Obavijesti

News

Komentari 34

"Pitala sam vatrogasce da li je helikopter gorio, rekli su - nije"

"Pitala sam vatrogasce da li je helikopter gorio, rekli su - nije"
1

Zadar: Završni govori na suđenju Draženu Slavici za tragediju na Kornatima su predviđeni za rujan tako da bi sudac presudu mogao objaviti u rujnu ili listopadu

VIDEO

Suđenje Draženu Slavici, bivšem šibensko-kninskom vatrogasnom zapovjedniku, jedinom optuženom za stradanje dvanaestorice vatrogasaca na otoku Kornatu, bliži se kraju. 

U srijedu je svjedočilo šestoro djelatnika bivše Hitne medicinske pomoći Zadarske županije, koji su sanitetskim kolima u zadarsku bolnicu prevozili teško ranjene vatrogasce s vojne baze u Zemuniku i s broda u marini Dalmacija u Sukošanu. 

"Vatrogasci su bili gotovo bez odjeće i jako opečeni"

Svjedočeći o transportu ranjenih vatrogasaca, vozač kola Hitne pomoći, Marinko Brala, ispričao je da je u svojoj 35-godišnjoj službi svašta vidio, ali da je takvih ozljeda rijetko viđao. 

– Dvojica vatrogasaca koje sam vozio bili su jako opečeni i gotovo bez odjeće. No jedan od stradalih čak je hodao do kola Hitne ispričao je Brala. 

S njime je u timu bila liječnica Tereza Tičić - Rokov, kojoj je to bila zadnja noć u Hitnoj. Ona je dodala kako se sjeća da su prevozili Tomislava Crvelina i Antu Juričeva Mikulina. 

- Ne znam što sam konkretno s kojim razgovarala. Dišni putovi su im bili otvoreni i normalno smo pričali. Kada sam jednoga od njih pitala što se dogodilo, rekao mi je da su išli gasiti požar i da je vatra prešla preko njih - ispričala je liječnica. Ponovila je kako su vatrogasci bili teško opečeni po čitavom tijelu i gotovo bez odjeće, te da nisu osjećali bol, osim što su tražili piti vode. 

Jednako tako posvjedočila je i medicinska sestra Tereza Lukić.  I ekipa iz drugoga vozila Hitne svjedočila je o stravičnim prizorima. Liječnica Biserka Ivanov sjeća se da su prevozili Josipa Lučića i Marinka Kneževića. 

-  Bila sam pod jakim šokom kad sam vidjela da 19-godišnjak ima 90 posto opečenoga tijela. Na sebi nije imao gotovo nikakve odjeće. S njime nisam pričala o tome što im se dogodilo. Marinko Knežević je bio u boljem stanju, čak je na sebi imao i košulju. On mi je rekao da su izašli iz helikoptera i da se sve zapalilo. Pitala sam ga je li se helikopter zapalio, na što mi je on odgovorio kako nije. Dalje o tome nismo pričali - rekla je liječnica Ivanov. 

Sestra Grozdana Babić tome je dodala kako je i ona razgovarala s ranjenim vatrogascima. 

- Bodrila sam Josipa Lučića da će sve biti dobro, a kada smo mu usne navlažili fiziološkom otopinom, tražio je da mu damo pravu vodu. Pitao me jesmo li u Splitu, a kada sam odgovorila da smo u Zadru, samo je rekao da pet sati treba da im stigne pomoć - ispričala je medicinska sestra HMP-a. 

Presuda možda u rujnu ili listopadu

U četvrtak bi po treći put trebao svjedočiti Winton Afrić, vještak za telekomunikacije, čime će se završiti s ispitivanjem svjedoka. Dražen Slavica bi, ne bude li novih dokaznih prijedloga, svoju obranu trebao iznijeti početkom srpnja, dok su završni govori predviđeni za rujan. Prema tome bi predsjednik Sudskoga vijeća Boris Babić presudu mogao objaviti ili u rujnu ili listopadu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...
VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.