Obavijesti

News

Komentari 0

Pitali smo Inspektorat što znači neškodljivo zbrinjavanje hrane i smije li se takva hrana donirati

Pitali smo Inspektorat što znači neškodljivo zbrinjavanje hrane  i smije li se takva hrana donirati

Do ovoga trenutka provedeno je 292 inspekcijskih nadzora, a nadzori će se obavljati i u nadolazećim danima. Utvrđeni su brojni slučajevi gdje je u prometu zatečena hrana životinjskog porijekla iz neodobrenih objekata.

VIDEO

U sada već tradicionalnoj akciji 'Ususret Uskrsu' koordiniranim djelovanjem više inspekcija detaljno se provjerava situaciju na tržištu. Izvijestili su o brojnim kršenjemima pravila odnosno o hrani životinjskog porijekla iz neodobrenih objekata te kako će se neškodljivo zbrinuti ta hrana. Pitali smo Inspektorat što to znači.

Što znači neškodljivo zbrinjavanje ove hrane?

Sva hrana će biti uništena putem ovlaštene tvrtke, odgovaraju nam uz Državnog inspektorata. 

Pitali smo i može li se dijeliti pučkim kuhinjama ili nekim drugim ustanovama, odgovor je, očekivano: 'Ne može'. Kažu nam i da nema zakona koji bi to regulirao, odnosno da roba nema podrijetlo i ne zna se, ima li primjerice trihinelu i sl. A dok bi sve to testirali, mogla bi se hrana i pokvariti. 

Veliki inspekcijski nadzor diljem Hrvatske: Zabranili 40 kg mesa, 110 kg suhomesnatog, 731 jaje...
Veliki inspekcijski nadzor diljem Hrvatske: Zabranili 40 kg mesa, 110 kg suhomesnatog, 731 jaje...

Ususret Uskrsu

Podsjetimo, Državni inspektorat i ove godine provodi pojačane inspekcijske nadzore kojima je posebna pažnja usmjerena na proizvode koji se pojačano kupuju i konzumiraju u ovom razdoblju godine – jaja, luk, rotkvice, suhomesnati proizvodi, šunke, janjetina, boje za jaja i sl.

U sada već tradicionalnoj akciji 'Ususret Uskrsu' koordiniranim djelovanjem više inspekcija detaljno se provjerava situaciju na tržištu.

Ove godine u akciji sudjeluju veterinarski, sanitarni i poljoprivredni inspektori Državnog inspektorata.

Do ovoga trenutka provedeno je 292 inspekcijskih nadzora, a nadzori će se obavljati i u nadolazećim danima.

U 68 nadzora kojima je kontrolirana sljedivost hrane životinjskog porijekla utvrđeno je šest (6) slučajeva gdje je u prometu zatečena hrana životinjskog porijekla iz neodobrenih objekata.

Slijedom navedenoga zabranjeno je stavljanje na tržište i neškodljivo zbrinjavanje takve hrane. Riječ je o ukupno 109,6 kg različitih suhomesnatih proizvoda i 731 komadu svježih jaja.

Veterinarska inspekcija obavila je 114 nadzora, a u jednom nadzoru utvrđena je nelegalna prodaja van odobrenog objekta. Slijedom navedenoga zaplijenjeno je 40 kg junećeg mesa bez potrebne dokumentacije i sljedivosti te je isto neškodljivo zbrinuto. Uz to veterinarska inspekcija u još 10 nadzora utvrdila je razne nesukladnosti (higijena prostora, nedostatak dokumentacije i sl.).

Cilj ove akcije je, prije svega, osigurati da se u ponudi mogu pronaći samo zdravstveno ispravni proizvodi zadovoljavajuće kvalitete. Upravo zato nadzore obavlja i poljoprivredna inspekcija koja je do ovoga trenutka obavila 93 nadzora. Do sada je utvrđena jedna nesukladnost u označavanju jaja - na vanjskoj strani kutije nije bilo oznake o načinu uzgoja.

U sklopu akcije 'Ususret Uskrsu' poljoprivredni inspektori nadziru i usklađenost mladog luka i rotkvica s općim tržišnim standardima te deklariranje tih proizvoda.

Nepravilnosti su utvrđene i u nadzorima u kojima su kontroliraju boje namijenjene za bojanje jaja. Naime u četiri slučaja utvrđeno je pogrešno označavanje specifičnih aditiva.

Dio inspekcijskih postupaka je u tijeku, a za sve utvrđene nesukladnosti poduzet će se zakonom propisane mjere.

Napominjemo kako inspekcije Državnoga inspektorata u nekim fazama inspekcijskog nadzora provodi se i uzorkovanje hrane životinjskog porijekla što je potrošačima dodatno jamstvo da kupuju i konzumiraju proizvode propisane kvalitete.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'
MAGNITUDA 4,3 PO RICHTERU

Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'

''Prilično jako podrhtavanje'', ''Grunulo jako i dobro zatreslo'', ''Probudilo me'' - samo su neki od komentara na aplikaciji za prijavljivanje potresa