News

Komentari 9

Petek: 'Počet će mi rasti kosa kada vidim da HDZ spašava Zagrepčane od poskupljenja'

Petek: 'Počet će mi rasti kosa kada vidim da HDZ spašava Zagrepčane od poskupljenja'

Ministar Filipović je u petak ustvrdio da poskupljenja vode neće biti, unatoč najavama, a onda je gradonačelnik Tomašević smijenio direktora Vodoopskrbe i odvodnje zbog, kako kaže, proceduralne greške

Renato Petek, zastupnik Gradske skupštine, komentirao je za N1 današnji preokret u slučaju poskupljenja vode u Zagrebu. Ministar Filipović prvo je ustvrdio da poskupljenja vode, bez obzira na gradonačelnikove najave, neće biti, a potom je Tomašević smijenio direktora Vodoopskrbe i odvodnje zbog, kako kaže, proceduralne greške koja je dovela do zavrzlame. Nakon toga je izjavio da će dio poskupljenja ići odmah, a dio nakon što se riješi problem dokumentacije.

- Ovo je iznenađujući obrat jer je prije nekoliko dana poskupljenje stupilo na snagu- rekao je Renato Petek.

- No, morali smo vidjeti da Vijeće donese odluku koja je danas obznanjena od strane ministra. Radi se o nezavisnom tijelu, ali je u okviru Ministarstva. Smatram da do poskupljenja nije ni smjelo doći. Građani nisu krivi što se nedovoljno ulaže. Svake godine se ulagalo. Važno je da postoji politička volja. Vidimo je u oporbi u HDZ-u što prije nisu radili da se ide u tom smjeru jer gubitak vode je gubitak električne energije koja se ulaže u pumpanje vode iz bunara, a onda tih 50 posto nestaje u zemlji i stvaraju se ogromni gubici u sustavu.

Govoreći o smjeni Davora Poljaka, direktora ViO-a, rekao je da između HDZ-a na državnoj te 'Možemo' na gradskoj očito postoje nesuglasice.

- HDZ na državnoj i Možemo na gradskoj razini su dobro funkcionirali i dogovarali razne projekte za grad koji je zapušten i neki su se projekti počeli odvijati. U ovom slučaju možemo vidjeti da postoje nesuglasice. Čini mi se da su mogle biti riješene, ali je HDZ odlučio direktno spustiti i poslati poruku gradonačelniku da ne može to tako raditi. Imali smo situaciju s kompostanom na Jakuševcu gdje su isto krenuli đonom, ali su dali Tomaševiću nekoliko dana. Danas mu nisu dali, možda ima trzavica.

Oko 110.000 kućanstava još nije spojeno na kanalizaciju, vodu ili oboje. Na pitanje radi li se o uvodnoj kampanji, Petek kaže da postoji mogućnost.

- Postoji mogućnost jer se pripremaju parlamentarni izbori, razgovara se o izbornim jedinicama. Moguće da se Možemo mora postavljati oporbeno prema HDZ-u na državnoj razini pa HDZ reagira. Počet će mi kosa rasti kad vidim da HDZ spašava Zagrepčane od poskupljenja, odnosno nezakonitih odluka. Doživjeli smo i to. Da gradonačelnik, očito u neznanju, da mu direktor napravi pogrešku u proceduri i padne prijedlog koji brani već nekoliko mjeseci.

- S druge strane bilo je jasno da ove godine u tom projektu Zagreb za obnovu kanalizacije i vodovodne mreže nijedan metar cijevi neće biti ugrađen jer projekt nije spreman, nedostaju dvije studije, pa je neobična bila argumentacija da se uopće kreće u poskupljenje. Izvanrednih ulaganja još neće biti. Zagrepčani koji plaćaju prirez nemaju kanalizaciju ili vodu, ili oboje. To je ogroman problem koji treba riješiti i u koji treba investirati. Gradonačelnik treba prijeći s riječi na djela.

 

Najčitaniji članci