Obavijesti

News

Komentari 3

Pet minuta 13 zastupnica stajalo i šutjelo za 13 ubijenih žena: 'Tu tišinu čuju žene žrtve nasilja'

Pet minuta 13 zastupnica stajalo i šutjelo za 13 ubijenih žena: 'Tu tišinu čuju žene žrtve nasilja'

Prihvatite odgovornost. Ona je, za svaku pojedinačnu žrtvu, upravo vaša. Jednako onoliko koliko i mogućnost da ovo stanje popravite, poručila je Marijana Puljak vladajućima u ime inicijative saborskih zastupnica

VIDEO

Ovaj govor posvećujemo šutnji za 13 ubijenih žena samo ove godine, poručila je saborska zastupnica Zeleno-lijevog bloka Urša Raukar Gamulin dok je još 12 oporbenih zastupnica ispred nje stajalo s transparentima posvećenima svakoj od 13 žena ubijenih od svojih partnera. 

Petominutnom šutnjom su im odale počast, nažalost, pred praznom sabornicom. U tom trenutku bilo je manje od 10 zastupnika u svojim klupama, od kojih jedna zastupnica iz redova HDZ-a, no oni su ostali sjediti. Nijedno od njih nije se diglo odati počast.

'Hrvatska je po broju femicida u tri najgore zemlje EU'

- Nijedna žrtva više, nijedna žena manje. U ovu snažnu poruku Ženske mreže danas, kada diljem Hrvatske nizom akcija podsjećamo na poziv da se proglasi Međunarodni dan borbe protiv femicida, svi bismo željeli vjerovati. Iskustvo života u Hrvatskoj, nažalost, uči nas drugačije. U ime inicijative saborskih zastupnica zato pitam Vladu - koliko žrtava više, koliko žena manje -istaknula je zastupnica Centra Marijana Puljak.

Kao najekstremniji oblik rodno uvjetovanog nasilja, naglasila je, femicid u Hrvatskoj poprima užasne razmjere.

- Stopa ubojstava kontinuirano bilježi porast. Dok čekamo četvrt finale Svjetskog nogometnog prvenstva, po broju ubojstava žena već igramo u europskom polufinalu. Hrvatska se, naime, prema broju femicida, svrstala u tri najgore zemlje EU. Od početka ove godine tako je ubijeno 13 žena. Zašto? Zato što su žene. Izbodena nožem. Ubijena hladnim oružjem. Prebijena nasmrt. Zatučena cjepanicom. Zatučena tupim predmetom. 13 života, 13 nepobitnih dokaza da živimo u društvu koje više pomaže nasilnicima nego žrtvama. Jer femicid je specifična vrsta ubojstva koju je moguće predvidjeti, obrazac nasilja koji do njega dovodi vrlo je dobro poznat - poručila je ukazavši kako većinu slučajeva femicida počine partneri ili bivši partneri pri čemu je prije toga često prisutno zlostavljanje, prijetnje ili zastrašivanje, seksualno nasilje ili situacije u kojima žene imaju manju moć ili manje sredstava od svojih partnera. 

'Tišina koju čujete isto je ono što od vas svakodnevno slušaju žene žrtve nasilja'

- Šest majki u Hrvatskoj je ove godine ubio sin. Pet djevojaka i žena ubio je partner ili bivši partner. Dvije žene ubio je poznanik.
 Znajući što je femicid, ujedno znamo i da se nijedno od ovih ubojstava nije dogodilo slučajno. Baš svako je posljedica opće tolerancije prema nasilju nad ženama u društvu, vidljive kroz relativizaciju problema, preblage kazne počiniteljima, preslabu podršku i konstantno kršenja prava žrtava - kazala je Puljak u ime inicijative saborskih zastupnica.

Od Vlade traže donošenje nacionalne strategije koja uključuje sve oblike nasilja nad ženama, u skladu s Istanbulskom konvencijom i s predviđenim sredstvima za provedbu u državnom proračunu, da se femicid definira kao specifično zasebno kazneno djelo i da se izmjenom zakonodavnog okvira omogući sankcioniranje nasilja nad ženama isključivo putem kaznene sfere. 
 
- Prihvatite odgovornost. Ona je, za svaku pojedinačnu žrtvu, upravo vaša. Jednako onoliko koliko i mogućnost da ovo stanje popravite. Tako vam je to kad ste na vlasti. Nijedna žrtva više, nijedna žena manje. Tišina koju ste čuli isto je ono što od vas svakodnevno slušaju žene žrtve nasilja - zaključila je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.