News

Komentari 27

'Plan primjene cjepiva je gotov, imamo ga i gdje skladištiti'

'Plan primjene cjepiva je gotov, imamo ga i gdje skladištiti'

Cjepiva iako mogu stajati šest mjeseci na toj niskoj temperaturi, nema potrebe da stoje, poanta je da se troše. Mi imamo dovoljne kapaciteta za čuvanje tog cjepiva, kaže Bubaš

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš kazala je da Hrvatsku, kao i sve druge zemlje članice EU-a, čeka ista sudbina što se cjepiva tiče.

- Valjda smo svi svjesni da Velika Britanija više nije dio EU-a i jednstavno Hrvatsku čeka onu sudbina koja čeka sve zemlje EU-a. Postoji točno određeni plan koji je zapravo na nekin nači određen i time kada će neko cjepivo biti registrirano. Mi, kao i sve druge zemlje članice EU-a, čekamo na odobrenje, na registraciju cjepiva od svih proizvođača koji su se dosad spominjali da će imati registrirano cjepivo - istaknula je Bubaš za N1.

- Svi iščekujemo tu vijest, ali ovisimo o europskoj agenciji. Sve je trenutno fluidno. Svaka zemlja iskazuje svoje potrebe. Vidjet ćemo koje će to doze u konačnici biti. Čekamo konačne brojke i konačni datum - dodala je Bubaš.

Ističe i kako je u svemu ovome bitno jedno - zajedništvo. 

- Mislim da zajedništvo treba biti jedno od obilježja i epidemije i ljudskog ponašanja u epidemiji - ističe te dodaje ima li Hrvatska kapaciteta za pohranjivanje cjepiva:

- S udruženim kapacitetima Hrvatska i već sada ima dovoljno kapaciteta da može skladištiti cjepiva koja dođu. Jer cjepiva iako mogu stajati šest mjeseci na toj niskoj temperaturi, nema potrebe da stoje, poanta je da se troše. Mi imamo dovoljne kapaciteta za čuvanje tog cjepiva.

Iskoristila je priliku i zahvalila se svim kolegama i zdravstvenim radnicima.

Zaključno kaže sljedeće: "Plan provedbe i primjene tog cjepiva je napravljen. On će biti, morat će biti detaljan, a tu detaljizaciju treba prepustiti terenu jer treba znati koje su točno potrebe terena", kaže Bubaš.

Najčitaniji članci