Pilot Croatia Airlinesa za 24sata o turbulencijama: U jedan oblak nikako ne smijemo ulaziti | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 11

Pilot Croatia Airlinesa za 24sata o turbulencijama: U jedan oblak nikako ne smijemo ulaziti

Pilot Croatia Airlinesa za 24sata o turbulencijama: U jedan oblak nikako ne smijemo ulaziti
2

U dugogodišnjoj karijeri doživio sam niz turbulencija. Najgore su u Dubrovniku kad puše jaka bura ili Sarajevu kad je južni vjetar, opisuje nam kapetan zrakoplova Croatia Airlinesa Davor Mišić.

VIDEO

Jedan putnik je poginuo, a više od 30 je ozlijeđeno na letu Singapore Airlinesa iz Londona za Singapur koji je u utorak bio pogođen velikom turbulencijom. Kasnije je ustanovljeno da je 73-godišnji putnik preminuo od srčanog udara.

O turbulencijama smo razgovarali s pilotom Davorom Mišićem, direktorom prometa Croatia Airlinesa i kapetanom zrakoplova. U razgovoru za 24sata poručio je kako su ovakvi događaji izuzetno rijetki iako se turbulencije događaju svakodnevno, no ističe kako su upravo zrakoplovi najsigurnije prijevozno sredstvo.

- Turbulencija je nepravilno strujanje zraka do koje dolazi radi raznih razloga, termalnog, mehaničkog, zbog blizine lošeg vremena kad imate kaotično strujanje zraka pa dođe do turbulencije koje su svakodnevne bilo blage, umjerene ili izrazito jake. To se manifestira laganom trešnjom ili većom ako je turbulencija jaka. Tad je nemoguće osigurati normalan hod zrakoplovom ili se ne stignu osigurati predmeti u zrak pa nekad dođe do ozljeda putnika - objasnio je kapetan Mišić u razgovoru za 24sata.

Pojas glavu čuva

Kako ne bi došlo do težih slučajeva ozljeda, putnicima se uvijek preporučuje da se vežu, čak i ako je isključen znak obaveznog vezanja pojasa.

- Bez obzira na to što je let miran i što se putnici osjećaju sigurno, pojas je uvijek najbolje osiguranje tijekom nenadane turbulencije. Recimo na radaru nekad ne možete uočiti da će doći do turbulencije, ako uđete u mlaznu struju drugog aviona pa dođe do umjerene turbulencije. Mi upozoravamo ljude da bez obzira na to što je znak vezanja ugašen da ipak ostanu vezani - navodi.

Putnici s londonskog leta stigli u Singapur: Turbulencija bacala ljude po kabini, jedan je umro
Putnici s londonskog leta stigli u Singapur: Turbulencija bacala ljude po kabini, jedan je umro

Inače, piloti dodaje, uvijek imaju pripremu prije samog leta, dobivaju najnovije meteorološke izvještaje i karte tako da unaprijed mogu znati što će ih dočekati na letu, ako je negdje loše vrijeme.

- U slučaju nevremena mi smo spremni, za to postoje procedure, smanjuje se brzina zrakoplova na preporučenu brzinu, pokušava se izbjeći to područje koliko se god može i što prije osigurati izlazak iz toga. Ako dođe do pojačane oluje, uvijek izvještavamo kontrolu zračne plovidbe i kontrolu leta da i drugi piloti čuju što i sama kontrola leta, tako sve upozoravamo na turbulentno područje. U tom se slučaju mijenja visina ili kurs leta ili se smanjuje brzina leta. Inače, kad je nevrijeme najlakše je predvidjeti turbulenciju pa očekujete kako vjetrovi pušu i znate gdje očekivati pojačanu turbulenciju pa izbjegavate područje - istaknuo je Mišić.

Najgore su, kaže, turbulencije čistog zraka, koje se ne mogu detektirati na radaru.

- Kad je ružno vrijeme tad izbjegavate područje oko 40 kilometara od te ćelije oblaka koje stvara oluju. U oblak kumulus nikako ne smije ulaziti, kad upalite meteorološki radar ta su područja označena crvenom bojom. u tom trenu kontaktirate kontrolu leta i tražite drugi kurs zrakoplova, to je svakodnevna pojava. U mojoj dugogodišnjoj karijeri doživio sam niz turbulencija. Najgore su u Dubrovniku kad puše jaka bura ili Sarajevu kad je južni vjetar. Više puta nisam mogao sletjeti ni u Dubrovnik ni u Sarajevo zbog jakih turbulencija. Zatim vas kontrola leta šalje na neki drugi aerodrom gdje je vrijeme dobro. Inače, kad se leti za Dubrovnik i Sarajevo već se zna da se mogu očekivati turbulencije, no nije mi se nikad dogodilo da se netko ozlijedio na našim letovima radi turbulencija - ističe pilot Mišić.

VIDEO Objavljena snimka iz aviona koji je zahvatila snažna turbulencija: Putnici u šoku!
VIDEO Objavljena snimka iz aviona koji je zahvatila snažna turbulencija: Putnici u šoku!

Smatra da ovaj slučaj s letom za Singapur neće izazvati paniku među putnicima da bi se odlučili na odustajanje od leta avionom.

- Vjerujem da neće doći do toga. Pa u jednom danu se odradi par stotina tisuća letova i dalje je zrakoplov najsigurniji za promet. Ne vjerujem da će ljudi zato manje letjeti. Turbulencije su uvijek moguće, no sami avioni i posada su certificirani i obučeni za te situacije, to je minorna šansa da se radi turbulencije netko ozlijedi. Ovaj čovjek koji je preminuo na letu je umro od posljedica srčanog udara, sama sigurnost ne bi mu bila narušena da je bio zdrav. No uvijek kažem, savjetujemo putnicima i upozoravamo ih da budu vezani. Možda će ovaj slučaj dodatno skrenuti pozornost da putnici budu vezani tijekom cijelog leta i da prate upute kabinskog osoblja - zaključuje pilot Davor Mišić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 11

VIDEO

U stanu na Trešnjevci pronašli tijelo muškarca. Policija:  Prošlo je dosta vremena otkad je umro
UŽAS U ZAGREBU

U stanu na Trešnjevci pronašli tijelo muškarca. Policija: Prošlo je dosta vremena otkad je umro

U petak navečer policija je u stanu na Trešnjevci pronašla tijelo muške osobe. Još nije poznat uzrok smrti...

Kako je bezvezni činovnik s komičnom frizurom završio u crvenom Ferrariju s kriminalcem
PRIČA O BARTULICI

Kako je bezvezni činovnik s komičnom frizurom završio u crvenom Ferrariju s kriminalcem

Plus+ Stephen Nikola Bartulica u devedesetima se pojavio u Hrvatskoj. Tada je počeo njegov uspon od Ministarstva vanjskih poslova do EU parlamenta
Sretnik putem interneta uplatio listić: Nije pogodio niti jedan broj, osvojio je 80.000 eura!
ČESTITKE DOBITNIKU

Sretnik putem interneta uplatio listić: Nije pogodio niti jedan broj, osvojio je 80.000 eura!

Igrač je odigrao 10. kombinacija i uplatio 13,00 €. U večerašnjem izvlačenju 167.kola nije pogodio ništa te je osvojio 80.000,00 eura