Obavijesti

News

Komentari 12

Petrov: Tvrtke od nacionalnog interesa zaštitit ćemo Ustavom

Petrov: Tvrtke od nacionalnog interesa zaštitit ćemo Ustavom
8

I za saborske zastupnike praznici se bliže kraju. Predsjedništvo Sabora danas se sastalo u Hrvatskom saboru kako bi dogovorili dnevni red sjednice i daljnji rad Sabora

VIDEO

Kako za đake, tako se praznici uskoro bliže kraju i za saborske zastupnike. Nakon mjesec dana, u saborske klupe ponovno će sjesti idući ponedjeljak, 16. prosinca kad će se održati svečana sjednica povodom 25 godina otkad je Republika Hrvatska postala međunarodno priznata država. Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske obilježava se 15. siječnja. Sa zasjedanjem Sabora, zastupnici će nastaviti u utorak 17. siječnja. Predsjedništvo Sabora danas se sastalo u Hrvatskom saboru kako bi dogovorili dnevni red sjednice i daljnji rad Sabora.

- Ima 50 točaka dnevnog reda. Od tih 50 točaka je 14 zakonskih prijedloga. Ono što je pozitivno, četiri Zakona su po hitnom postupku, a od njih su tri koja se idu uskladiti sa europskom legislativom. Raspravljali smo i o planu sjednica sve do ljetne stanke. U cilju nam je da raspravu u sabornici učinimo što je moguće dinamičnijom i konstruktivnijom. Zato sada idu prijedlozi zastupnika Klubova o izmjeni Poslovnika i Kodeksu o etičkom ponašanju. Vjerujem da će time rad u Saboru biti kvalitetniji - rekao je predsjednik Sabora Božo Petrov.

Komentirao je i prodaju 25 posto dionica HEP-a kako bi se spasila INA. 

- Mi smo rekli da je jedna od opcija prodaja HEP-a. Dakle, radna skupina zajednička između dva partnera raspravlja o samim modelima. Vjerujem da će javnost uskoro saznati sve ono što je potrebno. Na samom početku priče, na Badnjak, ja sam rekao da je izuzetno važno vratiti INA- u u hrvatske ruke iz razloga što time stječemo energetsku neovisnost. Po meni, to smo trebali napraviti. Molio bih da se javnost strpi dok ne budemo do detalja znali što se treba napraviti- poručio je Petrov.

Izmjene Ustava

Na pitanje koji je stav Mosta, podržavaju li oni ovakav model prodaje dionica HEP- a, Petrov je istaknuo kako su oni za to da se tvrtke od nacionalnog interesa zaštite Ustavom.

- Ono što je nama jako bitno i o čemu raspravljamo s partnerom je to da se dijelom Ustavom zaštiti da sve one tvrtke koje raspolažu nacionalnim dobrima, prirodnim resursima, tipa voda, šuma i energetike, ne budu više u mogućnosti da se dogodi situacija koja se dogodila sa INA-om. Vjerujem da ćemo se u idućim tjednima oko toga dogovoriti. To je po meni jako bitno. Ne želim da se dogodi situacija u kojoj ćemo za četiri, osam ili 12 godina gledati isti scenarij sa Hrvatskim vodama - rekao je. 

Za bilo koje Ustavne promjene potrebna im je i podrška SDP- a, a Petrov kaže kako će razgovarati sa šefom oporbe Davorom Bernardićem.

- S obzirom na ono što je izjavio gospodin Bernardić, ne vjerujem da će biti problem i mislim da nam svima treba biti u cilju napraviti takve izmjene. To je u interesu svakog građanina Hrvatske- kaže Petrov.

Na pitanje treba li Vlada objaviti odluku arbitražnog suda, Petrov kaže da je to na njima obzirom da proces nije gotov.
Ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier potvrdio je da su bombardirana naftna polja u Siriji INA-ina.

Na pitanje hoće li to sada promijeniti cijelu situaciju oko INA-e, Petrov kaže kako ne vjeruje da će šteta biti tolika da je to zauvijek izgubljeno.

Bez komentara o referendumu

Na pitanje kako komentira anketu koju je provela Nova TV, a prema kojoj više od polovine građana nije za to da se ovakvim modelom otkupi INA, a isto tako više od polovine ispitanika je za to da se referendumom donese takva odluka, Petrov je ponovi kako moli javnost da se strpi dok ne saznaju sve detalje.

