Obavijesti

News

Komentari 1

Piškornica: 'Tražimo da se utvrdi koliko su dovezli otpada'

Piškornica: 'Tražimo da se utvrdi koliko su dovezli otpada'
1

Ispada da je na odlagalište u posljednje dvije godine, zaključno s trećim mjesecom ove godine dovezeno 112.700 metara kubnih što preračunato u tone iznosi 140.536 tona. Uprava Piškornice ja navela 91.301 tonu

VIDEO

Do konca tjedna zatražit ćemo od mjerodavnih tijela da se utvrdi točna količina otpada koja je dovezena na plohu četiri u Piškornicu sanacijsko odlagalište, jer se količine po našem elaboratu ne poklapaju s onima kako tvrde iz Piškornice – kazao je u utorak na tiskovnoj konferenciji načelnik općine Koprivnički Ivanec, Mario Švegović. Dodajući kako tu misli na Odvjetništvo, USKOK i nadležne inspekcijske službe. U svom izlaganju Švegović je podsjetio kako je općina vlasnik u 10 postotnom dijelu tvrtke RCGO

Piškornica, društva s ograničenom odgovornošću, koje je osnivač, Piškornice d.o.o. sanacijsko odlagalište koje vozi otpad. Prema elaboratu i prema službenim dokumentu koji je nastao 3D snimanje, ispada da je na odlagalište u posljednje dvije godine, zaključno s trećim mjesecom ove godine dovezeno 112.700 metara kubnih što preračunato u tone iznosi 140.536 tona.

Prijavili direktora Piškornice zbog bonusa i lažne diplome
Prijavili direktora Piškornice zbog bonusa i lažne diplome

- Uprava Piškornice sanacijskog odlagališta je u svom izvješću navela da su dovezli s 31. prosincem prošle godine 91.301 tonu otpada. Tijekom prva tri mjeseca po dinamici iz prošle godine još 9 000 tona. Ukoliko naše analize se pokažu opravdanim postavljamo pitanje i razlike u novcu koja za 40 000 tona iznosi iznad 13 milijuna kuna. Ako je pak njihova matematika po kojoj kubni metar iznosi 0,76 tona, a struka kaže da je kubni metar 1,5 tona, onda su manje dovezli nešto stoji u izvješću koje je potpisao direktor Piškornice sanacijskog odlagališta – tvrdi Švegović.

Tijekom konferencije, načelnik općine je rekao kako štiti interese sugrađana a i zakon mu nalaže da sve uočene nepravilnosti mora prijaviti nadležnim tijelima. Na novinarski upit koja je uloga u svemu Regionalnog centra za gospodarenje otpadom, Švegović je odgovorio kako je njihova zadaća da izgrade Regionalni centar, ali do današnjeg dana ni nakon 11 godina od osnivanja od strane četiri županije i plus općine K. Ivanec, još nisu zaboli lopatu u zemlju. Odgovarajući na upit je kazao da se RCGO sve godine financira od mjesečnog najma u iznosu od 100 000 kuna koliko im plaća, Piškornica sanacijsko odlagalište, odnosno tvrtka kćer koju je RCGO osnovao. Inače Piškornica sanacijsko odlagalište bi trebalo prestati s radom početkom rada RCGO.

Vrijeme će pokazati kako dalje. Iz Uprave RCGO najavljuju da će izgradnja RCGO početi iduće godine. No, s druge strane sve je jači lobi koji ne podržava tu ideju o izgradnji RCGO, jer navode kako je u međuvremenu to zastarjela tehnologija.

Pored Švegović, za reviziju projekta se zalaže i zastupnik u Skupštini županije, Željko Lacković, saborski zastupnik. Oni govore da je sadašnji projekt štetan za okoliš Koprivničko-križevačke županije, koja je dobila smeće, a za uzvrat gotovo ništa. Argument protiv je da se „smetlište“ nalazi na vodo propusnom tlu te blizina pogona za proizvodnju hrane i lijekova, na što su upućivali i koprivnički divovi Podravka i Belupo, ali njihov glas nije imao potporu. Ističu da se ugrožavaju i iznimne količine kvalitetne podzemne vode.

Ministarstvo: RCGO Piškornica nema pravo na pristupni put
Ministarstvo: RCGO Piškornica nema pravo na pristupni put

- Treba istražiti sve nezakonitosti u prethodnom razdoblju povezane s bivšim direktorom Mladenom Jozinovićem i njegovim pomagačima iz javnog sektora – kaže za 24 sata Lacković te podvlači da se trebaju prozvati odgovorne osobe u politici koje su donijele ovako štetnu odluku.

Naime, RCGO je trebao proraditi 2015. pa je u međuvremenu sve prebačeno na 2023. godinu. Podsjećamo da je Piškornica d.o.o. regionalni centar za gospodarenje otpadom Sjeverozapadne Hrvatske, upisan je u sudski registar Trgovačkog suda u Bjelovaru 26. 3. 2009. Osnovan po: Koprivničko križevačkoj, Krapinsko zagorskoj, Međimurskoj i Varaždinskoj županiji te općini Koprivnički Ivanec kao petog osnivača. Sjedište je nedavno preseljeno iz Koprivničkog Ivaneca u Koprivnicu. Direktor tvrtke je Mladen Ružman. Temeljni kapital iznosi 2 840 000 kuna. Prije Ružmana, na direktorskoj fotelji je sjedio M. Jozinović, koji je sebe kao stručnjaka s lažnom diplomom uz mjesečnu plaću od 18 500 kuna u neto iznosu te neto od 10 000 mjesečnog honorara još nagradio za „rad“ s milijun kuna bonusa u netu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"