Obavijesti

News

Komentari 30

Plenković će se u Bruxellesu sastati s Mirom Cerarom

Plenković će se u Bruxellesu sastati s Mirom Cerarom
1

Od rujna smo se sastali već šest puta, stalno smo u kontaktu. Imali smo šest ozbiljnih razgovora i dijalog je vrlo intenzivan, rekao je slovenski premijer Miro Cerar

VIDEO

Hrvatski premijer Andrej Plenković potvrdio je u četvrtak da će tijekom dvodnevnog summita u Bruxellesu razgovarati sa slovenskim kolegom Mirom Cerarom, koji je, sa svoje strane, rekao da očekuje ozbiljne razgovore o pitanju granica.

"Naši su kolege bili u kontaktu i imat ćemo prilike za razgovor tijekom ova dva dana", rekao je Plenković.
 Cerar je rekao da očekuje ozbiljan razgovor i da je "uvjeren da će se na rubu summita razgovarati o provedbi arbitražne odluke o granici, pitanju koje opterećuje".
"Od rujna smo se sastali već šest puta, stalno smo u kontaktu. Imali smo šest ozbiljnih razgovora i dijalog je vrlo intenzivan, ne samo među nama nego i na razini stručnjaka, tako da očekujem ozbiljan razgovor na tu temu. Rok istječe, Slovenija je potpuno spremna, ali ne možemo sami, prije svega što se tiče granice na kopnu, stoga očekujem da Hrvatska bude kooperativnija, da postignemo dogovor", rekao je Cerar.
Cerar je rekao da će do razgovora vjerojatno doći sutra, a na pitanje kakav napredak očekuje, rekao da "sada ne bi otkrivao pojedinosti".

Plenković: Nema osnove za tužbe logoraša

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) nije sudio državama, nego pojedincima, stoga nema osnove za eventualne tužbe koje se najavljuju iz Bosne i Hercegovine.

"Mi smo bili jasni, Haški sud je sudio pojedincima, nema odgovornosti država. To je sasvim jasna pozicija i to sam rekao i prije", rekao je Plenković zamoljen da komentira najave udruga koje okupljaju bošnjačke žrtve rata da bi mogle tražiti odštetu za zatvaranje u logorima Herceg Bosne nakon pravomoćne presude u predmetu "Prlić i drugi" koja je utvrdila odgovornost Hrvatske za zločine nad muslimanskim stanovništvom na području Herceg Bosne tijekom rata u BiH.
 Plenković je također komentirao završetak istrage o raketiranju Banskih dvora 1991. godine. "Meni je žao što to ranije nije bilo dovršeno. Zahvaljujem svima koji su se angažirali da se počinitelji i nalogodavci napada na Banske dvore identificiraju", rekao je Plenković.

 Policija je kazneno prijavila šestoricu pripadnika bivše JNA za planiranje, organiziranje i napad na Banske dvore 7. listopada 1991. i pokušaj ubojstva visokih dužnosnika. U Banskim dvorima tada su bili prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman,  tadašnji predsjednik predsjedništva Jugoslavije Stjepan Mesić i jugoslavenski premijer Ante Marković. U napadu je poginula jedna osoba, četiri osobe su ranjene i napravljena je šteta od preko 35 milijuna kuna.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.