Obavijesti

News

Komentari 9

Parly računa na našu odlučnost kod mjera obrane za Europu

Parly računa na našu odlučnost kod mjera obrane za Europu
1

Tisuće migranata krenule su prema Grčkoj kada je Ankara 28. veljače otvorila granice prema Europi i prekršila obveze unutar sporazuma s EU-om iz 2016.

VIDEO

Francuska ministrica obrane Florence Parly kazala je u četvrtak u Zagrebu kako "zna da može računati na odlučnost Hrvatske" prilikom donošenja proračuna za Europski obrambeni fond. 

- Znam da mogu računati na odlučnost Hrvatske koja će potaknuti ambiciozne mjere za Europu obrane", kazala je Parly novinarima u MORH-u nakon sastanka s hrvatskim ministrom obrane Damirom Krstičevićem i pojasnila kako misli na Europski obrambeni fond "koji mora odgovarati razini naših ambicija".

Sredstva iz Europskog obrambena fonda (EDF) namijenjena su za razvoj europske obrambene industrije.

Europska je komisija 2018. predložila oko 13 milijardi eura za EDF unutar Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) za razdoblje od 2021. do 2027. te će se po prvi puta iz europskog proračuna izdvajati sredstva za obranu, ali se trenutno ne predviđa više od 7 milijardi eura za EDF.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Krstičević je u srijedu kazao da Hrvatska podržava prijedlog po kojemu se za EDF izdvaja 13 milijardi eura, što je podržao i Europski parlament.

Hrvatski ministar obrane poručio je kako Hrvatska "smatra Francusku važnim partnerom, saveznikom" te je dodao kako Francuska i Hrvatska dobro surađuju u području sigurnosti i obrane.

Krstičević je kazao kako mu je francuska kolegica potvrdila da će akrobatska grupa francuskog ratnog zrakoplovstva Patrouille de France, koja tradicionalno otvara vojnu paradu u Parizu 14. srpnja kada se obilježava Dan pada Bastille, sudjelovati na aeromitingu prilikom obilježavanja 30 godina hrvatske samostalnosti.

Hrvatski premijer Andrej Plenković razgovarao je ranije u četvrtak u Zagrebu s Parly o problemu ilegalnih migracija, te ju izvijestio o svojem posjetu grčko-turskoj granici, priopćeno je iz Banskih dvora.

"Razmotrena je aktualna situacija s problemom ilegalnih migracija, a premijer Plenković izvijestio je o svom nedavnom posjetu grčkoj-turskoj granici i tamošnjoj situaciji, kao i o naporima koje ulaže hrvatska policija u zaštiti granice", stoji u priopćenju iz Banskih dvora.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a