Obavijesti

News

Komentari 49

Petir naljutila Grke: Pozvala je na prijateljstvo s Makedonijom

Petir naljutila Grke: Pozvala je na prijateljstvo s Makedonijom
1

Ljevičari iz Sirize optužili su hrvatsku zastupnicu u EU parlamentu da potkopava pregovore u sporu oko imena pod okriljem UN-a te da krši odluke EU-a i UN-a

VIDEO

Poziv na stvaranje neformalne skupine "prijatelja Makedonije" u Europskom parlamentu, što je inicijativa hrvatske eurozastupnice Marijane Petir, izazvao je burne reakcije grčkih zastupnika, piše EurActiv.

Iako je većina zemalja EU-a priznala Makedoniju pod njezinim ustavnim imenom, spor oko naziva s Grčkom blokirao je makedonski put u NATO i EU.

Neslužbena skupina prijatelja Makedonije osnovana je i postojala u prethodnom sazivu Europskog parlamenta (2009.-2014.) i činili su je eurozastupnici različitih skupina kojima je zajednička bila želja da se toj balkanskoj zemlji pomogne u europskim integracijama.

Marijana Petir (HSS, EPP) predložila je da se takva skupina ustanovi i u ovom sazivu EP-a. Ona je za EurActiv rekla da EU "mora službeno otvoriti pregovore s Makedonijom" jer je zemlja za to spremna.

"Snažno vjerujem da će se to uskoro dogoditi", rekla je Petir, dodajući da Makedonija kontinuirano napreduje.

Spor s Atenom oko imena države trebao bi se rješavati paralelno s usklađivanjem makedonskog zakonodavstva s europskom stečevinom, kazala je Petir.

"Pozivam kolege grčke zastupnike da nam se pridruže u konstruktivnoj raspravi koja bi pridonijela makedonskoj budućnosti u EU-u", rekla je hrvatska zastupnica.

Velika većina grčkih zastupnika na taj je poziv odgovorila slanjem pisane pritužbe predsjedniku EP-a Martinu Schulzu i predsjedniku Europske pučke stranke Manfredu Weberu.

Zastupnici Nove demokracije (desni centar), koji su kolege Marijane Petir u EPP-u, napisali su da takvi prijedlozi, čak i kad se podnose "pod krinkom neslužbenih", samo stvaraju lažni dojam.

"Europska vrata će Makedoniji ostati zatvorena jer ne prihvaća europska načela i vrijednosti,... iskazuje veliki demokratski deficit i kontinuirano zaostaje na polju zaštite ljudskih prava", napisali su Grci.

Istodobno su ljevičari iz Sirize Petir optužili da potkopava pregovore u sporu oko imena pod okriljem UN-a, kao i nedavno poduzete grčke mjere s ciljem gradnje povjerenja između Atene i Skoplja. "Ujedno i krši odluke EU-a i UN-a da je službeno ime te zemlje Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija", napisali su zastupnici Sirize.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina
POGLEDAJTE VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina

U Nacionalnom parku Plitvička jezera, nakon više desetljeća, krajem travnja primijećen je suri orao. Ptica je strogo zaštićena i kritički ugrožena

Plenković se tajno sastao s DP-ovcima u kafiću kod Vukovara. Radić: 'Nismo se još dogovorili'
IZBORI 2024.

Plenković se tajno sastao s DP-ovcima u kafiću kod Vukovara. Radić: 'Nismo se još dogovorili'

Prošlo je šesnaest dana od parlamentarnih izbora, ali izborna slagalica i dalje nije završena. HDZ i DP nastavljaju pregovore
Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao