Obavijesti

News

Komentari 252

Plati ili krepaj: Dio liječnika i sestara neće odbijati pacijente

Plati ili krepaj: Dio liječnika i sestara neće odbijati pacijente
4

NAKIĆEV PLAN ZA HITNU: Medicinske sestre i tehničari u strahu nam kazuju kako su šokirani ministrovom idejom o odbijanju (manje) hitnih slučajeva

VIDEO

Nije ispravno odgovornost natovariti na leđa medicinskih sestara i tehničara jer nismo kompetentni za takvo što. Mi znamo prepoznati kakvo je čije zdravstveno stanje, ali što ako ipak dođe do pogreške, govori nam šokirani medicinski tehničar u jednoj hrvatskoj bolnici. 

Kaže nam kako mu je jasan ministrov stav kojim želi smanjiti gužve na hitnom prijemu, čemu se, dodaje, dio liječnika veseli.

No medicinske sestre i tehničari ovu ideju smatraju suludom

- Svi zaslužuju liječnički pregled i zaštitu - zaključuje tehničar. 

Na hodnicima hitnih prijema jučer se moglo čuti da se dio medicinskog osoblja dogovorio kako nikome neće uskratiti pomoć te da usluge pacijentima ne namjeravaju naplaćivati. 

'Dijagnoza se ne može donijeti preko telefona'

Posebno im je sporna odluka kojom bi medicinske sestre i tehničari na telefonskoj liniji odlučivali hoće li pacijentu poslati pomoć ili neće. Tako se, kažu, ne može donijeti dijagnoza. 

S djelatnicima koji nam u strahu anonimno iznose stav u potpunosti se slaže čelnica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara. 

- Problema u sustavu sigurno ima. No trebalo je napraviti nekakvu raščlambu po pitanju tih 150 kuna. Ovo će pogoditi ranjivu skupinu građana s manjim ili nikakvim primanjima, kao i umirovljenike - drži Anica Prašnjak.

Izuzetno je kritična prema ministrovoj ideji da trijažu obavljaju medicinske sestre. 

Nije ni čudno da medicinske sestre napuštaju Hrvatsku

- Uvjeti u kojima rade medicinske sestre nisu idealni. U sustavu nedostaje od 8000 do 12.000 sestara. U ovom trenutku se suočavamo s njihovim odlaskom u inozemstvo, sa zabranom zapošljavanja u sustavu zdravstva, odlaskom u mirovinu sestara na čija mjesta ne možemo primati nove djelatnice - govori Prašnjak te nastavlja o problemima. 

- Sestre jako dugo rade na određeno, ne mogu zasnivati obitelji niti dizati kredite. Zato i napuštaju Hrvatsku - kaže dodajući kako su im plaće od 3000 do 7000 kuna. Iako postoje različite razine obrazovanja, ne postoje uređeni pravilnici o tome, pa bi ostalo nejasno koje medicinske sestre mogu obavljati trijažu. 

- Nema uže specijalizacije za hitnu pomoć. Bez toga i jasnih sestrinskih trijažnih lista vitalno ugrožene bolesnike trebaju raditi liječnici - kaže Prašnjak. Drži da se sestre ne bi smjelo educirati fragmentirano, kroz tečajeve. 

- Tečajevi nose jako puno novca, više nego godina klasičnog obrazovanja. Samo jedan tečaj stoji 2500 kuna, plus dodatni putni i ostali troškovi. To košta i ustanovu i djelatnika - zaključuje sindikalistica.

Sve se, primjećuje na kraju, radi prilično nasilno.

Sindikati su protiv 

To će pogoditi ranjivu skupinu građana s malim ili nikakvim primanjima, kaže Anica Prašnjak, čelnica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara.

Građani zgroženi 

Tko će biti kriv ako netko pozove Hitnu pomoć, oni ne dođu, a čovjek umre, pita se Zagrepčanka Štefica, koja se ne slaže s ministrovom idejom o reorganizaciji Hitne. pomoći

'Bojat ću se Hitne'

Naravno da ću se bojati otići na Hitnu ako mi nije dobro jer ću razmišljati hoću li moći izdvojiti tih 150 kuna ako netko procijeni da mi ipak nije ništa, kazao je Edo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 252
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.