Obavijesti

News

Komentari 25

Plenković o obnovi: Mogu reći da će sva sredstva biti alocirana i potrošena do kraja lipnja

Plenković o obnovi: Mogu reći da će sva sredstva biti alocirana i potrošena do kraja lipnja

Premijer Andrej Plenković obratio se na početku sjednice Vlade. Komentirao je zakon o radu nedjeljom, kao i obnovu od potresa u Zagrebu

VIDEO

Najprije kratak osvrt na prošli tjedan u Saboru. Usvojeni su brojni zakoni, među kojima Zakon o trgovini kojim reguliramo rad nedjeljom na 16 godišnje, vidjeli ste ankete, 70 posto građana podupire ovakvo rješenje. Usvojili smo i dva zakona u sklopu reforme zdravstva. Također, ministar će nastaviti dijalog sa svim akterima u zdravstvenom sustavu, činiti sve za poboljšanje uvjeta zdravstvenih djelatnika, poručio je na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković.

PRATITE UŽIVO: 

Osvrnuo se na potres koji je prije točno tri godine pogodio Zagreb i okolne županije.

- Proces obnove je dugotrajan i zahtjevan, ubrzavaju se aktivnosti glede apsorpcije sredstava iz Fonda solidarnosti, u poziciji smo da možemo s visokim stupnjem sigurnosti reći da će sva sredstva koja su alocirana biti i potrošena sukladno i planovima do kraja lipnja ove godine. Pozivam sve da se dodatno angažiraju kao i za obnovu od potresa koji je pogodio Banovinu i Petrinju - rekao je premijer. 

Plenković o nalogu za uhićenje Putina: 'S obzirom na zvjerstva u Ukrajini, to je samo početak'
Plenković o nalogu za uhićenje Putina: 'S obzirom na zvjerstva u Ukrajini, to je samo početak'

Ministrica Nina Obuljen Koržinek posjetila je prošlog tjedna Ukrajinu, istaknuo je dodavši kako im je predstavila naša iskustva u obnovi nakon Domovinskog rata.

- Od četvrtka smo u punom programu Global Entry, u skupini 14 partnerskih zemalja SAD-a, samo četiri europske zemlje su tu. Od danas smo i članica europskog stabilizacijskog mehanizma, to je dodatna zaštita i sigurnost našem gospodarstvu i građanima - rekao je dodavši kako će se od nedjelje u potpunosti primjenjivati šengenski režim i u zračnim lukama.

Plenki kao 'duh iz mašine'. Neće dati oporba. Dat će samo HDZ
Plenki kao 'duh iz mašine'. Neće dati oporba. Dat će samo HDZ

- Svi letovi u Hrvatsku iz zemalja šengenskog prostora i obrnuto bit će tretirani kao domaći, bez ikakvih kontrola kad je riječ o dokumentima, mislimo da će to za sezonu biti dodana vrijednost - naglasio je.

Najavio je kako danas donose dugoočekivani Zakon o osobnoj asistenciji.

- Cilj je kvalitetnija skrb za osobe s invaliditetom, obuhvaćat će 15.000 osoba i na ovaj način će se pomoći onima koji su najranjiviji. Ideja je da stupi na snagu 1. srpnja kako smo i najavili, a podsjetit ću da smo donijeli i Zakon o rodiljnim i roditeljskim naknadama - kazao je Plenković dodavši kako Vlada radi i na izmjenama Zakona o socijalnoj skrb kojima će se roditeljima njegovateljima povećati naknada i produžiti na 10 mjeseci nakon smrti djeteta.

- Ova godina posvećena je temi socijalne skrbi - naglasio je.

Dugoočekivani Zakon o osobnoj asistenciji

Ministar rada i socijalne politike Marin Piletić predstavio je izmjene Zakona o osobnoj asistenciji. 

- Po prvi put se uspostavlja normativni okvir usluge osobne asistencije koja postaje socijalna usluga, a kojoj se osigurava pomoć osobi s invaliditetom u aktivnostima koje ne može vršiti sama. Cilj je osigurati veći stupanj socijalne uključenosti i prevenirati institucionalizaciju - poručio je

Kako bi usluga koju pruža osobni asistent, videći pratitelj ili komunikacijski posrednik bila prilagođena individualnim potrebama korisnika, dodao je, osniva se Komisija za procjenu potreba korisnika za uslugom osobne asistencije.

- Uređuje se i pružanje podrške tijekom odgojno-obrazovnog procesa koji pruža pomoćnik u nastavi ili stručni komunikacijski posrednik učeniku s teškoćama u razvoju. Proširuje se i obuhvat korisnika usluge osobne asistencije s 4000 na nešto više 14.000. Očekuje se i povećan broj sati koji će korisnik usluge osobne asistencije moći ostvariti u odnosu na dosadašnji broj sati, kao i povećanje cijena sata pružene usluge, a jasno se definiraju uvjeti po kojima se može pružiti pojedina usluga - kazao je ministar. 

Za 2023. godinu osigurat će se 61 milijun, a u 2024. 155 milijuna eura, dodao je. 

- U udrugama su trenutno zaposlena 2292 osobna asistenta. Za podršku gluhim i gluhoslijepim osobama zaposlena su 99 tumača, odnosno prevoditelja znakovnog jezika, a za podršku slijepim osobama zaposleno je 68 videćih pratitelja - naveo je.

Uskoro više... 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 25

VIDEO

Strašna snimka napada na bus ZET-a! Vozač: 'Urlao je da će me ubiti, imao je nadljudsku snagu'
VOZAČ ZA 24SATA

Strašna snimka napada na bus ZET-a! Vozač: 'Urlao je da će me ubiti, imao je nadljudsku snagu'

Vozač ZET-a, otac dvoje male djece, u subotu u 23.47 proživio je strašan napad: 'Udarao je glavom, rukama i nogama u staklo. Govorio mi je da će me ubiti. Još se tresem. Staklo me rasjeklo', rekao nam je

Pogledajte nevrijeme koje ide na Hrvatsku! Na karti veće od Istre, upalio se sustav za oluje
OBORINSKA MASA

Pogledajte nevrijeme koje ide na Hrvatsku! Na karti veće od Istre, upalio se sustav za oluje

Što se tiče utorka, bit će promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima i nestabilno. Mjestimice kiša, lokalno i jaki pljuskovima praćeni grmljavinom
Tragedija kod Varaždina: Sin je ubio svog oca pa ranio i majku?
POLICIJA GA JE UHITILA

Tragedija kod Varaždina: Sin je ubio svog oca pa ranio i majku?

Nakon pružanja hitne medicinske pomoći, ozlijeđeni muškarac je preminuo na mjestu događaja