Obavijesti

News

Komentari 0

Plaće državnih službenika sada ovise o policijskim sindikatima

Plaće državnih službenika sada ovise o policijskim sindikatima

Sindikat državnih i lokalnih službenika je 90-ih godina bio jedini sindikat državne uprave, no u zadnjih osam godina izgubio je čak dvije trećine članstva te pao s 15.397 na 5450 članova

VIDEO

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika, prema rješenju Povjerenstva za utvrđivanje reprezentativnosti sindikata za pregovaranje oko kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, prvi je put u povijesti izgubio reprezentativnost, piše u srijedu Jutarnji list.

O pravima zaposlenika državne službe u budućnosti će tako pregovarati isključivo dva policijska sindikata: Sindikat policije Hrvatske i Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a, navodi dnevnik.

Novi sindikat: Minimalna plaća bi trebala biti 10.400 kuna
Novi sindikat: Minimalna plaća bi trebala biti 10.400 kuna

Postojeći kolektivni ugovor istječe 1. studenoga, u dosadašnjim pregovorima sudjelovao je nekada jak Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika, no sada će isključivo dva policijska sindikata sudjelovati u pregovorima o materijalnim pravima svih državnih službenika i namještenika u ministarstvima, uredima vlade, državnim uredima, sudovima, državnim odvjetništvima, carini, zatvorima, poreznoj inspekciji, odnosno o pravima oko 58 tisuća državnih službenika i namještenika, a ne samo za oko 25 tisuća policajaca.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sindikat državnih i lokalnih službenika je 90-ih godina bio jedini sindikat državne uprave, no u zadnjih osam godina izgubio je čak dvije trećine članstva te pao s 15.397 na 5450 članova, što znači da je u osam godina iz tog sindikata pobjeglo oko deset tisuća ljudi.

Dok je, dakle, 2013. sindikat imao više od 15.300 članova, 2017. ih je imao 8162, a otada do ove godine izgubio je još oko 2700 članova. Zakonski, da bi sindikat bio reprezentativan, treba imati najmanje dvadeset posto radnika članova od ukupnog broja sindikalno organiziranih radnika, kojih je u ovom trenutku nešto više od 37.000.

Sever o sindikalnom porezu: To je pitanje društvene pravde
Sever o sindikalnom porezu: To je pitanje društvene pravde

"Sindikat državnih službenika se samoubio i ostavio nas na milost policijskim službenicima. To znači da oko 35 tisuća državnih službenika i namještenika ostaje bez svog predstavnika u kolektivnim ugovorima", upozoravaju nezadovoljni članovi sindikata.

Iva Šušković, predsjednica sindikata, koja je na toj dužnosti od prosinca 2019., pojašnjava da je glavni razlog što su izgubili reprezentativnost to što je početkom 2020. oko 2500 ljudi iz ureda državne uprave na temelju zakona prebačeno u županije, a više od 600 ih je uz otpremnine otišlo iz državne službe. Većina od tih 2500 bili su članovi sindikata pa su u prebrojavanju ostali bez tih članova, donosi Jutarnji list.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...

Pokazao mi je rukom da priđem krevetu, primio me za ruku i tri puta stisnuo. Tako smo se pozdravili, rekla je za 24sata Manolićeva kći Zrnka

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije

Kad se on rodio, u svijetu su se pojavili prvi radio aparati. Bilo je to vrijeme nijemog filma, Tesla je imao tad samo 66 godina, a internet, televizija i slične stvari postojale su samo u njegovoj glavi...
Umro je Josip Manolić (104)
NAJDUGOVJEČNIJI POLITIČAR

Umro je Josip Manolić (104)

Preminuo je Josip Manolić, jedan od najdugovječnijih hrvatskih političara. Bio je drugi predsjednik Vlade Republike Hrvatske i bivš visokopozicionirani pripadnik UDBA-e