TAJNI RECEPT: Osmorica ljubitelja piva iz Zagreba, Osijeka i Vukovara prave pivo koje su nazvali po liku iz kultnog filma “Maratonci trče počasni krug”
Pivarski maratonci: Skuhali su Panteliju, ostale samo etikete
Potaknuti ambicijom da “naprave napitak koji nalikuje na pivo”, osmorica pivopija iz Osijeka, Zagreba i Vukovara okupili su se prije nešto manje od tri godine u Osijeku te u tajnosti skuhali Dobrog Panteliju.
Pivo je to koje je vrlo brzo steklo kultni status u Hrvatskoj i koje je doživjelo još 63 nova kuhanja. Njegovi tvorci tako su se poigrali sa stilovima pa je Dobri Pantelija u kratkom razdoblju bio Dry Stout, APA, IPA, American Amber Ale, Blond Ale, ESB, Stout i Porter. A za svako novo kuhanje Dobri Pantelija bi dobio novu etiketu na kojoj bi se jasno naglasio portret legendarnog Pantelije iz filma Slobodana Šijana “Maratonci trče počasni krug”.
Pivo su nazvali Dobri Pantelija po liku iz omiljenog filma, a prefiks - Dobri - dodali su po izvoru Dobra voda iz Vukovara, odakle su koristili vodu za pivo u prvom kuhanju 23. veljače 2013. Svu opremu za kuhanje su sami preradili od 50-litarskih bačvi za pivo, a sirovine za prvog Dobrog Panteliju stigle su autobusom iz Zagreba. Kasnije su hmelj i slad nabavljali iz cijeloga svijeta, od Novog Zelanda pa do Amerike. Kvasce kupuju preko interneta pa ih poslije sami razmnožavaju, a sve ostalo potrebno za kuhanje iz tvrtke specijalizirane za pivo u Slavonskom Brodu.
- Nikad nismo prodali ni kap tog piva i možemo vam samo reći da su sretni oni koji su ga kušali. Nisu to neke velike količine, skuhamo 55 litara po kuhanju, ali nijednom se nije dogodilo da u tome nismo uživali. Za razliku od nekih pivara, mi svoje pivo možemo i proliti ako nešto krivo napravimo - govore tvorci Dobrog Pantelije koji nipošto ne žele izaći u javnost sa svojim imenima jer bi bili izloženi pritisku javnosti da profesionaliziraju svoj posao, “a to onda više ne bi bila igra (hobi) - zbog čega se sve i radi”.
Kako ne žele skuhati “dva ista napitka”, odlučili su da svaka serija ima svoju etiketu jer će tako za nekoliko mjeseci najlakše razlikovati različita kuhanja. Željeli bi i da svi slijede njihov primjer te da svaka obitelj u Hrvatskoj sama sebi kuha barem 10 litara piva po svojem ukusu. Na Facebooku su otvorili profil Dobri Pantelija, no ondje nemaju nijednog prijatelja jer su “svi njegovi prijatelji umrli krajem 19. stoljeća”.
Ne pitajte liječnika, a ni ljekarnika
Na etiketi je uvijek i “upozorenje” da je taj “napitak od vode, ječmenog slada, hmelja i kvasca” samo za unutarnju upotrebu te da “sadrži nepoznatu količinu alkohola”, da “za indikacije i nuspojave nemojte pitati svog liječnika ili ljekarnika”, kao i da ga treba “čuvati izvan dohvata djece i osoba koje imaju problem”.