- Ono što je sigurno da ćemo izbjeći novi situaciju koju smo imali s INA-om koju smo imali kad se INA počela prodavati 2003. Ne želimo više da s dogodi nova INA, ne želimo to ni za HEP, ni za vode ni za šume. Ja znam da je postojala inicijativa prije nekoliko godina za sva ova tri nacionalna dobra da se napravi nešto slično što se napravilo s INA-om. S ovim što ćemo trenutno odrađivati kroz zajednički rad, to će se spriječiti. Građani zbog toga ne bi trebali biti zabrinuti. Neće se dogoditi nova INA i to je sigurno-poručio je.

Na ponovljeno pitanje je li Most za opciju referenduma, Petrov kaže kako u ovom trenutku ne bi volio govoriti o tome. No, smatra da ukoliko se ne dogode Ustavne promjene, do referenduma treba doći.

- Ukoliko se odredi ići prema rješavanju INA-e prema načinu da se prodaju dionice HEP-a i budu Ustavne promjene, mislim da smo time napravili zaista mnogo iz razloga što smo time zaštitili i vode i šume i energetiku. A u trenutku ako ne bude Ustavne promjene, tada ćemo gledati sve načine kako to napraviti. Smatram da do referenduma ne treba doći ukoliko su saborski zastupnici i političke stranke svjesne svih opasnosti koje se mogu dogoditi. Ukoliko se ne dogode Ustavne promjene, do referenduma treba doći- rekao je dodavši kako vjeruje da će Bernardić biti za Ustavne promjene i podržati ih u tom prijedlogu.

Komentirao je i predstojeće izbore u Mostu koji će se najvjerojatnije održati 28. siječnja. Na pitanje hoće li imati protukandidata za mjesto predsjednika, Perov je rekao kako još ne zna hoće li ga imati, ali da bi to volio.

'Most je napravio čudo'

Na pitanje hoće li onda Most raditi transparentnije, Petrov poručuje kako je to i do sada bilo.

- Što se tiče rada u Mostu, postoji Nacionalno vijeće, Predsjedništvo i sva tijela. Mislim da se stvorila određena fama o netransparentnosti. Volio bih uozoriti da je Most nastao prije tri godine i u tom trenutku je bio više lokalna priča nego parlamentarna, državna. U skladu s tim sdaa smo mijenjali i ustroj. Ali kompletno sva tijela, Most ih ima i samim time jest transparentan. Mediji su se odlučili  da prvo predstave Most kao nečiji projekt, a nakon toga kad nisu uspjeli pronaći apsolutno ništa za to, onda su počeli pričati o obiteljskoj stranci. Nije ni obiteljska stranka ni nečiji projekt. Most je napravio čudo u zadnje tri godine. Osnovao se bez podrške bilo koga, došao na državnu razinu i formirao Vladu dva puta- rekao je Perov.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 12

VIDEO

Preminuo je liječnik (34) sa Svetog Duha: 'Na njegovoj su Radiologiji sada tuga i tišina'
'DIVAN PRIJATELJ I HUMANIST'

Preminuo je liječnik (34) sa Svetog Duha: 'Na njegovoj su Radiologiji sada tuga i tišina'

Dr. Rudman se u Kliničkoj bolnici 'Sveti Duh' zaposlio 2017. godine na poziciji liječnika na specijalizaciji iz Kliničke radiologije, koju je specijalizirao pet godina kasnije...

VIDEO Svjedoci teške nesreće u Sesvetama: 'Vrištali su od bolova, htjeli su razvaliti vrata'
SUDAR DVA AUTA

VIDEO Svjedoci teške nesreće u Sesvetama: 'Vrištali su od bolova, htjeli su razvaliti vrata'

Zagrebački vatrogasci izvlačili su ozlijeđene ljude iz auta nakon prometne nesreće koja se dogodila oko 22 sata u Sesvetama. Od JVP-a doznajemo kako je na teren izašlo šestero vatrogasaca s jednim vozilom
Kolege objavile emotivnu priču o radiologu (34): Po kontejneru tražio bačene fotke pacijentice
PREMINUO U SUBOTU

Kolege objavile emotivnu priču o radiologu (34): Po kontejneru tražio bačene fotke pacijentice

Ispraćaj dr. Ninoslava Rudmana bit će u četvrtak, 23. svibnja 2024. u 10:40 sati sa zagrebačkog Krematorija, objavili su iz bolnice