji moći biti na natjecanjima - rekla je.

A s obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju, Vlada je u srijedu odlučila otvoriti stalne granične prijelaze za međunarodni promet putnika u pomorskom prometu koji su bili privremeno zatvoreni zbog koronavirusa, a to su granični prijelazi Umag, Poreč, Rovinj, Mali Lošinj, Korčula i Ubli te sezonski prijelazi Umag – ACI Marina, Novigrad, Sali, Božava, Primošten, Komiža, Hvar, Vis, Stari Grad na otoku Hvaru, Vela Luka i Cavtat.

Najčitaniji članci