Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
5 komentara

Plenković i Altmaier: Suradnju zemalja treba intenzivirati

Plenković i Altmaier potvrdili su izvrsne političke odnose Hrvatske i Njemačke kao dvije članice EU-a i NATO-a, kao i sve bolju gospodarsku suradnju

Zagreb: Premijer ugostio ministra gospodarstva i energetike Njemačke
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
5 komentara

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković i njemački ministar gospodarstva i energetike Peter Altmaier u ponedjeljak su potvrdili izvrsne političke odnose dviju država i sve bolju gospodarsku suradnju, založivši se za daljnji rast investicija te stvaranje novih poslovnih prilika, osobito u području energetike, automobilske industrije, industrije 4.0 i inovacija.

Na sastanku u Banskim dvorima uz predsjednika Vlade bili su ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić te zastupnik u Hrvatskom saboru i predsjednik Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Njemačka Božo Ljubić, priopćeno je iz Vlade.

Plenković i Altmaier potvrdili su izvrsne političke odnose Hrvatske i Njemačke kao dvije članice EU-a i NATO-a, kao i sve bolju gospodarsku suradnju, s obzirom da je Njemačka prvi vanjskotrgovinski partner Hrvatskoj, s više od 5 milijardi eura ukupne robne razmjene u 2018. godini.

Založili su se za dodatno intenziviranje gospodarske suradnje Hrvatske i Njemačke, kao i daljnji porast investicija te stvaranje novih poslovnih prilika, osobito u području energetike, automobilske industrije, industrije 4.0 i inovacija.

Razgovarali su i o pozitivnim gospodarskim trendovima u Hrvatskoj, Višegodišnjem financijskom okviru EU-a te aktualnim zbivanjima oko Brexita, navodi se u priopćenju. Dodaje se da je bilo riječi i o turizmu i uspješnoj ovogodišnjoj turističkoj sezoni u Hrvatskoj, s obzirom i na velik broj njemačkih turista koji posjećuje Hrvatsku, a naglašeno je i da ukupnom jačanju odnosa Hrvatske i Njemačke pridonosi i zajednica Hrvata koji žive u Njemačkoj.

Premijer Plenković izrazio je zadovoljstvo što će Hrvatska i Njemačka 2020. godine podijeliti po šest mjeseci predsjedanja Vijećem Europske unije, s dobro usklađenim programima predsjedanja za dobrobit cijele Unije.

Poručio je da se Hrvatska kvalitetno priprema za nadolazeće predsjedanje, istaknuvši da će prioriteti biti gospodarski rast i ravnomjerni razvoj svih članica EU-a, prometna, energetska i digitalna povezanost, unutarnja i vanjska sigurnost te globalna uloga Europske unije, zaključuje se u priopćenju.

Grabar-Kitarović s Altmaierom o jačanju gospodarske suradnje

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović primila je u ponedjeljak njemačkog ministra gospodarstva i energetike Petera Altmaiera, s kojim je razgovarala o jačanju gospodarske suradnje dviju država, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

Grabar-Kitarović i ministar Altmaier složili su se kako su odnosi Hrvatske i Njemačke primjer dobrih odnosa dviju država i međusobne uspješne gospodarske i bilateralne suradnje, a kao garanciju daljnjeg unaprjeđenja suradnje dviju zemalja istaknuli su Akcijski plan o pojačanoj suradnji između Vlade RH i Vlade SRNJ, potpisan u ožujku ove godine.

Predsjednica istaknula kako je Njemačka jedan od najvažnijih hrvatskih gospodarskih partnera, ali i kako bi nas radovala daljnja njemačka ulaganja, osobito u području inovacija i visoke tehnologije te zahvalila na potpori koju Njemačka pruža Hrvatskoj na putu da postane država članica OECD-a, navodi se u priopćenju. 

Kao hrvatske prioritete istaknula je pristupanje Schengenu i uvođenje eura te izrazila nadu kako će Hrvatska ubuduće sudjelovati na sastancima European Battery Alliance, a hrvatska poduzeća biti uključena u projekte od zajedničkog europskog interesa (IPCEI) kojima koordinira Njemačka, zaključuje se u priopćenju. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message