Obavijesti

News

Komentari 63

Plenki kao 'duh iz mašine'. Neće dati oporba. Dat će samo HDZ

Plenki kao 'duh iz mašine'. Neće dati oporba. Dat će samo HDZ

Nakon žestokih kritika zbog odbijanja oporbenog prijedloga za financiranjem roditelja njegovatelja nakon smrti djeteta, premijer se pohvalio da je "dao nalog" ministru da izradi novi prijedlog za pomoć.

VIDEO

Ukazao se Andrej Plenković i popravio stvar.

Nije prihvatio oporbeni prijedlog za financiranje roditelja njegovatelja nakon smrti djeteta u trajanju od šest mjeseci, nego je dao svoj prijedlog o financiranju roditelja u trajanju od punih deset mjeseci.

Neće dati oporba, dat će HDZ.

"Obavio sam konzultacije s ministrom Piletićem i dao mu nalog da se poveća naknada i da se definira period kojim bi se naknada dala roditeljima njegovateljima u slučaju da im dijete premine za deset mjeseci", objavio je jučer premijer.

Obavio je konzultacije s ministrom. "I dao mu nalog".

To je, znači, Plenkovićeva zasluga.

Duh iz mašine

Premijer se ponovno, kao duh iz mašine, pojavio da riješi stvar.

I to nakon što je javnost prozvala i popljuvala 77 zastupnika vladajuće većine koji su prošloga tjedna odbili prijedlog oporbe da se roditeljima njegovateljima kojima premine dijete plaća naknada još šest, pa u smanjenom iznosu narednih šest mjeseci.

I to nakon što je zastupnica HDZ-a u saborskoj raspravi objašnjavala kako je ožalošćenim roditeljima zapravo zdravije vratiti se na posao nakon što im umre dijete, kao neka vrsta terapije.

Bila je to epohalna sramota koja je gotovo izazvala veće reakcije i snažnije kritike od HDZ-ovih korupcijskih afera.

Oholi i sebični

Jer, znamo kakvi su HDZ-ovci na vlasti i u odnosu prema vlasti. Ali sada se vidjelo kakvi su HDZ-ovci - ali i njihovi partneri - u odnosu prema slabijima, ugroženima, traumatiziranima. Bezosjećajni, oholi i nadasve sebični.

Odbit će prijedlog težak ukupno četiri milijuna kuna samo zato što dolazi iz oporbenih redova, da bi nakon toga iskemijali novi, lukrativniji prijedlog koji će predstaviti kao svoj.

Točnije, koji će Andrej Plenković predstaviti kao svoj.

Jer on je ministru "dao nalog".

Najbolji lijek

Sad odjednom nije "najbolji lijek" vratiti se na posao nakon smrti djeteta. Ili kako reče zastupnica Ljubica Lukačić, "voziti tramvaj pet dana nakon smrti djeteta".

Andrej Plenković jučer je pred novinarima, nimalo iznenađujuće, tumačio kako "prva reakcija vladajuće većine na oporbeni prijedlog nije bila pogrešna", pravdajući se istodobno da nije vidio istup svoje zastupnice Lukačić o tome što je za tugujućeg roditelja zdravije, vratiti se na posao ili odžalovati uz financijsku pomoć.

No zato je munjevito zaključio što je zdravije za HDZ.

HDZ je još bolji

On će ponuditi "cjelovito rješenje" i građanima ponuditi novi narativ. Nije HDZ odbio oporbeni prijedlog da se pomogne roditeljima, već je HDZ sastavio još bolji prijedlog da se pomogne tugujućim roditeljima.

Neće oporba davati rješenja. To je HDZ-ov posao.

U skladu s Plenkovićevom izjavom ovoga vikenda kako "HDZ daje najviše". Svakako više od oporbe.

Naravno, sada je najvažnije da će roditelji dobiti financijsku podršku i neće morati "voziti tramvaj pet dana nakon smrti djeteta". Ali opet se pokazalo kako Plenković popušta pod pritiscima javnosti i medija, čak i onda kad ne popušta pred oporbom.

To se nije vidjelo samo kod ovog prijedloga, nego i kod smjena kompromitiranih ministara i dužnosnika koje je javno branio i štitio u parlamentu. Plenković uvijek nekako dođe do "cjelovitog rješenja", samo to mora biti njegova odluka i njegovo rješenje.

On mora "dati nalog", bilo za zakon, bilo za ministarsku smjenu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 63
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"