Obavijesti

News

Komentari 0

Pilula za pobačaj mifepriston ostat će dostupna u Americi, ali uz značajne restrikcije

Pilula za pobačaj mifepriston ostat će dostupna u Americi, ali uz značajne restrikcije

Žalbeni sud sa sjedištem u New Orleansu stavio je na čekanje odluku suda u Teksasu od prošlog petka kojom je suspendirano odobrenje koje je za mifepriston dala Američka agencija za hranu i lijekove (FDA)

VIDEO

Pilula za pobačaj mifepriston ostat će dostupna u Sjedinjenim Državama, no uz značajne restrikcije poput one da će ga liječnik moći pripisivati pacijentima samo nakon njihovog osobnog posjeta, odlučio je kasno u srijedu federalni žalbeni sud nakon što su skupine protiv abortusa pravno zatražile zabranu.

Žalbeni sud sa sjedištem u New Orleansu stavio je na čekanje odluku suda u Teksasu od prošlog petka kojom je suspendirano odobrenje koje je za mifepriston dala Američka agencija za hranu i lijekove (FDA).

No žalbeni sud je odbio blokirati dijelove odluke suca iz Teksasa, što u praksi znači povratak restrikcija na mifepriston koje su ukinute 2016. godine.

Odluka od prošlog petka navodno je u sukobu s odlukom drugog federalnog suca, donesenom isti dan, kojom se FDA-u naredilo da zadrži pristup mifepristonu bez restrikcija u najmanje 17 saveznih država i američkoj prijestolnici. Vlada američkog predsjednika Joea Biden zatražila je tog suca da pojasni svoju odluku u odnosu na onu u Teksasu.

Skupine protiv pobačaja su protiv FDA-a u studenom podignule četiri tužbe. One smatraju da je ta agencija 2000. godine nepropisno dopustila upotrebu mifepristona i da nije dovoljno istražila sigurnost tog tretmana kod djevojaka mlađih od 18 godina.

Više od 300 biotehnoloških i farmaceutskih tvrtki u ponedjeljak je potpisalo otvoreno pismo kojim su pozvale na ukidanje odluke u Teksasu.

Autori otvorenog pisma, čelnici farmaceutskih tvrtki, pisali su kako je prošlotjedna odluka potkopala autoritet FDA-a i ignorirala desetljeća znanstvenih dokaza.

U pismu stoji kako odluka suca dovodi cijelu industriju u opasnost i postavlja presedan za buduće potkopavanje odluka agencije u odobravanju lijekova, što će i destimulirati ulaganja u istraživanje novih tretmana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.