Obavijesti

News

Komentari 88

Platit će 'siću': Najveća kazna za meso seže do 100.000 kuna

Platit će 'siću': Najveća kazna za meso seže do 100.000 kuna
1

NEĆE IH ZATVORITI: Ministarstvo poljoprivrede je odgovorilo: Ne zatvaramo jer se nedostaci mogu ukloniti. Pored novčanih kazni, kažu, još su moguće i kaznene prijave

VIDEO

Prekršitelji će biti rigorozno novčano kažnjeni i kazneno prijavljeni, rekao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u ponedjeljak kad je otkrio novi skandal s mesom.

Pogledajte video:

Pokretanje videa...

00:17

Kad su stigli konačni rezultati kontrole za deset distributivnih centara, u njima zasad nema tako rigoroznih kazni. Pa čak niti za one poput solinskog Petasona, kod kojeg su otkrivene 42 tone mesa kojem je istekao rok trajanja ili im se ne može dokazati podrijetlo, ili Metroa, koji je otkrio salmonelu na svom proizvodu, ali to nije prijavio u sustav da bi znali svi potrošači. Prema izvješću Ministarstva poljoprivrede, kazne će ih stići zbog kršenja higijenskih uvjeta, ali i stavljanja neispravne hrane na tržište. Prema Zakonu o hrani, na koji su se pozvali, kazna je od 50.000 do 100.000 kuna za tvrtku i još do 10.000 kuna za odgovorne. Prema Kaznenom zakonu, za plasiranje loše hrane može se dobiti i tri godine zatvora, ali zasad za to nitko nije prijavljen.     

Iako se mnogi građani pitaju kako je moguće da inspekcije zatvore kafić zbog nekoliko kuna viška u blagajni ili cigarete, a oni kod kojih je nađena salmonela nastavljaju raditi, iz ministarstva imaju obrazloženje.

Kažu kako nisu otkrivena značajna neudovoljavanja da bi se zabranio rad te da su dali rok za uklanjanje nedostataka.

- U slučaju da se nedostaci ne uklone i ako se uzastopno ponavljaju, a ugrožavaju javno zdravlje, može se zabraniti rad objekta - odgovaraju iz Ministarstva poljoprivrede.

Sve u rukama suca, a ne inspektora

Također, ističu da je veterinarska inspekcija izdala za neke objekte više optužnih prijedloga. Za svaki prekršaj se kazna zbraja. Ukratko, mogu tražiti kaznu od 100.000 kuna za salmonelu, još 100.000 za lošu higijenu itd. Koje kazne će točno biti predviđene za svaku tvrtku, još nije poznato.

- Naši inspektori to predlože, ali u konačnici odlučuje sud. Ne možemo utjecati na odluku prekršajnog suda - kaže nam upućena osoba u Ministarstvu poljoprivrede.

Sudac će odlučiti, a jasno je da nedovoljni higijenski uvjeti nisu jednako kao imati na skladištu tone mesa.

- Uvijek se pazi da se objekt ne zatvori jer u njemu ipak rade ljudi. Mi nalažemo uklanjanje nesukladnih proizvoda i zato prvenstveno predlažemo novčane kazne - potvrđuje nam predsjednik Sindikata veterinara Zdravko Pecirep.

Ministarstvo ipak ne isključuje ni da će neke od deset tvrtki i kazneno prijaviti, ali to će odlučiti tek kad kontrola završi. Kaznena prijava onda ide na nadležno državno odvjetništvo, pa oni trebaju goniti tvrtke. Podsjetimo, kazna je tad od jedne do tri godine zatvora ako se utvrdi stavljanje nezdrave hrane na tržište.

Ove godine su provedene dvije akcije u kojima su podnesene kaznene prijave i uništeni deseci tona mesa. Nepoznato je protiv kojih tvrtki su podnesene jer ministarstvo to nije objavljivalo. Na stranicama županijskih državnih odvjetništva nismo našli da su podignuli optužnice prema tim kaznenim prijavama koje im je proslijedilo ministarstvo. Rigorozno kažnjavanje očito teško ide za te prekršitelje zakona.

Oni koji su prozvani uvijek imaju opravdanje. Tako Zdravko Plazonić, vlasnik tvrtke Petason, u kojoj su nađene tone mesa, kaže da im bezrazložno narušavaju ugled.

- To meso smo držali u hladnjačama i bilo je predviđeno za uništenje, a ne za daljnju prodaju. Postupno smo ga odvozili u spalionicu - kaže Plazonić.

Iz tvrtke dodaju da oni rade 98 posto sa svježim mesom, a ovo nađeno bili su ostaci poput nogica, kožica, svinjskih glava... predviđeni za otpad. Tvrde da njihovo meso predviđeno za prodaju prolazi sve rigorozne kontrole i potpuno je ispravno.

Tvrtke moraju same platiti spaljivanje

I iz Lidla su se oglasili iako su kod njih uočene samo nečistoće u objektu. Tvrde da su one dio radnog procesa te da se odnose na ostatke ambalaža. Kažu da sve redovito čiste. Napominju da svoje meso pakiraju u posebnu ambalažu koja sprečava bakteriološka i ostala zagađenja.

Uživo iz Agroproteinke: Kako se propisno zbrinjavaju životinje Reporterka: Monika Menčik

Posted by 24sata Video on 25. studenoga 2016

Sve meso se inače spaljuje u tvrtki Agroproteinka u Sesvetama. Zlatko Heruc kaže nam da se meso zaraženo salmonelom u potpunosti uništava. Tvrtke od kojih je meso oduzeto moraju same platiti spaljivanje.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 88
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu