Obavijesti

News

Komentari 0

Peto izdanje Mediteranskog festivala knjiga u Splitu sprema poslastice za djecu i mlade

Peto izdanje  Mediteranskog festivala knjiga u Splitu sprema poslastice za djecu i mlade
5

Cilj programa je jasan: obogatiti maštu i vokabular, jačati koncentraciju i intelekt, otvarati vidike i širiti spoznaje djece i mladih

VIDEO

Program petog Mediteranskog festivala knjige koji se od 28. rujna do 2. listopada održava u velikoj dvorani sportskog centra Gripe u Splitu obećava istinski praznik knjige i čitanja. Sadržajan program namijenjen djeci i mladima, kojem je ove godine posvećena velika pažnja, dijelom pod okriljem projekta Nacionalna strategija poticanja čitanja Ministarstva kulture i medija.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Najmanja knjižnica VIDEO

Osim promocija novih knjiga u Velikoj dvorani, svi sadržaji za djecu i mlade održavat će se u svečanom salonu SC Gripe, čije su dvije dvorane za ovu priliku preimenovane u Bookvarij i Mali Bookvarij.

Tako će pripovjedačica, dramska pedagoginja i književnica Jasmina Žiljak Ilinčić kroz serijal radionica Šaljive narodne priče i legende s djecom od šest do 11 godina osmišljavati, glumiti i crtati šaljive priče kroz koje će se djeca učiti o umijeću pripovijedanja i umjetničkoj prezentaciji priča iz dalmatinske i hrvatske baštine. 

Svaki će dan na MFK-u počinjati jednosatnim čitanjem priča za djecu stariju od tri godine u Bookvariju, pod zajedničkim nazivom Tete i barbe pričalice čitaju…, što će biti ugodan zadatak za volontere splitske udruge MoST.

Cilj programa je jasan: obogatiti maštu i vokabular, jačati koncentraciju i intelekt, otvarati vidike i širiti spoznaje. Uostalom, kako se navodi u projektu Nacionalna kampanja za poticanje čitanja djeci naglas od najranije dobi, samo 15 minuta glasnog čitanja dnevno pomaže cjelokupnom djetetovom razvoju. Koliko im tek može pomoći sat vremena čitanja različitih slikovnica svakog dana, oživljavanja likova i atmosfere iz dječjih priča, putovanja u svijet mašte...

Evo kako možete pomoći Josipu (8) iz Čazme koji je u oluji izgubio svoj dom, knjige i medu
Evo kako možete pomoći Josipu (8) iz Čazme koji je u oluji izgubio svoj dom, knjige i medu

Djecu i mlade će na radionicama u tajne kriptografije uvoditi Bruna Kolak, dugogodišnja vanjska suradnica Zajednice tehničke kulture Split, za koju je među ostalim vodila uspješan projekt STEM(AJMO!). Radionice su namijenjene djeci od 6 do 12 godina, a održavat će se sve dane sajma.

Na radionici će se polaznici upoznati s prvim primjerima šifriranja poruka i tajnih kodova te s raznim metodama kriptografije, ali i — što će im biti sigurno još zanimljivije — učiti kako mogu sami šifrirati svoje poruke.

Kroz cijeli festival će se u Malom Bookvariju održavati i Maštaonica, kreativna igraonica za djecu od pet do deset godina starosti. Dok uživate na MFK-u u kupovini knjiga ili praćenju brojnih programa vaše se dijete na Maštaonici može zaigrati i kreativno izraziti uz pomoć informatorica, učiteljica i pedagoginja Festivala.

Nešto ozbiljniji, stiže 30. rujna i 1. listopada kroz radionicu Živimo mir, kroz koju će djeca od 6 do 13 godina starosti učiti kako nenasilno rješavati problemske situacije. Voditeljica je psihologinja Marija Butirić, uz suradnju udruge Dyxy čiji će rad s djecom i mladima s teškoćama čitanja, pisanja i učenja također biti predstavljen.

Zagrebački potres razotkrio je 60.000 kuna vrijednu knjigu, jednu od samo tri na svijetu!
Zagrebački potres razotkrio je 60.000 kuna vrijednu knjigu, jednu od samo tri na svijetu!

Radionicama na temu knjige i čitanja Festivalu će se pridružiti i splitska Gradska knjižnica Marka Marulića. U Malom Bookvariju će se 30. rujna i 1. listopada održati Kreativna čitaonica pod vodstvom Helene Bužančić i Nataše Prkić iz GKMM-a. Odgojiteljica Andrea Žuljević i knjižničarka Katarina Sovulj će, pak, u četvrtak, 29. rujna održati radionicu izrade čarobnih štapića poput onih iz serijala o Harryju Potteru.

Na koncu, dio programa namijenjen djeci, mladima i njihovim roditeljima su i promocije novih knjiga u velikoj dvorani. Tako će Jurica Pavičić predstaviti svoj prvi roman za djecu "Tri kuće, tri prijatelja" s ilustracijama Klare Rusan.

Posljednji dan festivala donosi još nekoliko promocija pod okriljem programa Kolibrić. Počinje s Dišpetožama s otoka Ugljana, učenicima OŠ Valentin Klarin iz Preka na Ugljanu, odnosno područnog odjela Poljana kojeg pohađaju djeca iz Poljane i Sutomišćice na istom otoku. Pod vodstvom Bruna Ćurka iz Udruge Mala filozofija oni su cijelo polugodište riječju i slikom stvarali priču "Izgubljeni malić/Storija o dva otoka".

Tražio je da nakon smrti unište sva njegova nedovršena djela
Tražio je da nakon smrti unište sva njegova nedovršena djela

Slijedi predstavljanje zbirke autobiografskih priča Jasne Ćorić "Kaleidoskop", a potom dviju vrijednih knjiga namijenjenih roditeljima i edukatorima; "Razgovarajmo o lošim slikama" Kristen A. Jenson, te "Knjige za nesavršene roditelje" Luciana Grigoletta. O njima će govoriti Marin Periš, te pedagozi Toni Maglica i Maja Ljubetić.

Posljednja knjiga promovirana na MFK-u 2022. bit će "Priče iz Drugozemske" Sare Kopeczky Bajić, uz autoricu predstavit će je Luca Kozina, a moderatorica je Luiza Bouharaoua.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.