Obavijesti

News

Komentari 41

Picula je zbog požara zatražio pomoć Europske komisije

Picula je zbog požara zatražio pomoć Europske komisije
8

Osim moguće mobilizacije Fonda solidarnosti, planirate li slanje hitne opreme i sredstava za obranu od požara, pitao je zastupnik u Europskom parlamentu Picula

VIDEO

Zbog nezapamćenih požara koji su ovih dana najviše pogodili otok Korčulu i poluotok Pelješac, zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula obratio se za pomoć Europskoj komisiji (EK).

- Osim moguće mobilizacije Fonda solidarnosti, planirate li slanje hitne opreme i sredstava za obranu od požara kako bi, osim sanacije, pomogla u borbi protiv ove elementarne nepogode - upitao je EK, piše u priopćenju.

- Kao potpredsjednik Međuskupine za otoke, mora, rijeke i priobalne skupine, odlučio sam reagirati prioritetnim pitanjem Komisiji. Situacija na terenu je dramatična, vatrogasci ne mogu garantirati za kuće a oba požara unatoč nadljudskim naporima i korištenju svih kapaciteta i dalje nisu pod kontrolom. Osim što je provedena evakuacija ugroženih mjesta, na Korčuli je izgorjelo više od 850 ha površine, dok na Pelješcu gori šuma u duljini od dva kilometra. Toplinski val ekstremno visokih temperatura i suše nikako ne pridonose poboljšanju situacije, a opskrba električnom energijom i telefonske linije su prekinute - apelira Picula.

Picula, koji je već u komunikaciji s kolegama, podsjeća da se Fond solidarnosti EU može mobilizirati u slučaju izvanredne regionalne katastrofe kojom je pogođena većina stanovništva neke regije, a koja ima ozbiljne i trajne posljedice na njezinu gospodarsku stabilnost i uvjete života. 

- Prema novoj uredbi o Fondu solidarnosti Europske unije uveden je poseban prag od 1 posto regionalnog BDP-a za najudaljenije regije, što otoci svakako jesu. Također, jedan od glavnih ciljeva Fonda je hitno vraćanje u uporabnu funkciju infrastrukture i postrojenja iz područja energetike, pitke vode, telekomunikacija, transporta i zdravstva - navodi Picula u svom apelu. 

Hrvatska je dosad u tri navrata aplicirala Fondu za dodjelu sredstava i to dva puta 2010. i posljednji put 2012. kada su katastrofalne poplave pogodile zemlju. U prva dva navrata nije zadovoljavala uvjete za samostalno apliciranje pa je aplicirano s Mađarskom i Slovenijom, a 2012. godine kad su poplave uzrokovale štete na području devet županija, odlukom Europske komisije dodijeljen nam je iznos od 286.587 eura.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke